Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór budynku - drzwi wej?ciowe tylko 80 cm

Tomek12345

Recommended Posts

Kochani,

Mam problem. Odbieram dom od developera. Mam w domu dwoje drzwi wejściowych 80 cm i 90 cm (tak było w projekcie). Ze względów estetycznych chciałem zrezygnować z drzwi 90 cm (które architekt przewidział w salonie) i w to miejsce wstawić okno. Developer ostrzega mnie, że będę miał problem z ostatecznym odbiorem, ponieważ przepisy wymagają drzwi wejściowych przynajmniej 90 cm (a mi zostaną tylko 80 cm). Czy to ma sens i czy takie są rzeczywiście przepisy???? Zaznaczam, że na poziomie parteru mam również podwójne drzwi balkonowe więc jeżeli chodzi o bezpieczeństwo to łatwiej jest uciekać przez takie drzwi niż przez normalne.

Pomóżcie.

Warunki techniczne: § 62.

1. Drzwi wejściowe do budynku i ogólnodostępnych pomieszczeń użytkowych oraz do mieszkań powinny mieć w świetle ościeżnicy co najmniej: szerokość 0,9 m i wysokość 2 m. W przypadku zastosowania drzwi zewnętrznych dwuskrzydłowych szerokość skrzydła głównego nie może być mniejsza niż 0,9 m.

2. W wejściach do budynku i ogólnodostępnych pomieszczeń użytkowych mogą być zastosowane drzwi obrotowe lub wahadłowe, pod warunkiem usytuowania przy nich drzwi rozwieranych lub rozsuwanych, przystosowanych do ruchu osób niepełnosprawnych, oraz spełnienia wymagań § 240.

3. W drzwiach, o których mowa w ust. 1, oraz w drzwiach do mieszkań i pomieszczeń mieszkalnych w budynku zamieszkania zbiorowego wysokość progów nie może przekraczać 0,02 m.

Warunki techniczne: § 62.

1. Drzwi wejściowe do budynku i ogólnodostępnych pomieszczeń użytkowych oraz do mieszkań powinny mieć w świetle ościeżnicy co najmniej: szerokość 0,9 m i wysokość 2 m. W przypadku zastosowania drzwi zewnętrznych dwuskrzydłowych szerokość skrzydła głównego nie może być mniejsza niż 0,9 m.quote]

A gdy za drzwuami wejsciowymi są drzwi zamykające przedsionek, czy one też muszą być minimum 90cm?

§ 75. 1. Drzwi do pomieszczenia przeznaczonego na stały pobyt ludzi oraz do pomieszczenia kuchennego powinny mieć co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy.

2. W budynku użyteczności publicznej drzwi wewnętrzne, z wyjątkiem drzwi do pomieszczeń technicznych i gospodarczych, powinny mieć co najmniej szerokość 0,9 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy.

3. Drzwi, o których mowa w ust. 1 i 2, nie powinny mieć progów.

§ 79. 1. Drzwi do łazienki, umywalni i wydzielonego ustępu powinny otwierać się na zewnątrz pomieszczenia, mieć, z zastrzeżeniem § 75 ust. 2, co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy, a w dolnej części - otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 m2 dla dopływu powietrza.

to tyle jeszcze o drzwiach w warunkach technicznych