Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka podłoga?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka podłoga?

• Parkiet
    • Panele drewniane (warstwowe)
    • Panele laminowane
    • Płytki/terakota/gres
    • wykładzina
    • żywica/beton
      0

Recommended Posts

Jeżeli salon wychodzi bezpośrednio na taras i ogród to tylko płytki bo są poprostu praktyczniejsze. Mam znajomych którzy położyli sobie piękny parkiet,zapłacili za niego niemało i teraz przed każdym wejściem do salonu z ogrodu niezależnie od pogody zmieniają obuwie bo im szkoda tak ładnej podłogi. Wg mnie to jest nieporozumienie. Parkiet owszem jest bardzo piękny ale w pomieszczeniach innych niż salon. Ja mam płytki na całym parterze i jestem z nich zadowolona, jest nieprawdą,że płytki są wizualnie zimne, ja mam płytki które są w kolorze i fakturze drewna i wyglądają ciepło i pięknie. Ale to moje zdanie, ja w domu preferuję wygodę. Pozdrawiam.
  • Odpowiedzi 764
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

BK mądrze zrobisz, jak zastosujesz kafelki. :D . Wybierz kafelka w ciepłym, przytulnym kolorze. I jeszcze jedno - ja też mam takie duże okna-drzwi przy wyjściu do ogrodu i tam po 3 latach podłoga mi w tych miejscach wyburzała - zjaśniała. Zrobiła się taka żółtawa, słoneczna (mam dąb). Szczególnie Ciebie namawiam, bo wiem, że masz małe dzieci. Od wiosny do jesieni będziesz miała praktycznie cały czas otwarte drzwi do ogrodu, a dzieci będą latały z dworu do domu i z powrotem z piaskiem, czy mokrymi butami. A jak będzie piesek, to psie wilgotne futro świetnie trzyma piasek, który po wysuszeniu szybko spada na podłogę 8) . Wierz mi KOCHAM drewno na podłodze, ale po tych doświadczeniach absolutnie wybrałabym kafelki, albo przynajmniej mocny olejowany parkiet przemysłowy. Nie ma lakieru, który wytrzymałby piasek, dzieci i psy. U siebie mam bardzo twardy lakier szwedzki półmat i nic to nie dało. :( . Praktycznie za rok mój dąb powinien być przecyklinowany, ale ile tych cyklinowań przetrzyma?!

A tak na marginesie: baaaardzo dobrze rozplanowany jest ten projekt :D

Aleksandryta - dzięki wielkie!

Projekt jest super, namawiam też na niego ciebie serdecznie - weź wersję z poddaszem, wychodzi coś pod 300 metrów chałupy :D

dzieci to takie kochane małe psuje - wszystko zniszczą :D

a jeszcze jak zaproszą kolegów to ho, ho

a taki parkiet przemysłowy to dobrze wygląda w domu?

Kafle,kafle i jeszcze raz kafle a pod nimi ciepła woda lub ciepłe druciki.

Proponuję do ankiety dodać jeszcze mozaikę przemysłową, tzw. sztorcówkę, bo ani pod parkiet jej "podciągnąć" nie można, ani pod dechy...

Kafle,kafle i jeszcze raz kafle a pod nimi ciepła woda lub ciepłe druciki.

Proponuję do ankiety dodać jeszcze mozaikę przemysłową, tzw. sztorcówkę, bo ani pod parkiet jej "podciągnąć" nie można, ani pod dechy...

O włśnie, dwa posty wcześniej wspomniany parkiet przemysłowy (tak się też sztorcówkę nazywa). Dziś pod taki mi posadzkę zagruntowali, jutro zaczną układać (jesion). Będzie olejowany. Mam nadzieję, że długo wytrzyma :-)

Ja tez nie mogę się zdecydować co lepsze czy parkiet czy płytki. Mam taki pomysł, żeby złagodzić to "zimno" płytek dywanem w miescu gdzie będzie stał stół i wypoczynek tylko zastanawiam się jak to by wyglądało ? Ma ktoś tak może u siebie ?

w domu mojego ojca są deski sosonowe z 1932 roku bez lakieru itp. konia z rzędem temu kto znajdzie między nimi szparę wiekszą niż 1 mm a zmywane sa w sposób bardzo ekologiczny - na mokro

ja w swoim salonie mam deskębarlinecką - ma wady i zalety ale śladów po chodzeniu w butach ( wchodzi się z tarasu ) nie ma - gdybym miał więcej czasu na wykończenie dałbym lite drewno

terakota w salonie - dla mnie rozpacz - różnica w chodzeniu bez kapci po drewnie i terakocie jest ooooogromna

ja tez wybralem parkiet. Wybralem parkiet specjalny do ogrzewania podlogowego ( ogrzewanie jest przeliczone specjalnie na wykorzystanie tego rodzaju nawierzchni ) z 2 mm warstwa litego drewna ktore mozna bedzie w razie czego przecyklinowac. Drewno Merbau nie dosc ze jest bardzo ladne to jest takze bardzo twarde. Firma produkujaca ten parkiet istnieje na rynku od ponad 30 lat i sa jedna z najbardziej znanych i uznanych producentow parkietu na swiecie.

nie przewiduje problemow z ta podloga zwlaszcza ze widzalem naocznie kilkuletnie podlogi ich produkcji.

