Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obróbka komina w kalenicy

bew2

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Korzystam z Forum od kilku lat w trakcie mojej budowy, wielu rzeczy się stąd dowiedziałem.

Buduję sam od podstaw, zatem niektóre techniczne szczegóły oczywiste dla Wykonawców, przedstawione na Forum, często były wielkim ułatwieniem w trakcie zmagań na placu boju (budowy).

Nadszedł czas, aby zadać pierwsze pytanie, bo pomimo wielu godzin czytania, nie znalazłem opisu takiego przypadku.

Aktualnie jestem na etapie krycia dachu karpiówką w koronkę.

Często piszecie, że komin usytuowany w kalenicy to najlepsze rozwiązanie - łatwiejsza obróbka :)

Niby tak, ale obróbka komina w środku połaci jest opisana i przedstawiona wielokrotnie w necie, na filmikach itp.

Natomiast nie wiem, jak obrobić komin w miejscu przecięcia go przez kalenicą (planuję obróbkę na "nokach") - jak ukształtować szczytową nokę zachodzącą na obie połacie, aby nie było przecieku?

Druga sprawa, jaka jest kolejność warstw w kalenicy przy samym kominie? Łata, Dachówka, taśma pod gąsior, obróbka blaszana, gąsior?

Czy taśmę łączymy w jakiś sposób z blachą? Czy obróbka "wierzchnia" wcinana w komin ma zakrywać gąsior, czy jednak nie?

Proszę o podpowiedzi, w razie czego przygotuję odpowiednie szkice.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
wystarczy spojrzeć na zdjęcie.." mądrej głowie dość po słowie"

Słuchaj, nie wymądrzam się ale skoro mowa o obróbce komina to samo przez się jak ktoś pisze o taśmie to w domyśle każdy by pomyślał że chodzi o taśmę do obróbki komina anie kalenicową. Nie każdy wie co Tobie w głowie siedzi.

A w zasadzie to taśma kalenicowa nie ma wpływu na szczelność obróbki komina znajdującego się kalenicy.

Co do zdjęcia to gdybyś nie zauważył ja pierwszy w tym temacie podałem dwa przykłady komina obrobionego w kalenicy.

Słuchaj, nie wymądrzam się ale skoro mowa o obróbce komina to samo przez się jak ktoś pisze o taśmie to w domyśle każdy by pomyślał że chodzi o taśmę do obróbki komina anie kalenicową. Nie każdy wie co Tobie w głowie siedzi.

A w zasadzie to taśma kalenicowa nie ma wpływu na szczelność obróbki komina znajdującego się kalenicy.

Co do zdjęcia to gdybyś nie zauważył ja pierwszy w tym temacie podałem dwa przykłady komina obrobionego w kalenicy.

Niestety wymądrzasz się :(

Tak, komin znajduje się w samej kalenicy, jak w temacie wątku.

Pytałem o taśmę kalenicową.

Dziękuję Kolegom za ożywienie tematu i konkretną odpowiedź Mistrza Jana.

Czyli chodzi o podgięcie do góry tej części obróbki bocznej, która wchodzi pod dachówki, aby stworzyła rynienkę równoległą do komina?

Czy mówimy o obróbce, która wchodzi w wydrę?

Nie można dodać zdjęć, łatwiej by się rozmawiało.

Edytowane przez bew2

• 3 weeks później...

Witam ponownie,

Zrobiłem rynienkę, która wchodzi pod obróbkę boczną, a nachodzi na dachówki.

Na to pójdzie taśma kalenicowa. Obróbka boczna to ta w jednym kawałku, wcięta w komin.

Teraz mam dylemat z oknem dachowym przy lukarnie. Jest niedaleko końca kosza, jakieś 36 cm.

W poziomie musi tak zostać, ale w pionie mogę je przesunąć o łatę w górę.

Pytamie, jak umiejscowić okno- czy lepiej aby woda z kosza wpadała nad oknko dachowe czy obok tego okna?

Miejsce na okno widać wyraźnie na zdjeciu kilka postów wyżej - pole bez dachówek poniżej kosza.

Edytowane przez bew2

W koronkę i wykrój segmentowy, stare domy w tym rejonie tak zazwyczaj były kryte i bardzo mi sie to podoba. Cały projekt nawiązuje do przedwojennego budownictwa.

Zrobiłem zaklad w pasach membrany akurat nad planowanym oknem, aby jak najmniej ciąć przy montażu okna. Teraz wychodzi góra okna 2m nad gotową podłogą i waham sie czy podnosić...

Edytowane przez bew2