Janewa 09.01.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Rzeczywiście, nie zwróciłam uwagi, że chodzi głównie o ogrzewanie podłogowe. W takim razie nie zabieram głosu, ponieważ nie biorę pod uwagę takiego wariantu w swoim domu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 09.01.2005 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 A może tak: pokój dzienny dzieli się na część wypoczynkową i jadalną (w wykuszu). Wykusz częściowo połączony jest z kuchnią. Więc może w kuchni i części jadalnej pokoju płytki z ogrzewaniem podłogowym, a w reszcie pokoju drewno i tradycyjne grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 10.01.2005 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Witam! Poczytałam sobie kilka wątków "o wyższości jednego nad drugim" w związku z tym iż rozważam deskę barlinecką i chciałam poznać parę opinii. Przy okazji rzuciło mi się w oczy, że parkiet na forum to jakaś 'elyta' - wszystko jest cacy z wyjątkiem ceny. Hm, ciekawe, bo ja mam zgoła odmienne życiowe doświadczenie. Parkiet jest dębowy, sechł 5 lat nim został położony. Kładziony był bardzo ściśle z wyjatkiem odp. szczeliny przy ścianach, następnie jeszcze szpachlowany klejem z wiórami, by wypełnić niektóre niedoskonałości, na to pokost i dwie warstwy lakieru. Wyglądało cudnie! Ale to już czas przeszły. Najpierw zaczęło się zsychać, w tej chwili w niektórych miejscach są kilkumilimetrowe szczeliny! Mówią, że dąb to twarde drzewo - cóż ja nie zauważyłam np. spadła latarka plastikowa i wyrobiła piękne wyżłobienie. Tych wyżłobień jest masa - wystarczy że coś upadnie i to wcale nie musi być popiersie Lenina waga do latereczki wzwyż. Zastanawia mnie jak niektórzy na forum się cieszą, że będą mieli dąb, bo dziecko, pies, łazi się w butach... Podsumowująć- po roku parkiet wyglądał paskudnie a teraz to już lepiej nie mówić! Jak dla mnie NIGDY WIĘCEJ PARKIETU! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evee 11.01.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 mamy plytki o takim samym wzorze w calym domu (oprocz lazienek) plytki maja za zadanie imitowac parkiet drewniany do tego wszystkie drzwi i parapety sa w korespondujacym kolorze (buk), ogrzewania podlogowego nie mamy, bo u nas nie ma odwaznych do chodzenia na boso (mamy krnabrne pieski ktore energie zyciowa poswiecaja na chowaniu po katach swoich przysmakow, a skoro male pieski to i male kosteczki, a jak ktos na to nadepnie.... ) dywany z poprzedniego mieszkania karnie leza pozwijane, bo ja sobie po prostu nie wyobrazam zebym musiala znowu sie meczyc z naszym okropnym odkurzaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 11.01.2005 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 parkiet zdecydowanie w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DwM 11.01.2005 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Planuję podogówkę w całym domu więc kafle będąrównież w salonie. Dodatkowym atutem brak stresu latem (ogród+dzieci+pies) A ogrzewanie reagujace na zmiany temperatury zewnetrznej z predkoscia sprintera z wczasow dla otylych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 11.01.2005 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Trochę dziwny argument - temperatura rzadko się zmienia z -40 na + 40 więc po co podłogówka ma reagować z prędkością światła na zmiany temperatury Trochę dziwne te argumenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DwM 12.01.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Trochę dziwny argument - temperatura rzadko się zmienia z -40 na + 40 więc po co podłogówka ma reagować z prędkością światła na zmiany temperatury Trochę dziwne te argumenty. Mnie to tez zaskoczylo bo nie chcialem miec grzejniczkow, ale "wpadka" znajomych zmienila moje plany. Pogodowka to tylko temperaturowka, a gdy na zewnatrz jest wilgotno to to Twoj komfort cieplny jest nizszy, a deszcze pojawiaja sie nagle i nagle przestaja padac i przy pewnej temp. szybko wszystko wraca do normy. Podlogowe wedlug mnie jest OK tylko ta pogodowka to okreslenie na wyrost- ja tez nad tym ubolewam ze za te 1200 zl nie jest to cos wiecej. Dla jasnosci tez montuje podlogowke, "pogodowke" ale i niestety grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 12.01.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 parkiet zdecydowanie w salonie Tak też myślałem...ale myślę nadal...i liczę... A widziałem też podłogi w gresie polerowanym...zależy kto co lubi, wiem. Ale na mnie to też zrobiło wrażenie....a dodatkowo mam mało dobrych miejsc w salonie na grzejnik...więc to (gres) rozwiązał by sprawę...(podłogówka). Ale ciekawi mnie też drugi wątek w tej sprawie... Sugerujecie, że "pogodówka" dobrze funkcjonuje przy budynku ogrzewanym samą podłogówką a trochę gorzej jeśli są tam też grzejniki?? Na czym polega ten ból?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczka 18.01.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Deski,bo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izba 26.01.2005 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Tylko deski na podłoge........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.01.2005 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 A jaki wspólny mianownik ma drewno i dobrze zrobiona pdłogówka?Są takie technologie, które to łączą. Dużo racji mają ci, którzy piszą o konieczności częstej renowacji powierzchni drewnianych. Może jednak to wynika z braku znajomości historii budownictwa? A jakby tak cienkie surowe drewno konserwowane dobrze preperatami woskowymi ?(pszczelimi). Trochę kłopotliwe to jest, ale sprawdzało się w pałacach, na salach balowych a to były BALE! Trzeba by jakiego znajomego pasiecznika, albo pojeździć trochę. Wypić jaką flachę mocniejszą mniej i dolać ją do wosku zdobytego. Potrzeć , wyfroterować i zapuścić tę podłogówkę! A jaki specyficzny aromat! Podłogówka nie powinna przekraczać 25-28 stopni na powierzchni podłogi. W czym tu poczciwe drewno przeszkadza?Pozdrawiam Adam M. Ból jest! Nogi bolą i trochę kieszeń zanim się poprawnie wyreguluje i dopasuje grzejniki do podłogówki. Straty też są większe, bo kaloryfer musi mieć wyższe zasilanie, a to większy gradient. (to o kilka postów w górę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daria 27.01.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Zdecydowanie podejmuję ryzyko i zdecyduję się na drewno w salonie. Nawet kosztem braku ogrzewania podłogowego. Już kiedyś czyściłam jasne fugi przy jasnych kaflach przy wyjściu z tarasu i uwierzcie mi - wątpliwa przyjemność. No bo przecież nie położę sobie ciemnych kafli w salonie. Jakoś nie mam przekonania do kafli w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 27.01.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Odpowiedź 1 - parkiet już zamówiony, będzie kładziony w maju.POZDROWIENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2005 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Deski z pieknego dębu moja miłość Na trakcie komunikacyjnym dobrze zgrana terakota (w hallu i kuchni to samo. Zamiast terakoty marzy mi się kamień, ale to chyba jeszcze nie w tym domu Pod terakotą podłogówka BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 28.01.2005 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 W salonie.... tylko drewno. U nas będzie parkiet dębowy (co prawda nie pierwszy gatunek, ale np II gat jest atrakcyjny cenowo oraz wizualnie - każda klepka w innym odcieniu - wygląda pięknie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaD 29.01.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2005 U mnie w salonie też drewno, chcę aby wyglądał ciepło i przytulnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 09.02.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Za mnie decyzję podjął (w części domu której nie rozbudowuję) pierwszy właściciel domu. Ponad 60 lat temu zdecydował, że w domu będzie dębowy parkiet I klasy i teraz powiedzieć mogę, że decyzja była słuszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzanka 09.02.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Jestem w tej mniejszości - zdecydowałam się na terakotę. Jestem więcej niż zadowolona. Mam dwa psy i kota, dom jest parterowy. Psy wchodzą i wychodzą, ja także często bywam w ogrodzie, często pali się także w kominku - terakota przy takim zestawie to idealne rozwiązanie. Łatwo się ją pielęgnuje, nie niszczy się i wygląda naprawdę przyjemnie. Jest w ciepłym brązowym kolorze (taka przecierana, postarzana), nie jest idealnie gładka (żeby nie była śliska) a dzięki płynącym krawędziom i szerokim fugom idealnie pasuje do ogólnego wystroju wnętrza. Korzystam z tego rozwiązania od 6 miesięcy i w porównaniu z drewnem, które miałam wcześniej mieszkajac w bloku, to po prostu niebo a ziemia. IMHO wybór materiału na podłogę powinien być dokonywany w oparciu o styl życia, jaki się prowadzi. Było mi naprawdę trudno podjąć taką decyzję bo kocham drewno na podłodze a obecny rynek wprost kusi ogromną ofertą. Ale cieszcze się, że tym razem postawiłam rozsądek przed sercem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 03.03.2005 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Jeśli będzie podłogówka, to na pewno też kafle (takie imitujące deski). Bardzo uwielbiamy drewno, ale wówczas będziemy musieli zastosować grzejniki, które w salonie nie bardzo byśmy chcieli mieć . Sprawa jeszcze do przemyślenia. Na pewno nie będzie podłogówki + parkiet czy deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts