Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opaska wysadzinowa z xps.

osmii

Recommended Posts

Witajcie.

Szukam porady, odnośnie tego czy robić w koło płyty fundamentowej opaskę przeciw wysadzinową.

Jestem właśnie po zalaniu płyty betonem.

Zanim zacząłem cokolwiek kopać, na działce w miejscu pod fundament zostały wykonane odwierty, a więc na górze jest 30cm hummusu, potem mamy piasek do głębokości pomiędzy 1.4m -1.7m, dalej jest już glina.

Podbudowa pod płytę fundamentową została wykonana następująco:

Ściągnięty został hummus oraz 30cm piasku, w miejsce piasku został wsypany gruby kamień (31.5mm-63mm) ok. 30cm, a na kamień poszedł piasek z wykopy 30cm.

Proszę doradzcie Mi czy przy takich warunkach glebowych opaska przeciw wysadzinowa, która wykonuje się z XPS-a jest potrzebna.

Jeżeli chodzi o płytę, została również na bokach obłożona xpsem.

Pozdrawiam serdecznie.

Rozumiem - na Syberii budujesz...

Wiesz co to jest przemarzanie i strefy?

U nas, jakbyś się np. w Suwalskim budował, to 1,6m ppt to dość na zimę 100-letnią.

A jak pod Wrocławiem to 0,6m ppt starczy.

Co robić z wieczną zmarzliną - na razie nie wiem...

Moze wróć do kraju?

Tu jesł łatwiej!

Adam M.

Budowa ma miejsce w województwie śląskim, gdzie strefa przemarzania wynosi 1.2m.

Jeszcze dochodzi do tego poziom wód gruntowych, który jest wysoki, w okresie jesiennym woda pojawia się 50cm pod płytą, więc gdzieś na poziomie grubego kamienia.

Podbudowa jest zrobiona metr dalej jak kończy się płyta fundamentowa.

zależy jaki masz piasek do 1.4m ppt...

jeśli jednorodny i przepuszczalny - a zakładam że tak, były przecież badania robione - to masz dobrze zrobione posadowienie.

opaska przeciwysadzinowa wiele tu nie pomoże.

drenaż, też raczej nie - ale to zależy od ukształtowania terenu.

Piasek do 1.4m jest przepuszczalny. Jeżeli chodzi o działkę to jest lekki spadek w kierunku tyłu. Ogólnie teren płaski.

Poziom działki to 272.8, a stan 0 budynku będzie na 273.25. więc patrząc po budowie płyty jej posadowienie zaczyna się od 272.75 . Sama płyta wystaje ponad teren. Zamiar był, żeby trochę uciec od wody.

Mam zamiar potem obsypać dookoła fundament ziemią.