bartolomeooo 26.06.2021 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Hej Mam kilka pytań dotyczących budowy szamba, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi w internecie. 1. Czy wybudowanie szamba z np. bloczków betonowych (bez zbrojenia), następnie odpowiednio zaizolowane nie wystarczy? Stal jest bardzo droga i wydaje się być zbędna. Znajomy tak zbudował szambo z 20 lat temu i wszystko jest w porządku. 2. Drugie pytanie dotyczy (chyba) odpowietrznika - czy on jest niezbędny? Albo czy jeśli rurą kanalizacyjną idzie odpowietrznik na dach to nie wystarczy? Albo jeszcze inaczej - "nieszczelny" właz szamba nie stanowi od razu odpowietrznika? ;D Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 26.06.2021 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Można wybudować szambo z bloczków fundamentowych ale przed izolacją trzeba go otynkować.Co do odpowietrznika to zależy w jakiej odległości szambo będzie znajdowało się od domu, ale z reguły odpowietrzenie pionu wystarczy.I trzecia rzecz, czy nie taniej i lepiej byłoby kupić gotowe szambo betonowe? Nie wiem jak jest u Ciebie ale jak musiałem przedstawić certyfikat szamba że jest szczelne przy odbiorze domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolomeooo 26.06.2021 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Podejrzewam, że w tej wiosce żadnego certyfikatu wymagać nie będą... a jeśli chodzi o ceny, no to właśnie myślę, że budowa samemu łopatą, itd., wyniesie jakieś 20-30% kwoty gotowego, betonowego szamba.Dzięki wielkie za rzeczowe odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 26.06.2021 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Podejrzewam, że w tej wiosce żadnego certyfikatu wymagać nie będą... a jeśli chodzi o ceny, no to właśnie myślę, że budowa samemu łopatą, itd., wyniesie jakieś 20-30% kwoty gotowego, betonowego szamba. Dzięki wielkie za rzeczowe odpowiedzi! To nie dla wioski potrzebny certyfikat tylko dla PINB gdy będziesz dokonywał odbioru domu, bo jak domniemywam jest to budowa, tak? Natomiast co do tych oszczędności to wątpię aby aż takie były. Policz sobie koszt bloczków, zaprawa, środek do izolacji, zbrojenie i szalunek aby wykonać płytę przykrywająca szambo i beton do jego zalania oraz czas bo zapewne robocizny nie liczysz bo będziesz sam to murował to mogą koszta wyjść na zero w porównaniu z gotowym szambem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 26.06.2021 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Gotowe szambo betonowe to ok 2500-3000. Przyjeżdża, hds wrzuca w wykop i wystarczy zasypać.Papiery w cenie. Murowanie, tynkowanie i hydroizolacja nie wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts