Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt- rysunki techniczne

Gość

Recommended Posts

dzieki mela

jak juz pisalem rydzowi chce miec jakies alternatywy

mam juz pare adresow projektantow, mam juz wlasna wizje, mam juz gotowca, ktory "od biedy" moglby sie przeistoczyc w moj dom

jedna z tych alternatyw to wlasny gotowy projekt i dlatego chce go nasrobac i pytam jak to wygladac powinno

wkurza mnie jak wszystko drozeje i jak moje oszczednosci topnieja, dlatego w tej furii postanowilem oszczedzac na wszystkim, a juz na pewno ja papierkach

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

No i sprawa gotowy/indywidualny. Wszystko ma swoje zady i walety, ale zauważ, że projekt indywidualny źle zrobiony to potem poligon doświadczalny na budowie i w związku z tym znacznie większe koszty potem... A jeśli to byłby TWÓJ pierwszy projekt no to w ogóle - eksperyment.

Naprawdę ludzie chcą ci coś ważnego uświadomić. To co dla ciebie jest tylko pustą biurokracją może mieć na celu choćby fakt żeby cie ten monolit na głowę nie zleciał.

No niestety, ja przełknęłam fakt, że w ciągu najbliższych paru lat się nie wybuduję właśnie z powodów finansowych. Z reguły na forum wszyscy zachęcają do budowy, mówiąc - jakoś się uda. Tymczasem to wcale nie jest tak łatwo. Pod koniec najczęściej kaski brakuje :( Tak więc mierz siły na zamiary raczej. We wszystkim.

Oszczędności szukaj gdzie indziej (wykończeniówka np.) ale nie na etapie projektu, bo jak tu się coś spieprzy to koniec.

Oczywiście wiem, ze można mieć badziewny projekt za wielkie pieniądze, ale jeżeli cokolwiek liznąłeś z projektowania + masz techniczne wykształcenie to i tak to wychwycisz.

Ja na razie zbieram doświadczenia w wykończeniówce :) bo robię kapitalny remont mieszkania. I dużo się dowiedzieliśmy. A za lat parę - może się wybudujemy...

masz racje snowdarfie to forum wiec musze cie tu tolerowac

no coz- toleruje glupkowatego snowdarfa ;)- takie zycie

----

widzisz leon - tym się różnimy - ty nie mając argumentów sięgasz do epitetów ignorując skierowane do ciebie pytanie...

---

możesz sobie to woli używać słów jakie ci tylko przyjdą do głowy na na ręce spadną - jest to forum więc ci wolno - zastanów się tylko czy warto...

------

----------------------------------

pozdrawiam jeszcze raz i czekam na jakieś konkretne wypowiedzi z twojej strony

Witam.

Kiedys tez chcialem zaprojektowac sobie sam dom. Mam przyjaciela architekta i ten moj projekt mial mu, w moim zalozeniu, ulatwic prace. Sam chcialem wszystko przemyslec i rozplanowac. Zwracalem tez szczegolna uwage, na to aby elementy konstrukcji byly jak najbardziej typowe (np. jesli strop Teriva - to belki do 6m, krokwie nie dluzsze niz 7,1m - bo przy dluzszych juz trzeba robic inna (drozsza) konstrukcje wiezby, itp) On tez robil mi wyklady odnosnie norm i przepisow ktore byly mi na danym etapie potrzebne (o wiekszosci z nich nie mialem pojecia). Sprawdzal tez na biezaco postep prac i korygowal bledy. W miedzyczasie znalazlem projekt gotowy, ktory byl praktycznie tym co chcialem. I na tym etapie porzucilem dalsza zabawe w projektowanie.

Ten moj projekt mial posluzyc tylko po to, aby kumpel na jego podstawie zrobil mi OD POCZATKU projekt architektoniczny. O tym, ze moglby go tylko podpisac, nawet nie pomyslalem. Bo tak jak wspomnial Robert Skitek, 5 lat studiow architektonicznych nic tu nie zastapi (dodal bym jeszcze do tego + praktyka i najlepiej mieszanie w domu zaprojektowanym przez siebie). I to mimo, ze sam tez jestem projektantem, tylko ze w innej branzy (jak na zdjeciu).

Pozdrawiam

Konrad

ponawiam apel

czy ktos moglby mi powiedziec ile ma rysunkow i jakich w swoim projekcie i moze jakie jest minimum?

bo odnosze wrazenie, ze dyskusja odbiegla znaczaco od tematu i idzie w kierunku "czy ma sens wlasnoreczne projektowanie ?"

ponawiam apel

czy ktos moglby mi powiedziec ile ma rysunkow i jakich w swoim projekcie i moze jakie jest minimum?

na to pytanie odpiwiedział ci już KaiM...

chyba w 2 gim poście...

-----------

minimum rysunków jest - musisz pokazać wszystkie elementy konstrukcyjne budynku...

---

jeśli zrobisz to na 1 rysunku to chwała ci za umiejętnści

---

jeśli na 40

też dobrze

---

SNOWDWARF jak czytam twoje posty w wielu wątkach, to wyraźnie widać, ze ty masz kjakies problemy z psychą, czemu nie ma sie chyba co dziwić, jak facet konczy ochronę srodowiska na polibudzie, tam gdzie łażą same panienki i zniewieściali faceci

oj robert... i ty przeciwko mnie?

zajrzalem oczywiscie pod linka ktorego mi dales, ale tam znowu pisza jezykiem prawniczym te swoje zaklecia, pozatym jakos tak bez sensu, znowu pojawia sie cos o instalacjach, a podobno nie ma wymogu aby byly w projekcie itd. Mnie chodzilo o taki typowy projekt z zycia wziety- jak on wyglada jakie ma rysunki ....

snowdarfa nie komentuje ...(znowu wypalil)

no coz Robert nie wiem za co sie obrazasz, ale skoro musisz....