Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin systemowy Schiedel Stabil fi20

Recommended Posts

Witam,

Zakupiłem komin systemowy schiebel stabil do rekreacyjnego palenia w kominku w salonie.

Proszę Was o pomoc na jakich wysokościach, gdzie co zamontować.

czyli:

- otwór ściekowy - jaka wysokość od posadzki, bo licząc stan 0, każdy różnie może mieć w zależności od izolacji;

- drzwiczki wyczystkowe;

- trójnik odprowadzający spaliny.

Witam,

Zakupiłem komin systemowy schiebel stabil do rekreacyjnego palenia w kominku w salonie.

Proszę Was o pomoc na jakich wysokościach, gdzie co zamontować.

czyli:

- otwór ściekowy - jaka wysokość od posadzki, bo licząc stan 0, każdy różnie może mieć w zależności od izolacji;

- drzwiczki wyczystkowe;

- trójnik odprowadzający spaliny.

Komin do kominka nie posiada odpływu kondensatu, bo w zasadzie go nie potrzebuje.

Drzwiczki jak i trójnik wyjdzie Ci sam z systemu bo przecież nie będziesz przycinał rur ceramicznych aby uzyskać daną wysokość.

Wyczystką zaczyna się początek komina a następnie jedna lub dwie rury ceramiczne i trójnik i dalej już rury. Wyczystkę daj w dostępnym miejscu tak abyś miał do niej swobodny dostęp, najlepiej naprzeciw kominka. Dojście do wyczystki najlepiej zrobić z tyłu w drugim pomieszczeniu. Co za ścianą z kominkiem masz za pomieszczenie?

Otóż sam nie wiem jak zrobic? Czy sposób numer 2 także jest możliwy?

[ATTACH=CONFIG]457384[/ATTACH]

Może być. "Odpowietrzenie" to dopływ powietrza do spalania, który musisz przenieść. Kup specjalną kształtkę przyłączeniową (adapter), żeby rura stalowa nie rozsadziła trójnika ceramicznego. Najlepsze są takie nakładane na trójnik, a nie wpychane do środka. Odpływ kondensatu to rozwiązanie do innych paliw....

Może być. "Odpowietrzenie" to dopływ powietrza do spalania, który musisz przenieść. Kup specjalną kształtkę przyłączeniową (adapter), żeby rura stalowa nie rozsadziła trójnika ceramicznego. Najlepsze są takie nakładane na trójnik, a nie wpychane do środka. Odpływ kondensatu to rozwiązanie do innych paliw....

Ta dziura to jakie odpowietrzenie? To jest napływ świeżego powietrza do kominka aby kominek nie zaciągnął powietrza z pomieszczenia. No chyba że mówimy o czymś innym bo wspomniałeś o kondensacie więc teraz ie wiem czy piszesz o kominie czy o dopływie powietrza pod kominek.