bombello1 22.03.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 witam ja mam ogrzewanie podłogowe prawie wszędzie prócz sypialni mojej i dzieci .W kuchni i łazience mam płytki, w salonie i holu mam deskę barlinecką Jesion i dąb w pełnym połysku do tego też mam parę grzejników (ogrzewanie musi być mieszane ).I powiem szczerze jest super ,deski są bardzo przyjemne w zimie (polecam ogrzewanie podłogowe pod deski )no i kafelki tez oczywiście . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26312-czym-wyko%C5%84czy%C4%87-pod%C5%82og%C4%99-dyskusja-co-lepsze-p%C5%82ytki-parkiet-panele-wyk%C5%82adzina/page/39/#findComment-4623242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korban 23.03.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Witam, ja też jestem za prawdziwym drewnem na podłodze. Mam w domu pompę ciepła i zawsze chciałem mieć prawdziwe drewniane deski na podłodze. Przez ostatnie 6 miesięcy szukałem informacji na temat podłóg drewnianych i ogrzewania podłogowego. To co spotkałem na naszym rynku to jedna wielka niekompetencja osób doradzających przy wyborze podłogi. Na szczęście spotkałem kilka firm które wiedzą co mówią i mają bardzo duże doświadczenie w tej dziedzinie. Mam kilka rad na które warto zwrócić uwagę. - szukajmy firm które zajmują się montowaniem podłóg na ogrzewanie podłogowe minimum 10 lat - wybierajmy producentów z jak największym doświadczeniem w produkowaniu podłóg na ogrzewanie podłogowe minimum 20 LAT - sam pracuję w branży drzewnej - produkcyjnej od 15 lat i widzę jak ważne jest doświadczenie w produkowaniu nawet najmiej skomplikowanych produktów. - żaden krajowy producent finishparkietu NIE DA WAM GWARANCJI na ogrzewanie podłogowe - czytajcie uważnie warunki gwarancji - [moderowano] - Jeśli sprzedawca krajowego finishparkietu będzie wam gwarantował to że z tą podłogą się nic nie stanie i że da wam gwarancje na montaż to jest po prostu zwykłym ryzykantem i chce wam to tylko sprzedać. - Żaden z krajowych producentów Barlinek i Baltic Wood nie produkuje podłóg na ogrzewanie podłogowe dłużej niż 15 LAT. - Opinie na temat deski Barlineckiej wśród specjalistów są raczej nieprzychylne - polecają BAltic Wood - Z europejskich gatunków drewna dąb będzie najlepszy na ogrzewanie podłogowe. Jesion jest za jasny i będzie widać na nim szpary. Taką podłogę mam w domu [moderowano] - Jeśli chodzi o egzotyki to Merbau, Teak, Iroco, Doussie i to w zasadzie tyle - Zachodni produceni (w katrach technicznych) i specjaliści od ogrzewania podłogowego radzą zastosowanie specjalnych gruntów odcinających wilgoć do 3-5%. Podobno stosuje się je po to, aby wilgoć, któa zbierze się przez całą wiosnę, lato i początek jesieni w posadzce betonowej pod naszą drewnianą podłogą, nie uszkodziła nam parkietu w momencie włączenia ogrzewania podłogowego. Uważam, że to ma sens, ponieważ faktycznie w domy w ciągu ok 5-6 miesięcy może zebrać się pod posadzką na tyle dużo wilgoci, że w momencie odpalenia ogrzewania może ona gwałtownie parować... - Znalazłem producentów którzy zajmują się produkowaniem podłóg od ponad 150 lat a samym ogrzewaniem podłogowym zajmuję się od lat 40 ! -[moderowano] Reasumując, tetmat ogrzewania podłogowego jest trudny i z tego co czytałem na różnych forach może być nawet niebezpieczny. Warto było poświęcić tyle czasu na szukanie informacji i odpowiednich producentów. Mam nadzieję, że tak jak mi obiecali - podłloga nie będzie dla mnie kłopotem Dam znać za parę tygodni jak podłoga na ogrzewaniu się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26312-czym-wyko%C5%84czy%C4%87-pod%C5%82og%C4%99-dyskusja-co-lepsze-p%C5%82ytki-parkiet-panele-wyk%C5%82adzina/page/39/#findComment-4624302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cudem jest... 12.05.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 deski! deski!, a jesli fundusze nam nie bardzo pozwalają to dobre panele. Tylko nie terakota!jesli miałąbym polecć kolor to odcienie orzechu, wenge, merbau. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26312-czym-wyko%C5%84czy%C4%87-pod%C5%82og%C4%99-dyskusja-co-lepsze-p%C5%82ytki-parkiet-panele-wyk%C5%82adzina/page/39/#findComment-4698650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 29.05.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 zawsze marzyłam o drewnie w salonie...ale przyznaję, że wizja podłogówka pod tymi drewnianymi deskami mnie jakoś przeraża. M niestety nie chce się przekonać do grzejników. a może jednak siła sugestii zadziała:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26312-czym-wyko%C5%84czy%C4%87-pod%C5%82og%C4%99-dyskusja-co-lepsze-p%C5%82ytki-parkiet-panele-wyk%C5%82adzina/page/39/#findComment-4721040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 29.05.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 zawsze marzyłam o drewnie w salonie...ale przyznaję, że wizja podłogówka pod tymi drewnianymi deskami mnie jakoś przeraża. M niestety nie chce się przekonać do grzejników. a może jednak siła sugestii zadziała:) Drewno na podłogówce w dobrym wykonaniu na pewno się sprawdzi. Piszę o tym z pełnym przekonaniem ponieważ wykonałem sporo takich podłóg bez żadnych reklamacji związanych z użytkowaniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26312-czym-wyko%C5%84czy%C4%87-pod%C5%82og%C4%99-dyskusja-co-lepsze-p%C5%82ytki-parkiet-panele-wyk%C5%82adzina/page/39/#findComment-4721169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts