Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt- rysunki techniczne

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

co powinien zawierać projekt?

jeśli potrzebny do zbudowania domu - to zalezy od pojętności wykonawcy

w skrajnym przypadku może projektu w ogóle nie być.

jeśli do pozwolenia na budowę to powinien spełniać warunki rozporządzenia ministra infrastruktury z 3.07.2003 (Dz.U. 120 poz.1133)

znajdziesz pod http://www.isip.sejm.gov.pl

a także: kopia uprawnień projektanta, oświadczenie o sporządzeniu projektu zgodnie z obowiązującymi przepisami, aktualne zaświadczenie z izby inzynierów budownictwa itd, itp.

techniczne minimum to rzuty kondygnacji, dachu, fundamentów, przekroje podłuzny i poprzeczny, elewacje.

powodzenia

chyba, ze na zdjeciu, gdzie kleisz steropian znajdujecie sie na zewnatrz (mozliwe, aczkolwiek wyglada jak wewnatrz)

Jesteśmy na tarasie. Jest takie zdjęcie na mojej stronie - "noc na tarasie" - to mniej więcej w tym samym miejscu (tylko zdjęcie zrobione z innego miejsca).

te zbrojenia to mam na mysli te wience pionowe na kantach domu

to juz od razu mogles zrobic szkieletora, skoro dajesz wszedzie te plyty KG

zaoszczedzilbys na maxach

Bardzo śmieszne. :) To faktycznie jest "gdzie popadnie". A ze zdjęcia na którym widać ruszt do sufitu podwieszanego wywnioskowałeś, że płyty gipsowe są wszędzie? Można i tak.

Po co są te słupy ("wieńce pionowe na kantach domu")? Nie potrafię tego naukowo wyjaśnić. Dla ułatwienia dodam, że dom stoi na szkodach górniczych więc, mimo że wygląda na lekki (tak wnioskuję z tego pisania o płytach KG), to trochę naprężeń musi przyjąć.

Pamiętam, że konstruktor jak zobaczył projekt, to od razu powiedział, że "ten dom byłby bardzo tani do zbudowania gdyby nie zabezpieczenia na szkody górnicze". :)

projektanci (projekt domów) podobni są bardzo do notariuszy - do tych zawodów musi być pieczątka z urzędu. Śmiem twierdzić, że do większości projektów (także tych indywidualnych) nie ma robionych żadnych obliczeń - gość robiący 10 projekt wie jak pracują poszczególne materiały i jakie siły działają w takim domku (mechanika budowli). Niech mi ktoś pokaże projekt z wyliczeniami......

Mhm, ja mam projekt z wyliczeniam i to "na piechote". Zeskanowac i podeslac?

Pozdrawiam

Jak macie policzoną wytrzymałość domu na siły np. dynamiczne, a nie tylko statyczne i w związku z tym jakie rozwiązania projektatnt (architekt) zastosował?

Skoro jestes obeznany w temacie obciążeń budynków to zapytam Cie jakie obciążenia dynamiczne działaja na domek?

Gościu niedzielny

co tutaj robisz we wtorek?Pomyliły Ci się dni tygodnia...nie tylko zresztą to...

Leon z Katowic - podaj mi adres,prześlę Ci gotowy projekt wraz z instalacjami,nie jest mi potrzebny.A Ciebie i tak nikt nie przekona,że jak wszędzie działają tu prawa rynku i że wiedza kosztuje.Jak myślisz,dlaczego twoja wiedza jest tak słabo opłacana,skoro musisz tak kombinować?Może się przebranżowisz,skoro to takie łatwe?