Matross 26.06.2021 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Piszecie ciągle te same głupoty. Co do majstra to ma rację. Jest tu kolega na forum co lubi cytować fachowe przepisy to może wklei wykres siły skurczu w betonie w zależności od czasu. Głupoty typu... Polewaj wodą a rys nie będzie, świadczy raczej o małej praktyce. Tylko zbrojenie przeciwskurczowe daje szansę na uniknięcie rys i to nie 100 procentowe. Gdybyś wylał chudziak b10 byś miał mniej rys im mocniejszy beton tym skurcz większy. Beton b15 już podpada pod konstrukcję więc należałoby robić pola 3x3 m, aby nie pękał A co autor wątku zrobi jak rysy na stropie będą? Też go skujesz? I tak będziesz kuł w kółko aż bez rys będzie?. Masz chudziak i robisz dalej po co szukać dziury w całym? I zmień majstra bo jak na początku rysy w chudziaku cię drażnią to chłop psychicznie wysiądzie w dalszych etapach, a kolejnego uprzedzaj że nie może być rysy, może jakiś idiota się znajdzie aby budować dalej Muszę przyznać, ze Andrzej733 ma mocne argumenty. Jak widać opinii jest wiele. Kier bud i konstruktor tez twierdzą, ze to normalne i mamy robić dalej, po uprzednim zalaniu spękań mleczkiem cementowym. Konstruktor mówi dokładnie to co Ty Andrzej. Teraz to mam dopiero mętlik w głowie… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 26.06.2021 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Zgadzam się z Tobą w pełni. A może zerwać to partactwo i wylać jeszcze raz? J bym chyba zostawił. Szkoda tego B15 i roboty. Jeśli ma być izolacja KMB to spękania spróbować wypełnić dedykowanymi masami naprawczymi do betonu (ale to najwcześniej za 3 tyg. jak beton już ustabilizuje parametry). Mleczko cementowe czy jakieś zwykłe zaprawy odpada, bo i tak się wykruszy hydroizolacja się odspoi i popęka. Zresztą teraz zapewne na tym betonie i tak masz sporo mleczka cementowego, które trzeba będzie usunąć (tarcza druciana na szlifierkę, odkurzacz do odsysania pyłu i jechane). Jest tu kolega na forum co lubi cytować fachowe przepisy to może wklei wykres siły skurczu w betonie w zależności od czasu. Głupoty typu... Polewaj wodą a rys nie będzie, świadczy raczej o małej praktyce. Za to duża praktyka pokazuje, że praktycznie NIKT regularnie nie polewa wodą betonu. Regularnie, z zegarkiem w ręku... nawet w nocy! Albo się nie chce albo się zapomina... a potem pojawia się filozofia, że rysy muszą być, to normalka. Im wyższa klasa betonu tym szybciej uzyskuje parametry wytrzymałościowe większe niż siły skurczu i zagrożenie rysami znika. Zatem im wyższa klasa tym krótszy czas niezbędnej pielęgnacji. W niższej klasie rysy mogą być mniejsze, ale tworzą się przez dłuższy czas. Część rys jest nawet niewidoczna gołym okiem, ale to nie znaczy, że ich tam nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 26.06.2021 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Głupoty typu... Polewaj wodą a rys nie będzie, świadczy raczej o małej praktyce. Tylko zbrojenie przeciwskurczowe daje szansę na uniknięcie rys i to nie 100 procentowe. Dużo masz racji w tym co piszesz ale polewanie wodą betonu uważasz za głupotę to z tym nie masz racji. Kto daje zbrojenie do chudziaka? A jak już to należałoby to wcześniej uzgodnić w betoniarni. Można też dodać inne dodatki aby beton nie pękał przy wysychaniu, ale czy to jest potrzebne przy chudziaku? Gdy wylewasz strop betonem B20-25 a nawet i B30 to robisz pola dzieląc go 3mX3m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 26.06.2021 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Proszę o poradę czy warto zerwać to wszystko czy tez może naprawić. Chudziak jest to stabilizacja podłoża inaczej. Zalej te szczeliny mleczkiem cementowym tylko przy zalewaniu dobrze by było jakbyś szpachelka wcierał aby szczeliny wypełniły się w miarę w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matross 26.06.2021 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Chudziak jest to stabilizacja podłoża inaczej. Zalej te szczeliny mleczkiem cementowym tylko przy zalewaniu dobrze by było jakbyś szpachelka wcierał aby szczeliny wypełniły się w miarę w całości. Dziękuję za poradę, chyba tak właśnie zrobię. Jako hydroizolację dam papę termo. Byłem dziś na budowie z konstruktorem i on nie widzi żadnego problemu. Dobrze trafiłem, bo jest specem od konstrukcji betonowych i przede wszystkim napraw po wypadkach konstrukcji żelbetowych. Generalnie to się z tego śmiał i powiedział, że lanie wody/ folia owszem może pomóc, ale nie zagwarantuje braku spękań. Według niego jest to normalna sprawa i nie ma to najmniejszego wpływu na trwałość konstrukcji. Mało tego, nie kazał tego w żaden sposób naprawiać. Ot co się dziś dowiedziałem od fachowca (…) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 26.06.2021 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 (edytowane) Dziękuję za poradę, chyba tak właśnie zrobię. Jako hydroizolację dam papę termo. Byłem dziś na budowie z konstruktorem i on nie widzi żadnego problemu. Dobrze trafiłem, bo jest specem od konstrukcji betonowych i przede wszystkim napraw po wypadkach konstrukcji żelbetowych. Generalnie to się z tego śmiał i powiedział, że lanie wody/ folia owszem może pomóc, ale nie zagwarantuje braku spękań. Według niego jest to normalna sprawa i nie ma to najmniejszego wpływu na trwałość konstrukcji. Mało tego, nie kazał tego w żaden sposób naprawiać. Ot co się dziś dowiedziałem od fachowca (…) Konstruktorzy, architekci i KB z reguły nie widzą problemu, bo ich głównym zainteresowaniem jest by chałupa się nie zawaliła. A że gdzieś będzie nieszczelność, wilgoć i większe koszty eksploatacji to jest drugorzędne. Nadal projektuje się tak jakby szczytowym osiągnięciem technologicznym w dziedzinie hydroizolacji była wciąż papa na tekturze. Tak jak pisałem, masy typu KMB czy izolacje mineralne wymagają nośnego podłoża możliwie bez spękań (mają niezłą zdolność mostkowania rys, ale im mnijesze ryzyko tym lepiej). Jeśli rezygnujesz z dobrodziejstw bezspoinowych systemów hydroizolacji na rzecz papy (to też dobry wybór, choć ma swoje ograniczenia) to faktycznie możesz odpuścić skrupulatne przygotowanie betonu podkładowego (zalewanie mleczkiem w każdym przypadku jak pisałem to więcej szkody niż pożytku). To przykład, że budowa to system naczyń połączonych i często nie da się wyjąć jednego poprawnego rozwiązania i zastosować gdzie indziej. To teraz pamietaj i przypilnuj panów od wylewki cementowej z ogrzewaniem podłogowym, by minimalizowali rysy. Tu z kolei mamy naprężenia termiczne, które mogą spowodować, że w miescu rysy skurczowej pojawi się spękanie, które będzie pracować co skróci żywotność instalacji w podłodze. Edytowane 26 Czerwca 2021 przez maaszak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 27.06.2021 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Pęknięcia nie mają wpływu ale ładniej wygląda jak jest chudziak w całości dlatego jednak dałbym wcześniej siatkę.Teraz trzeba to zostawić i myśleć o ważnych rzeczach na budowie aby potem nie gdybać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matross 27.06.2021 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Dziękuję wszystkim raz jeszcze za porady!! Trochę martwi mnie ilość i głębokość tych rys - sam już nie wiem czy to normalne, że aż tak popękało. Szczerze mówiąc na żadnej z budów nigdy nie miałem takiego problemu - tutaj pierwszy raz. Jutro zbiórka na budowie i zobaczymy co dalej z tym zrobić. Nie wykluczam narazie żadnej opcji, ze skuciem włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 27.06.2021 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Dziękuję wszystkim raz jeszcze za porady!! Trochę martwi mnie ilość i głębokość tych rys - sam już nie wiem czy to normalne, że aż tak popękało. Szczerze mówiąc na żadnej z budów nigdy nie miałem takiego problemu - tutaj pierwszy raz. Jutro zbiórka na budowie i zobaczymy co dalej z tym zrobić. Nie wykluczam narazie żadnej opcji, ze skuciem włącznie. Jak Ci już pisałem, chudziak to stabilizacja. Nie zawsze chudziak jest wylewany z betonu, często robi się warstwę stabilizacyjna z keramzytu. Najważniejsze że ubicie piasku, jeżeli jest on dobrze zagęszczony to nic Ci już nie siądzie bo będzie miało dobre oparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 27.06.2021 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Dziękuję wszystkim raz jeszcze za porady!! Trochę martwi mnie ilość i głębokość tych rys - sam już nie wiem czy to normalne, że aż tak popękało. Jak wszyscy tu piszą, w tych konkretnych warunkach tak, to zupełnie normalne, że aż tak popękał. Fizyka. Tu już nie ma czego roztrząsać. Fizyka również podpowiada sposoby jak unikać spękań betonu. To co jest tu "nienormalne", że nie zastosowano właściwie tych sposobów. Dyskusja głównie dotknęła opinii nt. tych sposobów i ich skuteczności a nie meritum. Co z tym zrobić, to - i jest to odpowiedź na praktycznie każdy temat budowlany: to zależy. Zależy jaką hydroizolację planujesz, moim zdaniem w tych warunkach najmnije roboty będzie z papą i tak jak sugeruje Twój KB pod papę można w zasadzie nic z tym nie robić, wystarczy taka "stabilizacja". Jeśli powiesz mu, że ma być KMB to powinien zalecić odpowiednie przygotowanie tego betonu, jeśli by zignorował taką informację to zapewne