virtual 16.06.2021 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Na dachu mam kominki wentylacyjne, które od wewnątrz mają średnicę rury koło 12cm (kominek Roben Monza plus)Do niego jest podłączona elastyczna rura przyłączeniowa z tworzywa - średnica też około 12 cm. Jeśli robię kanały wentylacyjne - czy ma sens robić kanały 15cm jak ten kominek ma 12 cm?Jaki będzie skutek jak kanał będzie miał 15cm a kominek 12cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 16.06.2021 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Takie przekroje i ten kominek może by się nadały na odpowietrzenie kanalizy.Ale wentylacji grawitacyjnej to z tego nie będzie w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virtual 17.06.2021 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 giman:"Takie przekroje"? Masz na myśli zarówno 12cm jak i 15cm??Użyłeś wyrażenia "w ogóle". Czy masz na myśli to, że nie będzie w takim przewodzie ciągu kominowego? Czy też że będzie za słaby? W zasadzie spodziewałem się takiego komentarza, ale nie o to miałem zamiar zapytać. Kombinuję raczej w ten sposób. Zrobię przewody 15cm póki co, a jak faktycznie okaże się, że ciąg jest niewystarczający, to wówczas zainwestuję w inne kominki.I stąd moje pytanie: czy jak póki co zrobię przewód 15cm, a kominek zostawię 12cm to jakoś nie zaszkodzę. Czy po prostu będzie ten przewód odpowiednikiem takiego 12cm. Co jest nie tak w branży jeśli producenci dachówek sprzedają kominki 12cm jako wentylacyjne (bo inny produkt sprzedają jako kominki do odpowietrzenia kanalizacji)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 17.06.2021 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Nie wiem co i jak nazywa producent, ale ten co załączyłeś to właśnie jest kanalizacyjny, sanitarny. Do wentylacji grawitacyjnej nie ma sensu (nie ma szans na ciąg). Po policzeniu to w sumie średnica 15cm spełnia normy przekroju (ma mieć 0,016m2 a ma 0,0177m2), więc może i jakoś da radę jak zastosujesz właściwy kominek. Tego typu:https://allegro.pl/oferta/kominek-wentylacyjny-aluminiowy-roben-monza-fi-150-9401995310https://folnet.pl/pl/products/kominki-i-przejscia-dachowe/kominki-wentylacyjne-150-mm/do-dachowki-ceramicznej/kominek-z-odplywem-kondensatu-tile-evo-do-dachowki-ceramicznej-o-srednicy-150mm-17600.htmlitp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virtual 17.06.2021 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Dzięki za linki. Czy ktoś się orientuje czy taka wymiana kominka wymaga dużo pracy - czy trzeba zdemontować dachówkę od którejś z krawędzi dachu czy jak się wymienia taką jedną dachówkę? I jeszcze drugie pytanie - jak duże znaczenie ma czy zastosuję do wentylacji graw. rury spiro elastyczne czy bardziej gładkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 17.06.2021 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 I jeszcze drugie pytanie - jak duże znaczenie ma czy zastosuję do wentylacji graw. rury spiro elastyczne czy bardziej gładkie? Najlepiej sztywne, gładkie, prowadzone pionowo, ocieplane w przestrzeniach nieogrzewanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virtual 17.06.2021 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Najlepiej sztywne, gładkie, prowadzone pionowo, ocieplane w przestrzeniach nieogrzewanych. A to wiem, że najlepiej. Ale nie wiem jaka jest różnica. Jak duży ma to wpływ na wydajność wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 18.06.2021 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Stopień wpływu to już by większy spec musiał obliczyć.Ale z wymienionych parametrów ważniejsze jest proste poprowadzenie i izolowanie w nieogrzewanych. Materiał rury będzie miał mniejszy wpływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts