Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ława fundamentowa

Jackass1989

Recommended Posts

Witam, jakiś miesiąc temu zalewałem ławy fundamentowe 60x60 zbrojone 6 drutami fi 14 do tego 4 "L" w narożnikach ,wibrowany betonem B20 niestety przeliczyłem się z ilością betonu, a węzeł zamkneli prawie wszystkie druty zostały nadlane betonem min. 5-10 cm, tylko na odcinku około 10m musiałem nadlac z betoniarki gdzieś około 5-10 cm niestety nie posiadając żwiru ponieważ wszystkie składy były pozamykane , a na kolejny dzień zapowiadali deszcze. Pytanie czy może to mieć jakiś wpływ na fundament czy nic się z nim nie stanie, dodam że ława pod schody 2m została zalana tylko zaprawą.

Tak jak pisałem, po obwodzie wszystko zalane B20 przez środek fundamentu idzie ława również zalana B20 tylko na odcinku kilku metrów niestety brakło betonu druty nadlane ok 5-10cm betonem B20 a kolejne 5-10 niestety zaprawą, mówisz że coś ukręciłem w betoniarce a 1 warstwę bloczków i resztę bloczków też się coś tam ukręca i na tym wszystko stoi. Jestem na to zły ale już po fakcie.

Zależy jak przygotowano powierzchnię wcześniej wylanego betonu z nadlewką. Niesądzę aby stosowano preparaty szczepne, więc jest pewne ryzyko, że nadlewka kiedyś odpadnie nawet bez większego kucia.

Takie uzupełnienia należy wykonać materiałem jak najbardziej zbliżonym parametrami do oryginalnej konstrukcji. Nadlewka nie może być ani zbyt mocna ani zbyt słaba. Nie sądzę aby beton kręcony w betoniarce był zbliżony do betonu towarowego B20, tak więc też pewne ryzyko, że pod wpływem pracy konstrukcji będzie tam pękać.

Funkcja zaprawy pod bloczkami jest zupełnie inna niż funkcja betonu w ławie fundamentowej.

Ostatecznie to KB powienien zarobić na tą michę ryżu i pofatygować się na budowę. Tylko organoleptycznie można ocenić jak duży to jest problem.

Nadlewka była w ten sam dzień beton z betoniarni nawet nie zdążył zastygnąć.

Wolę spytać o opinie wielu ludzi.

Mój dziadek 80 letni, KB z 30 letnim doświadczeniem powiedział, że jedyny błąd jaki popełniłem to nie dałem foli do wykopu, ale z przymrużeniem oka traktuje jego opinię.

Edytowane przez Jackass1989

Nadlewka była w ten sam dzień beton z betoniarni nawet nie zdążył zastygnąć.

Wolę spytać o opinie wielu ludzi.

Mój dziadek 80 letni, KB z 30 letnim doświadczeniem powiedział, że jedyny błąd jaki popełniłem to nie dałem foli do wykopu, ale z przymrużeniem oka traktuje jego opinię.������

To wrzuć tą folie do wykopu i będzie po problemie. Opisać problemu nie potrafisz, a ławy trzeba było zrobić zgodne z projektem może by betonu starczyło? Liczyć tez nie umiesz :(