Kiedys chcialem miec plytki, ale parkiet bardziej mi sie podoba i w moim odczuciu jest milszy :p

RolandB

koniecznie daj namiar na firmę i nazwę produktu

instalator mówi że jak jest drewno czy panel to trzeba gęściej kłaść rurki a to z kolei większe koszty

dałabym więc panel z merbau (też mi się podoba) w części "salonowej" a w części jadalno-kuchennej płytki

architekt mówiła jeszcze o mieszaniu - drewno z płytkami w "kratkę", widziałam coś takiego to też daje bardzo ładny efekt

bardzo proszę o nazwę firmy czy produktu i podanie orientacyjnej ceny podłogi

dziękuję

Beata

A orientujecie się może jakie są ceny parkiety przemysłowego? Macie jakieś namiary na firmy, które go robią?
RolandB

koniecznie daj namiar na firmę i nazwę produktu

instalator mówi że jak jest drewno czy panel to trzeba gęściej kłaść rurki a to z kolei większe koszty

dałabym więc panel z merbau (też mi się podoba) w części "salonowej" a w części jadalno-kuchennej płytki

architekt mówiła jeszcze o mieszaniu - drewno z płytkami w "kratkę", widziałam coś takiego to też daje bardzo ładny efekt

bardzo proszę o nazwę firmy czy produktu i podanie orientacyjnej ceny podłogi

dziękuję

Beata

Moje rurki w zaleznosci od pomieszczenia oddalone sa od siebie od 10 cm do 25 cm. Kladzione sa w slimak taki sposob ze rurka powrotna jest obok rurki zasilajacej - daje to efekt usredniania temperatury w obrebie plyty grzewczej - bo tem. nie moze przekroczyc 35 stopni .

Parkiet Tarkett-sommer ... na dole strony masz porownanie twardosci pokryc.

kosztuje niestety wiecej niz Barlinek ale juz patrzac na probki widzi sie roznice ... kilka warstw klejonych w "kratke" i wirzchnia warstwa drewna ...

BK buduję też D08 i jeszcze miesiąc temu upierałam sięprzy drewnie.Argumentów miałam duzo,że przytulnie,ciepło ,klimacik odpowiedni.Jednak jeśli kafelki dam w kuchni,jadalni i koło kominka to wychodzi ponad polowa powierzchni salonu ,nawet więcej .Znajomy kafelkarz wyjasnił metody łączenia płytek z drewnem-nie bardzo mi siępodobały.Argumentem ostatecznym były 2 grzejniki- koło okna (prawie 4.5 metra tafli do ziemi),no i te nieszczęsne parapety żeby się nie brudziło.Zupełnie się załamałam.Więc decyzja była tylko jedna płytki na całą powierzchnie.Koło okien zaślepione zostały końcówki CO-tak na wszelki wypadek gdyby podłogówka się zepsuła lub nie spełniła swoich zadań.Teraz juz śpię spokojnie i wiem ,że okna w salonie będa reprezentacyjne-a pies bez stresu będzie mógł wchodzic na salony :lol:

Mnie podoba się parkiet w salonie , wyglada pięknie , elegancko , ciepło , przytulnie 8) Kafle w salonie srawiają , że pokój staje się zimny , mało przytulny , bardziej przypomina hol , jakies pomieszczenie przejściowe np. na taras . Jeśli chodzi o kwestię praktyczną zdecydowanie na korzysć wypadaja kafle :wink:

Jesli ktoś stawia na wyglad i estetyke salonu ( napewno zero chodzenia w butach z tarasu ) to wybierze drewno 8)

Jeśli ktos nie przykłada do tego zbytniej uwagi i stawia na praktycznosc to oczywiscie wybierze kafle 8)

BK buduję też D08 i jeszcze miesiąc temu upierałam sięprzy drewnie.Argumentów miałam duzo,że przytulnie,ciepło ,klimacik odpowiedni.Jednak jeśli kafelki dam w kuchni,jadalni i koło kominka to wychodzi ponad polowa powierzchni salonu ,nawet więcej .Znajomy kafelkarz wyjasnił metody łączenia płytek z drewnem-nie bardzo mi siępodobały.Argumentem ostatecznym były 2 grzejniki- koło okna (prawie 4.5 metra tafli do ziemi),no i te nieszczęsne parapety żeby się nie brudziło.Zupełnie się załamałam.Więc decyzja była tylko jedna płytki na całą powierzchnie.Koło okien zaślepione zostały końcówki CO-tak na wszelki wypadek gdyby podłogówka się zepsuła lub nie spełniła swoich zadań.Teraz juz śpię spokojnie i wiem ,że okna w salonie będa reprezentacyjne-a pies bez stresu będzie mógł wchodzic na salony :lol:

z nieba mi spadłaś

a jakie dałaś płytki - podaj firmę i typ albo jakieś zdjęcie, nie wiem czy dać takie zwykłe czy przypominające drewno

w sumie fakt - dom ma być przede wszystkim wygodny

BK te płytki sa świetne ! Bardzo mi się podobają :D Będę szukać czegoś takiego i mam nadzieje ze sie nie okaże że kosztują 150 zł za m2 ;)

ja się obawiam że mogą kosztować właśnie tyle jak nie więcej :o

ale jak to porównać z ceną parkietu to nie jest źle

http://www.cerim.it

BK qrczę są piękne !!!! :D Ja też takie chcę ! :D . I zobacz, jak te dzieciaki na zdjęciu są wyluzowane z tą piłką :wink: Nie słyszą ciągłego strofowania Mamci! Wytrzyj buty! Z piłką mokrą nie wchodź do domu! :wink:

No to ściskam kciuki, żeby nie kosztowały więcej niż 50, no 80 PLN :wink: