tykson1 07.12.2004 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 To bardzo dobrze, że macie dokładne wyliczenia uwzględniających mechanike budowli. Jak macie policzoną wytrzymałość domu na siły np. dynamiczne, a nie tylko statyczne i w związku z tym jakie rozwiązania projektatnt (architekt) zastosował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 07.12.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Tykson, po co te wywody? dobrze wiesz, ze zaden z inwestorów nie bedzie mial o tym pojecia... co Ty chcesz udowodnic tym postem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tykson1 07.12.2004 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Nic nie udowadniam, tylko z tego co wiem prawie nikt nie dołącza obliczeń do projektu - ale skoro ludzie piszą, że mają wszelkie wyliczenia razem z projektem to się zapytałem. Widocznie są tacy projektanci co to wszystko liczą osobno dla każdego domu.pozdr all Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 07.12.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 tykson, obliczenia statyczne są wymagane prawiem budowlanym!!! pisze to po raz wtóry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosc niedzielny 07.12.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 feft w tym twoim bungalu to wiadomo, ze trzeba dokladnie wszystko wyliczyc, bo a nuz ci plyta kartonowo. gipsowa na glowe spadnie te ocieplenie styropianem od wewnatrz tez konkretne i bardzo podobaja mi sie te zbrojenia gdzie popadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 07.12.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Dajesz właśnie świadectwo swojej wiedzy. A gdzie mam styropian od wewnątrz? I zbrojenie "gdzie popadnie"? Widać przeoczyłem te "drobiazgi"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosc niedzielny 07.12.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 chyba, ze na zdjeciu, gdzie kleisz steropian znajdujecie sie na zewnatrz (mozliwe, aczkolwiek wyglada jak wewnatrz) te zbrojenia to mam na mysli te wience pionowe na kantach domuto juz od razu mogles zrobic szkieletora, skoro dajesz wszedzie te plyty KGzaoszczedzilbys na maxach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 07.12.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 co powinien zawierać projekt?jeśli potrzebny do zbudowania domu - to zalezy od pojętności wykonawcyw skrajnym przypadku może projektu w ogóle nie być.jeśli do pozwolenia na budowę to powinien spełniać warunki rozporządzenia ministra infrastruktury z 3.07.2003 (Dz.U. 120 poz.1133)znajdziesz pod http://www.isip.sejm.gov.pla także: kopia uprawnień projektanta, oświadczenie o sporządzeniu projektu zgodnie z obowiązującymi przepisami, aktualne zaświadczenie z izby inzynierów budownictwa itd, itp. techniczne minimum to rzuty kondygnacji, dachu, fundamentów, przekroje podłuzny i poprzeczny, elewacje. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 07.12.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 chyba, ze na zdjeciu, gdzie kleisz steropian znajdujecie sie na zewnatrz (mozliwe, aczkolwiek wyglada jak wewnatrz) Jesteśmy na tarasie. Jest takie zdjęcie na mojej stronie - "noc na tarasie" - to mniej więcej w tym samym miejscu (tylko zdjęcie zrobione z innego miejsca). te zbrojenia to mam na mysli te wience pionowe na kantach domu to juz od razu mogles zrobic szkieletora, skoro dajesz wszedzie te plyty KG zaoszczedzilbys na maxach Bardzo śmieszne. To faktycznie jest "gdzie popadnie". A ze zdjęcia na którym widać ruszt do sufitu podwieszanego wywnioskowałeś, że płyty gipsowe są wszędzie? Można i tak. Po co są te słupy ("wieńce pionowe na kantach domu")? Nie potrafię tego naukowo wyjaśnić. Dla ułatwienia dodam, że dom stoi na szkodach górniczych więc, mimo że wygląda na lekki (tak wnioskuję z tego pisania o płytach KG), to trochę naprężeń musi przyjąć. Pamiętam, że konstruktor jak zobaczył projekt, to od razu powiedział, że "ten dom byłby bardzo tani do zbudowania gdyby nie zabezpieczenia na szkody górnicze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peilin 07.12.2004 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 projektanci (projekt domów) podobni są bardzo do notariuszy - do tych zawodów musi być pieczątka z urzędu. Śmiem twierdzić, że do większości projektów (także tych indywidualnych) nie ma robionych żadnych obliczeń - gość robiący 10 projekt wie jak pracują poszczególne materiały i jakie siły działają w takim domku (mechanika budowli). Niech mi ktoś pokaże projekt z wyliczeniami...... Mhm, ja mam projekt z wyliczeniam i to "na piechote". Zeskanowac i podeslac? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.12.2004 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Jak macie policzoną wytrzymałość domu na siły np. dynamiczne, a nie tylko statyczne i w związku z tym jakie rozwiązania projektatnt (architekt) zastosował? Skoro jestes obeznany w temacie obciążeń budynków to zapytam Cie jakie obciążenia dynamiczne działaja na domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.12.2004 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Gościu niedzielnyco tutaj robisz we wtorek?Pomyliły Ci się dni tygodnia...nie tylko zresztą to... Leon z Katowic - podaj mi adres,prześlę Ci gotowy projekt wraz z instalacjami,nie jest mi potrzebny.A Ciebie i tak nikt nie przekona,że jak wszędzie działają tu prawa rynku i że wiedza kosztuje.Jak myślisz,dlaczego twoja wiedza jest tak słabo opłacana,skoro musisz tak kombinować?Może się przebranżowisz,skoro to takie łatwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 07.12.2004 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 jakie obciążenia dynamiczne działaja na domek? aa...aa...aa... nie wiem , ale obciążenie dynamiczne jest obciażeniem raczej zmiennym, np. udeżenia, różnica ciśnień, siła wiatru, itd..., ale specem to nie jestem.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts