piotrassss 16.06.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Cześć, Mam takie pytanie.Mam istniejący sufit podwieszany z płyt kartonowo-gipsowych, nad nim jest ocieplenie z waty szklanej.Chciałbym zamontować na tym suficie lampy natynkowe typu tuba, coś takiego: https://lampomat.pl/pl/p/Downlight-Tuba-Luminex-7237-1211cm-czarny/2564 Muszę gdzieś ukryć kable, stąd pytanie, czy mogę w tym istniejącym suficie z płyt kartonowo-gipsowych wyciąć rowki powiedzmy głębokie na 0,5cm,umieścić w nich cienki przewód 2x0.7 typu linka i zagipsować te rowki ? Czy też raczej nie należy tak robić spodziewając się negatywnych skutków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.06.2021 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Raczej to jest niewskazane - takie przewody poprowadź w osłonowych rurkach nad płytą i nie takiego przekroju - 1,5mm2 będzie wtedy odpowiedni.Niewielki otwór przy miejscu zasilania i niewielki w okolicy mocowania lampy potem jeden z nich zaszpachlujesz, wyrównasz i pomalujesz.Przewód najlepiej przeprowadzić w rurce i tą rurką -użyć jej jako pilota do miejsca zasilania( czyli od lampy do zasilania)będzie łatwiej bo z reguły lampa jest w pewnym odstępie od ściany co ułatwi manewrowanie rurką pomiędzy mocowaniem profili podwieszanego sufitu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrassss 17.06.2021 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Dziękuję za odpowiedź, Cienki przekrój kabli jest ze względu na to, że to będą LEDY 12V o niskiej mocy ~5w, całość ma być na odległości około 2,5m, stąd 2x0.75 wydaje mi się dobrym wyborem, no i miałem nadzieję, że uda się to zrobić właśnie w rowku, żeby unikać chowania w suficie w tej wełnie i przeciągania, męczenia się z istniejącymi profilami, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 17.06.2021 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Jak masz zasilanie na 12V to tym bardziej lepsze są grubsze kable bo i prądy są większe. Robienie rowków w płycie K-G to średni pomysł, później w tych miejscach płyta mogłaby pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 18.06.2021 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Wytnij otwory na wyjścia kabli i przeciągaj kabel (z peszlem jak Ci się uda) nad płytą g-k. Kawałek drutu Twoim przyjacielem. Nie ma innej dobrej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrassss 18.06.2021 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Dziękuję za rady. Widzę, że wszyscy radzą, żeby jednak przeciągnąć nad płytą, więc zakładam, że ja nie mam racji ze swoim pomysłem. Spróbuję zrobić jak mi radzicie. Jaką średnicę proponujecie na ten otwór, który trzeba będzie zatynkować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.06.2021 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 (edytowane) Jeszcze raz napiszę....otwór 1,5cm. Do otworu rurkę białą taką jak do instalacji elektrycznej 3mb wewnątrz przewód i przekładasz do drugiego takiego otworu gdzie jest druga lampa. Rurka pozwala dość precyzyjnie trafić w ten otwór. Następnie na przewód w drugim otworze montujemy pilotkę którą wsuwamy do peszla i wprowadzamy go na przewód. Wracający peszel osłania przewód od wełny i paroizolacji.Szybciutko i bezproblemowo nad konstrukcją.Powodzenia. Edytowane 18 Czerwca 2021 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrassss 06.01.2022 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Cześć, Zrobiłem podobnie jak radziliście.Żeby zrobić otwór musiałem przebić paraizolację. I teraz pytanie czy da się/powinienem to czymś uszczelnić (a jeśli tak, to czym?), czy też tego typu dziurka ma marginalne znaczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts