Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydrofor i bardzo częste włączanie pompki

brzeczu

Recommended Posts

Mam studnię głębinową, a do tego pompkę oraz hydrofor. Ustawione jest tak, że poniżej 2 barów włącza się pompka, która się wyłącza po osiągnięciu 4 barów. Problem jest taki, że po odkręceniu wody w ciągu 2 sekund ciśnienie spada z 4 barów do 2 barów i włącza się pompka. Następnie w ciągu kolejnych 2 sekund dochodzi o 4 barów i się wyłącza. Potem momentalnie 2 bary i tak w kółko. Pompka załącza się kilkadziesiąt razy na minutę. Dlaczego tak się może dziać?

Wiele razy próbowałem dopompowywać powietrza do hydroforu, ale to nic nie daje. Spuściłem wodę z hydrofora i pompowałem do różnych ciśnień – poniżej 2, 2, 4, powyżej 4 itp. Co więcej, po spuszczeniu wody z hydrofora i włączeniu pompki następuje bardzo szybkie (kilka sekund) osiągnięcie 4 barów i pompka się wyłącza. Chyba nie jest w stanie w ciągu kilku sekund uzupełnić 200 l (czy nawet 75% tego)?

Gdy żaden kran nie jest odkręcony pompka się nie włącza, wydaje się więc, że nieszczelności nie ma.

Hydrofor to Wimest ZCS/200/6, wszystkie informacje wskazują, że jest bezprzeponowy.

Edytowane przez brzeczu

Przyczynami tego stanu rzeczy są zazwyczaj :

1 - brak lub zbyt duża poduszka powietrzna

2. Źle wyregulowany lub uszkodzony włącznik ciśnieniowy.

Skoro poduszkę już sprawdziłeś - czyli na pustym zbiorniku ok 1,6bar powietrza to pozostaje Ci wyregulować wyłącznik - musisz ustawić tak górny zakres aby pompa pracowała do górnego jego zakresu - max nabiła wody do zbiornika - oczywiście cały czas to kontrolować aby nie doszło do uszkodzenia pompy. Będziesz wtedy pewien co dolega układowi. Jeśli pomimo rozregulowania górnego zakresu wyłącznika sytuacja się powtórzy jest on uszkodzony i nadaje się do wymiany.

musisz ustawić tak górny zakres aby pompa pracowała do górnego jego zakresu - max nabiła wody do zbiornika

Ale tak się właśnie dzieje. Tzn. jest ustawione, że górny zakres jest na 4 i po osiągnięciu 4 pompa się wyłącza. Ale co z tego, skoro za kilka sekund spada do 2 i znowu się włącza. Ale wygląda na to, że hydrofor nigdy się nie napełnia.

Problem został rozwiązany. Nie do końca wiem dlaczego, ale zrobiliśmy tak: spuściliśmy całą wodę z hydrofora. Woda sączyła się bardzo wolno przez jakieś dwie godziny, resztki wypompowaliśmy pompując pompką przy otwartym zaworze. Następnie zamknęliśmy zawór i napompowaliśmy do 1.8 bara (tym razem pompowanie trwało bardzo długo) i uzupełniliśmy wodę. Od tej pory wszystko jest ok – hydrofor jest pełen wody, ciśnienie spada i rośnie powoli, pompka włącza i wyłącza się w sensownych odstępach.