Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety zewnętrzne ratunku!

Recommended Posts

Jak w temacie potrzebuję ratunku! Mam powiększone otwory okienne z zamysłem założenia rolet zewnętrznych nadstawnych. Niestety decyzja zapadła niefortunnie i teraz po zagłebieniu się w temacie wolałabym mieć podtynkowe, nadproża już nie cofnę bo zalewany jest strop... natynkowe odpadają. Czy jest szansa cos z tym zrobic? Chodzi głównie o rewizję- wolałabym zewnętrzną. Gdzieś napotkałam nadstawne z zewnętrzną ale chyba nie są one powszechne? Czy ktos coś merytorycznie doradzi?

Nie wiem o co chodzi powyżej. Nic się nie zmniejszy.

Normalnie poszerzenia są pod drzwiami tarasowymi itp. np. A tutaj jak masz dziurę za wysoka o 20 cm np. to te 20 cm ci zatkają fabrycznym profilem Okiennym i okno nie jest od góry luźne. Takie poszerzenie ma grubość ramy okna i licuje z nią. Na do przyjdzie od zewnątrz roleta a od wewnątrz możesz do wykleić xpsem np i zatynkowac.

Tak na babski rozum:

nad okno dane jest poszerzenie systemowe, do tego montuje się roletę i wszystko z dwóch stron można wykończyć?

Czy takie poszerzenie nie osłabia w jakiś sposób stabilnosci okna? Czy może to być zastosowane do okien tarasowych hs 300x 240 cm? Czy wtedy okno montuje się głebiej w murze, żeby schować kasetę pod ociepleniem? Może dla niektórych to banalne pytania ale po prostu się nie znam...

Tak to wygląda:

Bez tytułu.jpg

Na to białe przyjdzie roleta i tyle.

Jeżeli teraz nad oknem masz zostawione puste miejsce na roletę, to te okna od góry mają żadne trzymanie. Od środka jest wnęka na roletę - ja to zalepiłem blokiem styroduru. Dalsze pytania szczególnie o HS to już do dostawcy okien. Zresztą takie wielkie okno bez górnego trzymania to architektowi też pogratulować pomysłu.

Nie wiem o co chodzi powyżej. Nic się nie zmniejszy.

Jeśli już jest nadproże pod zaplanowane okno to zrobienie miejsca na poszerzenie systemowe zabierze trochę przeszkleń. Jeśli nadproża jeszcze niem to tym lepiej.

Mam w domu w ten sposób zamontowanych 5 okien / drzwi. POwinny być zdjęcia w moim dzienniku.