Darek Rz 25.06.2021 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 (edytowane) Witam. Mam do wykonania taki oto murek z cegły betonowej Vario. W związku z tym że nikt nie chce się podjąć takiej g... roboty muszę to zrobic sam. Był murek ze zwykłej cegły otynkowany i pomalowany. Miałem dość co roku tynkowac od nowa i malować ten nieszczęsny murek bo mróz rozwalał to cały czas. Postanowiłem go zburzyć i postawić z cegly postarzanej juz bez tynkowania. Prosze o poradę jak to zrobić zgodnie ze sztuką gdzie dawać izolacje itp. Murek będzie się składał z dwóch rzedów cegieł . Jeden rząd będzie na płycie tarasu a drugi z poziomu gruntu na bocznej ścianie tarasu i będzie się zrównywał z tym na płycie tarasu. Tak to mniej więcej planuje: Tą cegłę która jest jako pierwsza warstwa chcę chyba zostawić . Leży ona na betonowym fundamencie jednak z tego co pamiętam nie ma tam zadnej izolacji poziomej. Chce tak wyjść z poziomami żeby te dwie warstwy cegieł wyszły równo na poziomie tarasu . Mam te dwa rzędy ze sobą łączyć jak wyjdę już na poziom tarasu ? Na tym poziomie będą chyba 2 albo 3 cegły na wysokość , nie więcej . Czy dawać izolacje poziomą na tych cegłach co chce zostawić czy je lepiej skuć i zaczynac od fundamentu ceglami betonowymi. Jeśli tak to czy dawać izolację ? Fundament jest poniżej poziomu kostki więc nie wiem czy to ma sens. Czy na płycie tarasu tez dawać izolację pod cegły ? Czy ten sposób murowania pokazany na filmie wystarczy ( cegły nie sa lączone od czoła ? https://www.novum.info.pl/produkt/vario/ pozdrawiam i proszę o pomoc jak to zrobic zgodnie ze sztuką. Edytowane 25 Czerwca 2021 przez Darek Rz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts