Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupiłem piętrowy dom w SSO - od czego zacząć ?

Recommended Posts

Cześć, podjąłem decyzję o kupnie domu w stanie surowym otwartym. Dom 190m2 powierzchni użytkowej na 19 arowej działce. Podjąłem tę decyzje świadom pewnych mankamentów w postaci wadliwego projektu domu, który nosi nazwę "Mila 2A". https://www.extradom.pl/projekt-domu...-garaz-WRD1200

Chodzi o komin, który został postawiony w złym miejscu - wyprowadzany najechałby na więźbę dachową.

Załączam tu film ze spaceru po budowie:

Jestem kompletnym laikiem. Będę uczył się w trakcie co i jak i chce popełnić jak najmniej błędów.

Moje pytania:

1. Czy 215tyś. za dom w takim stanie + działka 19a to dobry interes ?

2. Jak myślicie ile może pójść pieniędzy przy systemie całkowicie zleconym od stanu na filmie do stanu gdzie zostanie tylko umeblowanie domu biorąc pod uwagę inwestycje w pompę ciepła?

2. Na czym najlepiej skupić się na poczatku przy budowie na tym etapie ? Od czego zacząć ? Jak rozłożylibyście to na etapy od tego stanu ?

2. Jak dobierać ekipy ? Jedna ekipa, ktora zajmie sie caloscia czy kilka "wyspecjalizowanych" (dodam, ze z czasem u mnie krucho, z wiedzą i umiejętnościami budowlanymi jeszcze gorzej)

2. Chce pozbyć się tego wymurowanego komina (1:27 w filmie ) i ogrzewać dom i wodę pompą ciepła. Wychodzi na to, że nie będę miał w ogóle komina. Czy przy tym metrażu(190m2) to nie będzie jakiś majątek na inwestycje ? Zmieszczę się do 35k? Zastanawia mnie czy brak komina nie spowoduje jakieś wady wentylacji domu ? Jak to ugryźć ?

3. Chce zamienić pomieszczenia. Tam gdzie miał być pokój ( 1:03 w filmie ) chce zrobić kuchnie. W tym pokoju jest miejsce na duże drzwi na taras. Normalnie to idzie podmurować ?

Z góry dzięki za poświęcony czas