bombello1 22.03.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 witam ja mam ogrzewanie podłogowe prawie wszędzie prócz sypialni mojej i dzieci .W kuchni i łazience mam płytki, w salonie i holu mam deskę barlinecką Jesion i dąb w pełnym połysku do tego też mam parę grzejników (ogrzewanie musi być mieszane ).I powiem szczerze jest super ,deski są bardzo przyjemne w zimie (polecam ogrzewanie podłogowe pod deski )no i kafelki tez oczywiście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korban 23.03.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Witam, ja też jestem za prawdziwym drewnem na podłodze. Mam w domu pompę ciepła i zawsze chciałem mieć prawdziwe drewniane deski na podłodze. Przez ostatnie 6 miesięcy szukałem informacji na temat podłóg drewnianych i ogrzewania podłogowego. To co spotkałem na naszym rynku to jedna wielka niekompetencja osób doradzających przy wyborze podłogi. Na szczęście spotkałem kilka firm które wiedzą co mówią i mają bardzo duże doświadczenie w tej dziedzinie. Mam kilka rad na które warto zwrócić uwagę. - szukajmy firm które zajmują się montowaniem podłóg na ogrzewanie podłogowe minimum 10 lat - wybierajmy producentów z jak największym doświadczeniem w produkowaniu podłóg na ogrzewanie podłogowe minimum 20 LAT - sam pracuję w branży drzewnej - produkcyjnej od 15 lat i widzę jak ważne jest doświadczenie w produkowaniu nawet najmiej skomplikowanych produktów. - żaden krajowy producent finishparkietu NIE DA WAM GWARANCJI na ogrzewanie podłogowe - czytajcie uważnie warunki gwarancji - [moderowano] - Jeśli sprzedawca krajowego finishparkietu będzie wam gwarantował to że z tą podłogą się nic nie stanie i że da wam gwarancje na montaż to jest po prostu zwykłym ryzykantem i chce wam to tylko sprzedać. - Żaden z krajowych producentów Barlinek i Baltic Wood nie produkuje podłóg na ogrzewanie podłogowe dłużej niż 15 LAT. - Opinie na temat deski Barlineckiej wśród specjalistów są raczej nieprzychylne - polecają BAltic Wood - Z europejskich gatunków drewna dąb będzie najlepszy na ogrzewanie podłogowe. Jesion jest za jasny i będzie widać na nim szpary. Taką podłogę mam w domu [moderowano] - Jeśli chodzi o egzotyki to Merbau, Teak, Iroco, Doussie i to w zasadzie tyle - Zachodni produceni (w katrach technicznych) i specjaliści od ogrzewania podłogowego radzą zastosowanie specjalnych gruntów odcinających wilgoć do 3-5%. Podobno stosuje się je po to, aby wilgoć, któa zbierze się przez całą wiosnę, lato i początek jesieni w posadzce betonowej pod naszą drewnianą podłogą, nie uszkodziła nam parkietu w momencie włączenia ogrzewania podłogowego. Uważam, że to ma sens, ponieważ faktycznie w domy w ciągu ok 5-6 miesięcy może zebrać się pod posadzką na tyle dużo wilgoci, że w momencie odpalenia ogrzewania może ona gwałtownie parować... - Znalazłem producentów którzy zajmują się produkowaniem podłóg od ponad 150 lat a samym ogrzewaniem podłogowym zajmuję się od lat 40 ! -[moderowano] Reasumując, tetmat ogrzewania podłogowego jest trudny i z tego co czytałem na różnych forach może być nawet niebezpieczny. Warto było poświęcić tyle czasu na szukanie informacji i odpowiednich producentów. Mam nadzieję, że tak jak mi obiecali - podłloga nie będzie dla mnie kłopotem Dam znać za parę tygodni jak podłoga na ogrzewaniu się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cudem jest... 12.05.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 deski! deski!, a jesli fundusze nam nie bardzo pozwalają to dobre panele. Tylko nie terakota!jesli miałąbym polecć kolor to odcienie orzechu, wenge, merbau. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 29.05.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 zawsze marzyłam o drewnie w salonie...ale przyznaję, że wizja podłogówka pod tymi drewnianymi deskami mnie jakoś przeraża. M niestety nie chce się przekonać do grzejników. a może jednak siła sugestii zadziała:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 29.05.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 zawsze marzyłam o drewnie w salonie...ale przyznaję, że wizja podłogówka pod tymi drewnianymi deskami mnie jakoś przeraża. M niestety nie chce się przekonać do grzejników. a może jednak siła sugestii zadziała:) Drewno na podłogówce w dobrym wykonaniu na pewno się sprawdzi. Piszę o tym z pełnym przekonaniem ponieważ wykonałem sporo takich podłóg bez żadnych reklamacji związanych z użytkowaniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts