Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż, czym zasypać gotowy drenaż

psychoderyna

Recommended Posts

Witam,

Na stronie zacznę od tego że robię drenaż opaskowy starego domu. Fundamenty z kamienia i gliny. Połowa domu jest podpiwniczona druga już nie. Teren górzysty, okolice Żywca. Ziemia w około domu to glina i kamień. Dokopałem już na 1,8m głębokości tam gdzie mam podpiwniczenie oraz na razie 50cm w mieście gdzie nie ma podpiwniczenia.

Zamiezam potem pod odkryciu oczyści fundament kamienny, z między kamieni wybrać glinę ile się da, zaszalowac i zalać betonem z włóknem i szkłem wodnym (aby wzmocnić kamień i glina nie ciągnęła wody), potem na nanieść izolację, folie kubełkowe i dopiero drenaż.

Pytania:

1. Czy jest sens kopać głębiej niż 1m tam gdzie nie ma podpiwniczenia (obecnie mam 50cm wykopane)? Dom stary więc posadzka w domu w miejscu nie podpiwniczonym jest na klepisku (przypuszczam, ze zwykłą wylewka i niczym nie zabezpieczona). Pytam czy jest sens, bo mogę i kopać na 2m i dać drenaż ale w takim przypadku wody i tak będzie podciągania woda od dołu. Mówimy tu tylko o samym sensie kopania głębokości drenaży.

2. Czym zasypać dół po drenażu. Odpada ziemia macierzysta. Wszystko idzie w potok bo nie mam gdzie składować. W okol domu nie ma miejsca na koparki, składowanie materiału czy tej ziemi. 1,5m do granicy z sąsiadem który z uwagi że mieszkamy na górce ma już swoją działkę za murem oporowym 1,5m wyżej. Obecnie ziemię niszę w wiadrach doc taczek i wywożę poza działkę w potok, jest to sama glina i kamień. Po wykonaniu drenaży chce to zasypać czymś co nie siadzie. Na to będzie na pewno wylewka, zazbrojina jakimś drutem i topiony kamień.

Dodam tylko że w części podpiwniczonej - piwnica - jest już po remoncie, tam też już wydlubalem glinę, zaszalowalem i zapałem betonem ze szkłem wodnym i włóknem od 2-6cm. Głównie po to żeby wzmocnić kamień i wyrównać ściany pod płytki. Sprawdzili mi się to gdyż przez cały rok nigdzie ściana nie była mokra w piwnicy.

Ewentualnie gdyby ktoś coś chciał doradzić to słucham. Z zewnątrz kamień będę szalowal i zalewał po całej wysokości ile odsłonie go pod drenaż.

Ale z czym problemów?

Fundamenty odkopane. Żeby je wyrównać, bo to kamień układany na kamień i zarazem wzmocnić chce przyłożyć płytę OSB i zalać zaprawa że szkłem wodnym oraz włóknem. Potem dsterbitem zabezpieczyć, na to dać folie kubełkowei drenaż. Tam był już drenaż tylko ktoś lata temu wrzucil rurę drenarska z dziurami bez zabezpieczenia i nie obsypał żwirem przez co drenaż jakby nie było.

Potem nie wiem czy to zasypać żeby żeby nie siadało i na to wylewkę zrobić (chodnik).

• 2 weeks później...