Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaprawa murarska - odchodzi od cegły, nie klei się, jest łamliwa

Recommended Posts

Cześć, muruje w ogrodzie nieduży murek z cegły (zwykła, czerwona pełna), do tego celu kupiłem gotową zaprawę murarską PSB. Wyrobiłem ją zgodnie z zaleceniami producenta, do worka dodałem 4l wody i wymieszałem. Ułożyłem w ramach testów jeden i pół poziomu cegieł. Następnego dnia poszedłem sprawdzić swoją pracę, gdy z niedużą siła chwyciłem cegłę, to odeszła ona od zaprawy. Potem stuknąłem w pozostawiona zaprawę (bezpośrednio na betonie, pierwszy poziom cegieł) i odeszła ona od podłoża w całości jakby się go w ogóle nie trzymała. Ten "placek" z zaprawy byłem w stanie przełamać w rękach. Drodzy koledzy, co może być powodem takiej sytuacji i jak temu zaradzić?

Brak składnika zmieniającego napięcie powierzchniowe wody - to może być przyczyną.

Ale również - zbyt suchy nienasiąkliwy materiał - cegła, może trzeba ją zwilżyć przed układaniem?

Zbyt wysoka temperatura na zewnątrz?

Lub ogólnie zbyt stara zaprawa/zły skład mieszanki. (zbyt mało cementu, i innych dodatków w tym dodatków uplastyczniających zaprawę)

Nie znam się na teorii, ale wg mnie pierwsze co "łapie" materiał to wapno, ono też powinno spowalniać proces wiązania cementu.

Jeżeli się mylę to poprawcie.

Wiem, że ważne są proporcje bo z jednej strony zaprawa może za szybko wiązać a z drugiej może być za twarda do uzytych materiałów.

Swoją drogą gotowe zaprawy chyba nigdy nie będą tak dobre jak kręcone w betoniarce.

Napisz jaka to zaprawa i podaj jej skład.

Swoją drogą gotowe zaprawy chyba nigdy nie będą tak dobre jak kręcone w betoniarce.

.

Zgodzę się z Tobą w zupełności, oczywiście do małych ilości można ostatecznie kupić worek , ale nic nie zastąpi dodanego wapna i cementu do piaski w odpowiednich proporcjach.

Taka zaprawa lepi się jak ptasie g....do karoserii.

• Like 1

Zgodzę się z Tobą w zupełności, oczywiście do małych ilości można ostatecznie kupić worek , ale nic nie zastąpi dodanego wapna i cementu do piaski w odpowiednich proporcjach.

Taka zaprawa lepi się jak ptasie g....do karoserii.

Zamiast wapna można dodać plastyfikator do zaprawy cementowej.

Dziękuję za odpowiedzi, cegłę zatopiłem w wodzie na jakieś pół godziny aż skończyła bulgotać (nasiąkać), ale przyznam że na zewnątrz było gorąco. Co do zaprawy, to nie mogłem znaleźć w Internecie linka do niej. Jest to "Zaprawa murarska" z grupy PSB, producent kreisel. W linku dodaje zdjęcia tej zaprawy https://imgur.com/a/FHPd0UO

20210621_165459.jpg

Patrząc na tą zaprawę po rozrobieniu to wyglądała ona jakby było mało cementu (ilość wapna nie wiem jak ocenić). Trochę jakby piasek w kolorze cementu, nie mogłem znaleźć konkretnych wartości dla piasku, cementu i wapna. Kolega fachowiec polecił żeby w stosunku 1:5 dodać kleju do płytek do zaprawy żeby lepiej chwytała, ma to jakiś sens?