Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wykończyć podłogę - dyskusja, co lepsze:: płytki, parkiet, panele, wykładzina?

zibicwikla

Jaka podłoga?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka podłoga?

• Parkiet
    • Panele drewniane (warstwowe)
    • Panele laminowane
    • Płytki/terakota/gres
    • wykładzina
    • żywica/beton
      0

Recommended Posts

Dąb szczotkowany możesz wycyklinować tylko wtedy będzie zwykły dąb a panel to taka margaryna zamiast masła. I te 25 lat gwarancji...Bardziej to chwyt marketingowy niż coś co można egzekwować.

Pani namawia dzieci w klasie by wyłożyły kasę na zdjęcie klasowe;

-Pomyślcie, ze za dwadzieścia lat weźmiecie to zdjęcie do ręki i będziecie wspominać. To Jurek. Dziś jest wziętym adwokatem. To Mariola dziś znana piosenkarka...

A głos z końca klasy:

-A to nasza Pani już dawno nie żyje...

• Odpowiedzi 764
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zmieniłam trochę temat wątku.

Skoro dębu szczotkowanego barwionego i tak się nie da odnawiać, to może jednak wybrać panele laminowane, których też nie da się odnawiać... :roll: Dąb szczotkowany ma 10 lat gwarancji, a te panele aż 25 lat. Tak się zastanawiam czy są jakieś wady paneli, oprócz tego, że to nie drewno?

Izulek, jakie panele Quick stepa masz u siebie?

Margulka mam z serii Elegance dąb stary naturalny satynowy (na całej górze już położony) a w salonie będzie z serii Perspektive stary dąb ciemny - te czekają na położenie w przyszłym tygodniu.

Skoro dębu szczotkowanego barwionego i tak się nie da odnawiać, to może jednak wybrać panele laminowane, których też nie da się odnawiać... :roll: Dąb szczotkowany ma 10 lat gwarancji, a te panele aż 25 lat. Tak się zastanawiam czy są jakieś wady paneli, oprócz tego, że to nie drewno?

To jest tak jak z biżuteria złotą i tombakową.Ta tombakowa ma, w porównaniu, niemal same zalety. :D

Dąb szczotkowany da się odnawiać, jarekkur nie negował tego, niestety nie można go wycyklinować mechanicznie.

Coś za coś - hand made i oryginały kosztują.:p

Zupełnie nie rozumiem co ma ta Twoja odpowiedź do zadanego przeze mnie pytania. :roll:

Przecież właśnie się pytałam o to "czy są jakieś wady paneli, oprócz tego, że to nie drewno?" :evil:

Jarekkur,

A jeżeli ten dąb szczotkowany jest co prawda cały z drewna, ale trójlamelowy. Czy to jakoś zmienia jego trwałość?

Wygląda to tak: trzy lamele parkietowe położone obok siebie i ze sobą sklejone. Te elementy przyklejone pewnie na dwóch warstwach sosny lub świerku.

Jeżeli tak, to ważne jaka jest grubość warstwy wierzchniej (drewna szlachetnego-dębu). Są tego zaledwie 3-3,5mm to nie masz czego żałować.

Jest to lite drewno o grubości 16mm to warstwa nad piórem wynosi około 8mm.

Taki parkiet jest, że tak powiem wieczny (50-70 lat).

Jarekkur,

A jeżeli ten dąb szczotkowany jest co prawda cały z drewna, ale trójlamelowy. Czy to jakoś zmienia jego trwałość?

diametralnie trojwarstwowka w bardzo ostroznym uzytkowaniu, to okolo 10 lat...lita deska Panie jarku mysle ze smialo mozna zalozyc wiecej niz 50-70 lat dalbym mu okolo 100lat jak nic..

Jarekkur,

diametralnie trojwarstwowka w bardzo ostroznym uzytkowaniu, to okolo 10 lat...lita deska Panie jarku mysle ze smialo mozna zalozyc wiecej niz 50-70 lat dalbym mu okolo 100lat jak nic..

W rzeczy samej jeno ja proszę waćpana miarkuję, że dzisiejsi to ciągle chcą mieć

podłogę jak nową to i częściej cyklinują, bo to szybko i bez pyłu i ładnie wygląda z początku.

Przy grubszej desce to napewno ze 150 i więcej lat.

Jarekkur,

Wygląda to tak: trzy lamele parkietowe położone obok siebie i ze sobą sklejone. Te elementy przyklejone pewnie na dwóch warstwach sosny lub świerku.

Jeżeli tak, to ważne jaka jest grubość warstwy wierzchniej (drewna szlachetnego-dębu). Są tego zaledwie 3-3,5mm to nie masz czego żałować.

Jarekkur, przyjrzałam się tej desce dokładniej. Wygląda jakby deska była poskładana z klepek dębowych grubości 15 mm, szerokości ok. 6 cm, i z niej zrobiono dopiero taki panel o wymiarach, mniej więcej: 18 cm (szerokość) x 15 mm (grubość) i ok. 120 cm (długość). Nie ma żadnych warstw innego drewna.

Czy taka konstrukcja ma jakiś wpływ (negatywny?, pozytywny?) na trwałość takiej podłogi?

Jarekkur,

Jarekkur, przyjrzałam się tej desce dokładniej. Wygląda jakby deska była poskładana z klepek dębowych grubości 15 mm, szerokości ok. 6 cm, i z niej zrobiono dopiero taki panel o wymiarach, mniej więcej: 18 cm (szerokość) x 15 mm (grubość) i ok. 120 cm (długość). Nie ma żadnych warstw innego drewna.

Czy taka konstrukcja ma jakiś wpływ (negatywny?, pozytywny?) na trwałość takiej podłogi?

przyklejona do podłoża zachowuje się jak normalny parkiet, jednak wymaga tych samych warunków klimatycznych jak parkiet.

Kupić drewno i dać ułożyć to jednak zbyt szybko.

Drewno sprawdzić na wilgotność i przede wszystkim przygotować porządnie podłoże....

Duchu i jarekkur od początku wiedziałem o czym pisze ta Pani. Ta trójwarstwówka myliła ale teraz dużo weszło na rynek tych klejonek z merbau i nasi producenci podłapali. Generalnie to rozwiązanie może się i przyjmie. Pojedynczy element bezpieczny. (6cm do 1.5 cm grubości) Tu słabym punktem może być klej co wiąże lamelki ze sobą. Ale klejonki są niezastąpione na trepy schodów, parapety...Jak to spisze się na powierzchniach podłogi? I klejenie paskiem 15mm? Ale może to akurat się sprawdzi. Postawiłbym bardziej na to rozwiązanie niż na litą deskę szeroką 15cm i z grubością 1,5cm.

rzecz nie jest w tym czy sie sprawdzi bo sie sprawdza tylko w sposobie zbaezpieczenia tej posadzki z reguly sa to watpliwej jakosci uv-ay..badz cholera wie jakie oleje...i to jesli chodzi o lakiery zero problema dzieki lobie,,(ws contact..i ws duo)..ale z tzw olejami na tych elementach jest jakis problem badz bywa..

rzecz nie jest w tym czy sie sprawdzi bo sie sprawdza tylko w sposobie zbaezpieczenia tej posadzki z reguly sa to watpliwej jakosci uv-ay..badz cholera wie jakie oleje...i to jesli chodzi o lakiery zero problema dzieki lobie,,(ws contact..i ws duo)..ale z tzw olejami na tych elementach jest jakis problem badz bywa..

Duchu to samo co pisałem przy finish parkiecie jak sam nakładam na drewno to wiem co. A w olejach to już jest taki misz-maks, ze sam głupieję. Olej syntetyczny, olej na alkoholu , oleje koloryzujące. Dla mnie prawdziwy olej to naturalne żywice. U siostry leży olej Scali ( coś jak Carls 45) ponad 10 lat i nic przy nim nie robiła i jest ok

jesli mozesz wklej zdj lub podaj producenta nie jest to przypadkiem ipowood..olejowane to jakim olejem?? kolorowane??

Ghost34, niestety nie mam jak zrobić zdjęcia :-(

Producent tej deski to Lamett (Chiny), deska jest barwiona, szczotkowana i lakierowana - przynajmniej tak podaje sprzedawca. Nazywa się dąb coffee.

Jak to mniej więcej wygląda, to możesz zobaczyć tutaj: http://www.komfort.pl/img/imglg/tow_kod/227932.jpg

Na tym zdjęciu jest deska podobnie wykończona, tego samego producenta, tyle, że trójwarstwowa i jednolamelowa, czyli odwrotnie niż ta, która mnie interesuje.