Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wykończyć podłogę - dyskusja, co lepsze:: płytki, parkiet, panele, wykładzina?

zibicwikla

Jaka podłoga?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka podłoga?

• Parkiet
    • Panele drewniane (warstwowe)
    • Panele laminowane
    • Płytki/terakota/gres
    • wykładzina
    • żywica/beton
      0

Recommended Posts

• Odpowiedzi 764
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Generalnie parkiet / lub deski/, albo płytki.

Na pewno nie założę w salonie paneli. Ponieważ mam dzieci wiem że mimo założenia najlepszego panela nigdy nie można go porównać z drewnem. Patrząc pod kątem praktycznym: wcześniej czy póżniej coś spadnie nam na podłogę panel do wymiany, drewno można naprawić. Dziecko coś wyleje panel potrafi "wstać".

Jeśli położę w salonie drewno to w okolicy kominka dla bezpieczeństwa płytki.

Jeśli położę płytki to na pewno gres

Marzy nam się aby mieć w salonie podłogę z pięknego drewna ale...

Wiadomo jednak że jest bardzo kosztowna sprawa :(

Myślimy że chyba poprzestaniemy na przyzwoitej klasy panelach.

Ktoś nam może powiedzieć jak to wygląda z ekonomicznego punktu widzenia? Nasz salon z jadalnią to około 35 m2. Ile np. kosztowałby nas parkiet drewniany?

Prosimy o wasze zdanie na temat jaka podłoga w salonie jest ładniejsza i praktyczniejsza? Panele czy płytki a może parkiet drewniany?

Jak miał bym mieć w salonie panele albo płytki, to bym się nie budował.

Dla mnie [osobiście] DOM - to właśnie drewniana podłoga i kominek.

Są to dwa warunki KONIECZNE.

Niestety NIEWYSTARCZAJĄCE... :roll:

Btw. Chcecie mieszkać w DOMU czy w przychodni lekarskiej?

Pozdrawiam TomekJ

TomekJ - ostro, ostro

Jak auto to tylko Ford Galaxy albo subaru impreza do wypadów na weekend,

jak wakacje to tylko hawaje

etc

Płytki też mogą być piękne, i dawać klimat. Jeśli styl domu jest rustykalny czy tradycyjny, to piękna terakota w ceglastym kolorze da super efekt, do tego ciemne drewniane meble i jest OK. Jesli bardziej nowocześnie, to też płytki wyglądają super.

Jeśli panele, to można dać zabezpieczenie między panele - jest taka pasta która nie dopuszcza do zamoknięcia paneli - dałam u dzieci, sprawdziło się. Dzieciom często się coś wylewa, nic się z podłogą nie dzieje. Nie widać łączenia paneli, wygląda bardzo przyzwoicie.

Salon to nie muzeum i jak nie ma sie kasy to przykro patrzeć jak droga podłoga z drewna niszczeje od śladów psa czy wyczynów dzieci. Ja dałam płytki gresowe.

Prosimy o wasze zdanie na temat jaka podłoga w salonie jest ładniejsza i praktyczniejsza? Panele czy płytki a może parkiet drewniany? Prosimy Was o podzielenie się z nami waszymi odczuciami i doświadczeniami w tym temacie.

Mialem podobne dylematy. Przemyslalem sprawe i stwierdzilem ze plytki w salonie to nie najlepsze rozwiazanie ze wzgledu na akustyke. Jesli w salonie bedziesz chcial sluchac muzyki (a zapewne tak bedzie) i bedziesz mial plytki to ciezej bedzie Ci wytlumic pomieszczenie (poglos, brak basu itd).

Ja mam taki problem w obecnym mieszkaniu - meble i wystroj wnetrza nowoczesny (duzo szkla). Sluchac w tym pomieszczeniu muzyki to tragedia, mimo ze mam tam panele.

Byc moze efekt da sie jakos zniwelowac duzym dywanem, ciezkimi zaslonami i meblami.

TomekJ - ostro, ostro

Jak auto to tylko Ford Galaxy albo subaru impreza do wypadów na weekend, jak wakacje to tylko hawaje etc

Płytki też mogą być piękne, i dawać klimat.

Ależ ja tylko wypowiedziałem swoją opinię - nic więcej.

Nie napisałem: "nie buduj się, bo przecież nie będziesz miał drewna w salonie". :lol:

OSOBIŚCIE nie wyobrażam sobie zimnej, przemysłowej podłogi w salonie.

Co do paneli, to w nowym mieszkaniu moja Córka zdecydowała się na panele.

I jak dla mnie - to jest LIPA [a mają panele po 85zł/m2].

Dlaczego? Bo po prostu lubię się położyć na podłodze - takie natręctwo.

Jak leżę na panelach, to jest mi dziwnie twardo i zimno. Tak jakoś obco...

Ps. Co do mojego natręctwa - to proszę się nie śmiać i nie rozpowszechniać. :oops:

Pozdrawiam TomekJ.

U mnie w salonie będzie łupek kwarcytowy ale tylko dlatego, że mam podłogówkę a ponieważ salon jest bardzo wysoki (5 m) chciałam zapewnić maksymalną efektywność grzania. Istotne było także to, że z salonu wychodzi się bezpośrednio do ogrodu, a sam salon jest lekko obniżony wobec reszty parteru. Obniżenie to nie mój pomysł (remontujemy dom kupiony na rynku wtórnym) ale skoro jest i nie można tego zmienić, to niech będzie konsekwentnie - taka kamienna dziura w ziemi :D ) Łupek będzie miał naturalnie lekko chropowatą fakturę - nie lubię polerowanych kamieni.

W reszcie domu będzie parkiet drewniany, z wyjątkiem wiatrołapu i łazienek (gres w dużych płytach). Nawet w kuchni będzie drewno, być może położymy pas płytek gresowych tuż przy blacie roboczym. Dodam, że w większości domu obok grzejników jest również podłogówka i mimo to nic nas nie odwiedzie od pomysłu drewna.

Ja także, podobnie jak TomekJ nie wyobrażam sobie domu bez drewna. Gdybym mogła, wszędzie położyłabym grube dechy.

U mnie w salonie będzie łupek kwarcytowy.

Ja także, podobnie jak TomekJ nie wyobrażam sobie domu bez drewna. Gdybym mogła, wszędzie położyłabym grube dechy.

Szczerze gratuluję i nieco zazdroszczę - pewnie będzie wyglądało nieziemsko...

No ale powiedz proszę - da radę bez bólu położyć się na takim łupku?

Bo kurczę, dla mnie podłoga jest nie tylko do chodzenia ale i do leżenia. :oops:

pozdrawiam TomekJ.

U mnie w salonie będzie łupek kwarcytowy.

Szczerze gratuluję i nieco zazdroszczę - pewnie będzie wyglądało nieziemsko...

No ale powiedz proszę - da radę bez bólu położyć się na takim łupku?

Bo kurczę, dla mnie podłoga jest nie tylko do chodzenia ale i do leżenia. :oops:

pozdrawiam TomekJ.

No, na pewno nie będzie tak wygodnie jak na drewnie (ja też z tych lubiących leżeć na podłodze :D ). Dużo będzie zależało od tego w jakim stopniu na etapie kładzenia da się zniwelować ewentualne różnice wysokości między płytkami. Plus łupka jest taki, że przez swą lekko chropowatą fakturę sprawia wrażenie "ciepłego" kamienia, przyjaznego w dotyku, zupełnie inaczej niż marmur czy granit (mimo że temperatura pewnie ta sama).

TomekJ - ostro, ostro

Płytki też mogą być piękne, i dawać klimat. Jeśli styl domu jest rustykalny czy tradycyjny, to piękna terakota w ceglastym kolorze da super efekt, do tego ciemne drewniane meble i jest OK. Jesli bardziej nowocześnie, to też płytki wyglądają super.

.

zgadzam się :lol: :lol:

Po pierwsze Robercie i Ago, kolejna ankieta, którą dublujecie. Wyszukiwarka naprawdę jest przydatna i zobaczycie długaśny wątek dokładnie na ten temat

Ale skoro już tu jestem, to się wypowiem. W całej części dziennej mam gres i nie ma dnia, żebym nie błogosławiła tego pomysłu. Mam też dwoje dzieci, dwa psy i dosyć częstych gości. Mimo zmiany obuwia przez domowników, trasa ogród - jadalnia po krótkim czasie jest wydeptana. Od gości nie wymagamy zdejmowania butów, ale to już sprawa indywidualnego pojęcia kultury.

Piękne szerokie, drewniane dechy miałam w mieszkaniu. Wszędzie poza łazienką. Po sześciu latach dechy zaczęły wyglądać strasznie (mimo, że nie było bezpośredniego wejścia z dworu) a pięlęgnacja ich to ciągłe zmartwienie. Teraz biorę mopa, wodę i niczym się nie martwię.

Droga Jagno my ciągle raczkujemy na tym forum :wink: Stąd często przeoczymy jakieś interesujący nas wątek który już był. Postaramy się na przyszłość bardziej się wysilić w naszych poszukiwaniach.

A wracając do tematu podłogi w salonie coraz bardziej zaczynamy się skłaniać się ku płytką ceramicznym. Tyle że drewniana podłoga ma swój niezastąpiony urok ...