Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja grawitacyjna - kominki o średnicy 12cm

Recommended Posts

Na dachu mam kominki wentylacyjne, które od wewnątrz mają średnicę rury koło 12cm (kominek Roben Monza plus)

Do niego jest podłączona elastyczna rura przyłączeniowa z tworzywa - średnica też około 12 cm.

Jeśli robię kanały wentylacyjne - czy ma sens robić kanały 15cm jak ten kominek ma 12 cm?

Jaki będzie skutek jak kanał będzie miał 15cm a kominek 12cm?

giman:

"Takie przekroje"? Masz na myśli zarówno 12cm jak i 15cm??

Użyłeś wyrażenia "w ogóle". Czy masz na myśli to, że nie będzie w takim przewodzie ciągu kominowego? Czy też że będzie za słaby?

W zasadzie spodziewałem się takiego komentarza, ale nie o to miałem zamiar zapytać.

Kombinuję raczej w ten sposób. Zrobię przewody 15cm póki co, a jak faktycznie okaże się, że ciąg jest niewystarczający, to wówczas zainwestuję w inne kominki.

I stąd moje pytanie: czy jak póki co zrobię przewód 15cm, a kominek zostawię 12cm to jakoś nie zaszkodzę. Czy po prostu będzie ten przewód odpowiednikiem takiego 12cm.

Co jest nie tak w branży jeśli producenci dachówek sprzedają kominki 12cm jako wentylacyjne (bo inny produkt sprzedają jako kominki do odpowietrzenia kanalizacji)?

Nie wiem co i jak nazywa producent, ale ten co załączyłeś to właśnie jest kanalizacyjny, sanitarny. Do wentylacji grawitacyjnej nie ma sensu (nie ma szans na ciąg).

Po policzeniu to w sumie średnica 15cm spełnia normy przekroju (ma mieć 0,016m2 a ma 0,0177m2), więc może i jakoś da radę jak zastosujesz właściwy kominek.

Tego typu:

https://allegro.pl/oferta/kominek-wentylacyjny-aluminiowy-roben-monza-fi-150-9401995310

https://folnet.pl/pl/products/kominki-i-przejscia-dachowe/kominki-wentylacyjne-150-mm/do-dachowki-ceramicznej/kominek-z-odplywem-kondensatu-tile-evo-do-dachowki-ceramicznej-o-srednicy-150mm-17600.html

itp.

Dzięki za linki.

Czy ktoś się orientuje czy taka wymiana kominka wymaga dużo pracy - czy trzeba zdemontować dachówkę od którejś z krawędzi dachu czy jak się wymienia taką jedną dachówkę?

I jeszcze drugie pytanie - jak duże znaczenie ma czy zastosuję do wentylacji graw. rury spiro elastyczne czy bardziej gładkie?