Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie szamba, odpowietrznik

Recommended Posts

Hej

Mam kilka pytań dotyczących budowy szamba, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi w internecie.

1. Czy wybudowanie szamba z np. bloczków betonowych (bez zbrojenia), następnie odpowiednio zaizolowane nie wystarczy? Stal jest bardzo droga i wydaje się być zbędna. Znajomy tak zbudował szambo z 20 lat temu i wszystko jest w porządku.

2. Drugie pytanie dotyczy (chyba) odpowietrznika - czy on jest niezbędny? Albo czy jeśli rurą kanalizacyjną idzie odpowietrznik na dach to nie wystarczy? Albo jeszcze inaczej - "nieszczelny" właz szamba nie stanowi od razu odpowietrznika? ;D

Proszę o pomoc.

Można wybudować szambo z bloczków fundamentowych ale przed izolacją trzeba go otynkować.

Co do odpowietrznika to zależy w jakiej odległości szambo będzie znajdowało się od domu, ale z reguły odpowietrzenie pionu wystarczy.

I trzecia rzecz, czy nie taniej i lepiej byłoby kupić gotowe szambo betonowe? Nie wiem jak jest u Ciebie ale jak musiałem przedstawić certyfikat szamba że jest szczelne przy odbiorze domu.

Podejrzewam, że w tej wiosce żadnego certyfikatu wymagać nie będą... a jeśli chodzi o ceny, no to właśnie myślę, że budowa samemu łopatą, itd., wyniesie jakieś 20-30% kwoty gotowego, betonowego szamba.

Dzięki wielkie za rzeczowe odpowiedzi!

To nie dla wioski potrzebny certyfikat tylko dla PINB gdy będziesz dokonywał odbioru domu, bo jak domniemywam jest to budowa, tak?

Natomiast co do tych oszczędności to wątpię aby aż takie były. Policz sobie koszt bloczków, zaprawa, środek do izolacji, zbrojenie i szalunek aby wykonać płytę przykrywająca szambo i beton do jego zalania oraz czas bo zapewne robocizny nie liczysz bo będziesz sam to murował to mogą koszta wyjść na zero w porównaniu z gotowym szambem.