amberstone 19.06.2021 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Witam serdecznie, bardzo chciałbym prosić o poradę. Kupiłem stary dom z dachem pokrytym papą ok 10 lat temu. Spadek to około 10 stopni. Dach od kilku lat przeciekał, na płytach karton-gips widać zacieki. Poddasze było użytkowe przy czym wentylacja słaba, deskowanie zaczęło się prawdopodobnie wyginać przez co w papie powstały szczeliny. Łatanie poprzedniemu właścicielowi nic nie dało. Nie mam pojęcia czy pod papą jest membrana i tp. Chcę zerwać ocieplenie na sztrychu żeby sprawdzić stan deskowania i uzyskać więcej przestrzeni, a robiąc nowy dach zastosować z zewnątrz płyty z pianki pir 12-15 cm. Teraz proszę o poradę jak to zrobić przy nieprzesadzonym budżecie. Przy czym przypilnować dekarza żeby nie pominął niezbędnych etapów. Czy kolejność powinna być następująca: 1. Ponacinać bąble na starej papie i je zalepić 2. Na starą papę bezpośrednio membrana paroprzepuszczalna? Czy w tym wypadku dekowanie nie będzie dalej się zniekształcać przez to że para nie będzie miała ujścia między deskowanie i starą papą? Czy jeszcze jakieś zabiegi zastosować? 3. Na membranę przyczepić płyty PIR a szczeliny pozaklejać taśmą aluminiową? 4. Na to wszystko ponownie membrana? 5. Na membranę blachę płaską na rąbek? Dodam że mam zamiar zrobić na strychu wentylację mechaniczną sterowaną przez wilgotność w pomieszczeniu. I teraz pytanie. Jest to miejscowość niedaleko Sztumu, Elbląga i Malborka. Czy macie polecić kogoś kto by mi to wykonał? Ostatnio terminy wszystkich ekip które sprawdzałem to koniec Listopada ;/ Coś tam zawsze robiłem sam, ale niestety z dekarstwem nie mam nic wspólnego. Czy aby załatać nieszczelności czekając na dekarza to osoba o przeciętnych umiejętnościach jest w stanie samodzielnie wykonać punkty 1-4, czy lepiej się nie podejmować bo można coś łatwo spartolić? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts