Mokebe 19.06.2021 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Głupie pytanie, ale sytuacja jest taka: chcę bdb okna do sypialni (48-51 dB Rw tłumienności akustycznej na wypadek imprez sąsiedzkich, etc.), ale "zwykłe" okna wszędzie indziej i jestem trochę w kropce, bo chcąc zrobić jedną firmą napotykam na problem: tania firma: fajne ceny okien, ale najlepsze w ich ofercie to 43-44 dB, całkowity koszt 10k. Zaznaczam, że "tania" firma to nie jest jakiś noname, tylko np. Salamander. droga firma: są w ofercie 48 dB, ale "zwykłe" okna są u nich 3x droższe, całkowity koszt 25-30k. Najchętniej zrobiłbym miksa: kupno i montaż okna dźwiękoszczelnego u drogiej firmy, zwykłe rozwiązania od innych firm. Można tak? wiadomo, że będą różne klamki wtedy, co niektórym będzie to wadzić, ja to miałbym gdzieś osobiście. Pytanie, czy się z uwagi na nieco inną estetykę okien nie przyczepi ktoś z gminy, że niezgodnie z planem, nieharmonijna stolarka albo inne głupoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.06.2021 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 tania firma: fajne ceny okien, ale najlepsze w ich ofercie to 43-44 dB, całkowity koszt 10k. Zaznaczam, że "tania" firma to nie jest jakiś noname, tylko np. Salamander. . Dla mnie takie określenie, to właśnie firma no name. Profil nie gwarantuje dobrego okna! To jest okno na profilach Brugmann-Salamander znanej firmy z Podlasia. Widuję takie często. Różnice w tonacji występują niezależnie od producenta, czyli winny jest raczej profil. Ale pościąganą okleinę przy słupku (na innych oknach znacznie bardziej) głównie u tego producenta. Fota z wczoraj. Nie ma żadnego nakazu kupowania różnych okien. W tym bardzo tanich. Nie wierzę jednak, w taką różnicę. Musisz mieć KOMPLETNIE inny zakres wyceny. Różnica w podobnych firmach rzędu 10% może wystąpić. Więcej - zawsze odbije się kosztem "jakości". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 19.06.2021 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Ja mam bardzo duży rozstrzał wycen, powiem szczerze. Od 11k do 25k (okien nie mam dużo, mały dom). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 20.06.2021 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Głupie pytanie, ale sytuacja jest taka: chcę bdb okna do sypialni (48-51 dB Rw tłumienności akustycznej na wypadek imprez sąsiedzkich, etc.), ale "zwykłe" okna wszędzie indziej i jestem trochę w kropce, bo chcąc zrobić jedną firmą napotykam na problem: tania firma: fajne ceny okien, ale najlepsze w ich ofercie to 43-44 dB, całkowity koszt 10k. Zaznaczam, że "tania" firma to nie jest jakiś noname, tylko np. Salamander. droga firma: są w ofercie 48 dB, ale "zwykłe" okna są u nich 3x droższe, całkowity koszt 25-30k. Najchętniej zrobiłbym miksa: kupno i montaż okna dźwiękoszczelnego u drogiej firmy, zwykłe rozwiązania od innych firm. Można tak? wiadomo, że będą różne klamki wtedy, co niektórym będzie to wadzić, ja to miałbym gdzieś osobiście. Pytanie, czy się z uwagi na nieco inną estetykę okien nie przyczepi ktoś z gminy, że niezgodnie z planem, nieharmonijna stolarka albo inne głupoty... Proponuję rozpatrzyć kilka zagadnień przed podjęciem decyzji, bowiem akustyka czegokolwiek to pojęcie mocno złożone, i z racji zaostrzenia walki z hałasem, dochodzi ostatnio do, chyba największych manipulacji na tym polu, z racji niewiedzy lub celowego działania. Popularne Rw, samo w sobie niewiele znaczy, ważniejsze są te ujemne cyferki w nawiasie (c, ctr), które obniżają wyjściowe Rw i pokazują rzeczywistą ochronę, więc: - jakie źródło hałasu może być naszym głównym utrapieniem? ? Imprezy dyskotekowe i ruch uliczny to średnia i wysoka częstotliwość, czyli tzw. Ra2- ale może w pobliżu budynku jest lotnisko czy autostrada, czyli tzw. Rw-c=Ra1 - podana izolacja akustyczna powinna dotyczyć całego okna a nie szyby- tak jak w tym przypadku, bowiem nie spotkałem okien pvc o izolacji nawet "ważonej" Rw w granicach 50 db.... - do Ra2=34 db, zgodnie z normą 14351,można deklarować na podstawie dostępnych badań dla szyby, powyżej należy posiadać własne lub kaskadowe i wskazane jest aby producent takowe przedstawił przed zakupem. Zastanawiające jest, aby przy porównywalnym systemie okiennym, wyposażeniu, sposobie montażu, etc. różnica w ofertach wynosiła 10 -> 25 czy 30 tysięcy... Proszę dokładnie obejrzeć propozycje. Ktoś z gminy (czy innego zarządcy budynku, np. wspólnoty) mógłby się przyczepić tylko w przypadku zmiany np. koloru czy podziału okien w stosunku do istniejących w bloku, ewentualnie konserwator zabytków w przypadku budynku wpisanego na takową listę. Wpływu koloru czy kształtu klamek lub profilu na samopoczucie użytkowników raczej nie wyjaśnię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts