Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gładź a malowanie

Recommended Posts

Witam. Były u mnie robione tynki cw, na to 3 razy gładź. Ściany oraz sufity były idealnie gładkie. Jeden pokój zagruntowalem wałkiem i niestety czuć już chropowatość. Czy popełniłem błąd nakladając grunt wałkiem (jakaś farba gruntująca biała śnieżka).

Chciałbym uzyskać po malowaniu idealnie gładkie ściany, coś jak lustro. Czy to w ogóle możliwe? Jakich farb oraz gruntu powinienem użyć?

Uważam że farba gruntująca to nieporozumienie, najlepiej użyć grunt albo Atlasa który jest uniwersalny i sprawdzony albo dedykowany dla danej farby.

To że pojawiły się chropowatości może być przyczyna nie odpowiedniego oczyszczenia powierzchni po szlifowaniu.

Walek do malowania powinien być z krótkim włosiem aby nie zostawiał "struktury" włosa.

Malowałeś już farbą? Nie wiem jakiej wielkości ta chropowatość, jeżeli niewielka to jest w porządku bo tak wychodzi po gruncie po to aby farba miała lepszą przyczepność do podłoża, jak pomalujesz walkiem to powinno to zniknąć.

Nie wiem nie znam się na tym ale z doświadczenia u mnie , farba nakładana wałkiem czy pędzlem zawsze zostawi jakiś tam wzór , może nie sprawdziłem wszystkich rodzai wałków i źle dobrałem . Ale farby są gęste i nie zrobi się efektu lustra , chyba żeby poszukać jakichś specjalnych ? dosyć rzadkich farb i malować natryskowo .

Pędzlem to jedynie można ewentualnie gruntować. Dzisiejszymi farbami nie maluje się pędzlem tylko walkiem i wałek dobiera się do podłoża.

Farby są "gęste"? nie są. Są takiej konsystencji jakiej powinny być a efekt "lustra" uzyskasz i to bez natrysku, po prostu musisz kupić farbę z połyskiem a nie satynę, mat czy półmat.

Szanowny Panie,

Nakładanie farby wałkiem zawsze sprawi, że na ścianie pojawi się jakaś drobna struktura. To nieuniknione. W tym przypadku lepszym rozwiązaniem byłoby najpierw dokładne odpylenie gładzi oraz jej zagruntowanie cienką warstwą gruntu polimerowego, np. Śnieżka Acryl-Putz® GU40, co pozwoli jeszcze „zebrać” pozostałości pyłu z powierzchni. Dla uzyskania efektu „lustra” zalecam użycie farby nawierzchniowej o wykończeniu z połyskiem.