Iros91 23.06.2021 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Jestem w trakcie ocieplania dachu ( dwuspadowy, pełne deskowanie, blachodachówka, szczelina wentylacyjna). Dwie warstwy wełny skalnej 20 i 10 cm. Sufity planuje zrobić do jętek. Nad jętkami nie ma pomieszczenia, stryszku itd., do kalenicy dachu jest ok 1 m. Zastanawiam się czy ocieplać do kalenicy lub nieco ponad jętki. Wiadomo sufit również będzie ocieplony jak dach. Kalenica jest otwarta dodatkowo planowana jest kratka wentylacyjna w szczycie ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iros91 24.06.2021 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Tak właśnie planowałem. Chciałem jeszcze się doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 24.06.2021 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Jeżeli przestrzeni nad jętkami jest tylko 1m to biorąc pod uwgę wszystkie uwarunkowania raczej bym się decydował na ocieplenie do kalenicy. Pierwsze pytanie to dlaczego wata? Ale nic to, zawsze można za kilka lat wymienić na piankę.Do meritum. Rozwiązanie z ociepleniem po stropiku jest dobre ale wymusza rozwiązania kilku problemów: klapa termoiziolacyjna nad drabinką strychową, ocieplenie ścian szczytowych od środka oraz kominów. Jeżeli planowana jest wentylacja w ścianach szczytowych to koniecznie jest prawidłowe zaizolowanie oraz zabezpieczenie przed penetracją kun. Nie uważam że niezbędne jest wykonywanie dodatkowych otworów jeżeli kalenica jest otwarta. Co innego jeżeli jest zamknięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts