Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka dachowka na dom

Recommended Posts

Witam! Ja mam Braasa Frankfurter czerwony klasyczny i jestem z niego naprawdę zadowolona. Spodobał mi się w folderach reklamowych, spodobał mi się na żywo i jeszcze bardziej podoba mi się na moim dachu. Nie mogę się napatrzeć! Jest dokładnie taki, jak we folderze! Co do ceny, to jest to rzecz względna - dachówka kosztowała nas ze wszystkimi akcesoriami dodatkowymi (boczne dachówki, wywietrznikowe, kominkowe, gąsiory, 3 stopy kominiarskie, 2 ławy, wyłaz, folia dachowa, wróblówka, 2 denka zakańczające gąsiory, taśmy kominowe na 2 kominy) 11 000 zł (dach 180m2, ceny na dwa miesiace przed wejściem do Unii, nieduży rabacik w poważnej firmie). Pewnie z blachodachówki byłoby jeszcze taniej, ale za nic nie chciałabym blachy. Na pewno gdybym dysponowała większą kasą kupiłabym ceramiczną karpiówkę nieangobowaną, też klasyczny czerwony i ułożyła ją w koronkę. Za ten "luksus" chciano od nas tylko o 4 tys. więcej, ale mieliśmy napięty budżet i wybraliśmy Braasa, czyli to co mi podobało sie zaraz po karpiówce.

Myśleliśmy o dachówce Euronit, klasycznej czerwonej "S" (widzieliśmy na dachu znajomych, ładnie), ale wykonawca stwierdził, że Braas ma własne te wszystkie dodatki i zawsze wszystko ładnie pasuje i dobrej jakości. Zdecydowaliśmy się na frankfurter, kolor ceglany, nieco "łagodniejszy" odcień klasycznego czerwonego. Dosłownie kilka dni temu wyniosło nas to (dach ok. 320 m2) niecałe 19 000,00.

W swim czasie interesowalem sie dach. cem. i moge powiedziec ze przy wyborze miedzy Brassem a Euronitem to zdecydowanie Brass. po prostu ladniejsza tzn sprawia wrazenie lepiej wykonanej. I z tego co pamietam to barwiona w masie.

A jezeli macie wiecej kasy to proponuje Robena angob. - mam taka i jest sliczna.

A czy ten robien nie jest taki swiecacy?? bo widzialem dachy matowe ktore mi sie bardzo podobaja i takie błyszczace ktore mi sie niepodobaja bo wyg;adaja jak blachodachowka.

Są bodaj 3 rodzaje wykończenia powierzchni dachówek ceramicznych Robena, jedne są bardziej matowe inne lśniące. Zobacz tu:

http://www.roben.pl/upload_module/roben_produkty/opisy/roben_dachowki_nowy.pdf

Braz Robena jest lekko lsniacy co wlasnie nadaje mu uroku (opnia stronnicza-kazdy chwali co ma)

Ja tak w ogóle to mam ceglasty Frankfurter Braasa, ale sąsiad ma Robena czerwoną cieniowaną . Ale jak powiedział przedmówca każdy chwali co ma. Mnie ( i nie tylko) bardziej podoba się Braas.

pzdr