nie wie jak działa taka izolacja. Jak Ci już pisałem, chudziak to stabilizacja. Nie zawsze chudziak jest wylewany z betonu, często robi się warstwę stabilizacyjna z keramzytu. Tak, też się tak robi. A tu przykład z kolei z użyciem kruszywa odpowiedniej gradacji jako warstwy odcinającej podciąganie kapilarne, na to XPS i wylewka z betonu: Ale czy jest to właściwe i prawidłowe... to zależy Więc nie zawsze "chudziak" pełni wyłącznie rolę stabilizacji... bo to zależy od innych zaprojektowanych rozwiązań w danym obiekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 28.06.2021 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Jak masz kuć to może lepiej nadlać jeszcze ok. 8cm betonu ze zbrojeniem (np drut 6mm na krzyż) i będzie jak w bunkrze.Cały dom podniesiesz też o tą wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matross 28.06.2021 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Update: Chudziak został w całości zerwany. Jutro będą wywozić gruz. Dzisiaj mieliśmy technologa z betoniarni…rysy były abnormalne i było ich za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 28.06.2021 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Update: Chudziak został w całości zerwany. Jutro będą wywozić gruz. Dzisiaj mieliśmy technologa z betoniarni…rysy były abnormalne i było ich za dużo. Technolog może stwierdził co było przyczyną tylu pęknięć? Skoro był technolog to załatwiłeś to w ramach gwarancji czy będziesz płacił za nowy beton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matross 28.06.2021 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Technolog może stwierdził co było przyczyną tylu pęknięć? Skoro był technolog to załatwiłeś to w ramach gwarancji czy będziesz płacił za nowy beton? Tak, prawdopodobnie powodem była nieodpowiednia mieszkanka betonowa. Na zdjęciach widać tylko rysy początkowe - potem zrobiło się ich dużo więcej a pęknięcia powiększyły się- beton był już wtedy na bieżąco pielęgnowany. Negocjujemy z betoniarnią - jestem dobrej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 28.06.2021 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Nie dzielisz 3 na 3 bo to jest zbrojone, przy nie zbrojonym dzielisz. Polewanie wodą nie jest głupotą, jest potrzebne ale nie powoduje to braku rys. Za rysy odpowiada skurcz, a skurcz to cement, kruszywo i tempo twardnienia, jeżeli chcecie to za jakieś dwa tygodnie wylewamy strop, mogę nagrać jak powstają rysy jeszcze w miękkim betonie, którego jeszcze lać wodą nie ma jak. Rysy to zmora, teraz mam taki strop że nawet trudno powiedzieć co to za rysy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 30.06.2021 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Jestem ciekaw czy betoniarnia nie użyła pozostałości jakiegoś starego betonu z dodaniem świeżego cementu licząc że to tylko chudziak i jakoś będzie.Teraz mieszkanka będzie perfekt, może będzie zbrojenie, równo wylane, przykryty chudziak i regularnie podlewany przez co inwestor zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matross 02.07.2021 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 Nowy chudziak został wylany 3 dni temu. Wcześniej ekipa skuła i raz jeszcze zagęściła podsypkę. Uzupełniłem tez małe ubytki w masie KMB wewnątrz ściany fund., żeby wszystko było idealnie. Kanalizacja została spr. kamerami- nic nie naruszone. Obok leży kupa gruzu z poprzedniego chudziaka. Tym razem nie daliśmy folii ani nawet zbrojenia pod spód, beton jest pielęgnowany i …nie ma ani jednej nawet najmniejszej ryski. Po wylaniu beton wyglądał inaczej niż poprzednio. Betoniarnia pokryła wszystkie koszta - wszyscy zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tentypmich 03.07.2021 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 Czemu na chudziaka lałeś b15, a nie b20/25 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 03.07.2021 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 Czemu na chudziaka lałeś b15, a nie b20/25 ? ??? na chudziaka B20 czy 25?? Pytanie po co i czemu miałby służyć tak mocny beton na chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 03.07.2021 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 Betoniarnia pokryła wszystkie koszta - wszyscy zadowoleni. Zdradzisz jak tego dokonałeś? Co było nie tak z betonem że zapłacili za skucie i ponowne wylanie? Uzupełniłem tez małe ubytki w masie KMB wewnątrz ściany fund., żeby wszystko było idealnie. Dorzucając swoje dwa grosze moja teoria to niezdylatowany od ścian fundamentowych chudziak bardzo mocno związał się ze ścianami i stąd tak wielkie rysy skurczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts