Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowy montaż HST, prośba o pomoc

Recommended Posts

Witam wszystkich

Firma zamontowała dzisiaj okno HST na izolacji poziomej (2xpapa). Przez to że mamy upały papa jest miękka i okno troszkę osiadło. Wykonawca zaproponował zerwanie papy na długości okna 3m i osadzić okno bezpośrednio na chudziaku. Pod oknem poszerzenie systemowe 20cm. Wydaje mi się że nie powinno zrywać się tej papy, nie mamy wtedy ciągłości izolacji? Czy mam rację? Ewentualnie jakie jest prawidłowe rozwiązanie?

Dziwne że Twoje okno posadowione jest na chudziaku.

Powinno raczej na fundamencie, a poszerzenia muszą być zakotwione.

U mnie też nie ma papy bezpośrednio pod oknem tarasowym (3,5m) i nic złego się nie dzieje. Wilgoć kapilarnie po poszerzeniu nie przejdzie.

Ważne, aby wykonać prawidłowe uszczelnienie dołu okna i poszerzenia na zewnątrz fartuchem z membrany epdm.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?362207-Prawid%C5%82owa-izolacja-okien-tarasowych-fartuchem-EPDM&highlight=epdm

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350638-Jak-ociepli%C4%87-drzwi-balkonowe-z-zewn%C4%85trz&highlight=epdm

• 2 weeks później...
Izolacje z papy możesz zastąpić zaprawą uszczelniającą. Nie będę używał fachowego nazewnictwa bo go nie znam, ale jest to półpłynna mieszanka cementu i jakiś polimerów i innego dziadostwa, wizualnie po wyrobieniu wyglądająca jak zwykła zaprawa klejowa. rozprowadzasz to pędzlem właśnie na szczycie ściany fundamentowej. Używałem jej do odcięcia od wilgoci trzpieni ściany fundamentowej od trzpieni ścian parteru. To samo zrobiłem w miejscu schodów betonowych