Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spadek pod altaną i na tarasie

_kaigreen_

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

Zaczynam zabierać się za przygotowanie podłoża pod położenie płyt chodnikowych, a później posadowienie altany drewnianej 4,0 x 3,0m. Jako, iż nie będzie tam wielkich obciążeń założyłem, że wykorytuję całą powierzchnię na około 20-25cm, ewentualnie w miejscach gdzie będą obrzeża parę cm więcej. Następnie obsadzę obrzeża oraz na spód wysypie 5cm warstwę piasku. Na piasek chciałem już docelowo dać 15-20cm suchego betonu i zagęścić to zagęszczarką pod płyty chodnikowe. Tylko zastanawia mnie jedna kwestia. Czy warto robić spad pod altaną, a jeśli pod altaną nie, to pasowałoby chociaż zrobić na przylegającym tarasie żeby nie tworzyły się kałuże i woda nie zalegała (zdjęcie poglądowe dołączam poniżej, czarna strzałka wskazuje naturalny spadek terenu). Na wszelki wypadek zamówiłem podstawy słupa regulowane.

W zamyśle miałem stworzenie calistej powierzchni, dlatego też przez myśl przeszło mi wykonanie delikatnego spadku po całości (0,5cm na 1mb). Ale jeśli, pod altanką niewskazane jest robienie spadku, to będę musiał zrobić przełamanie na tarasie. Altana w większości opasana będzie opaską z grysu. Celowo chce wykonać taki zabieg, żeby ograniczyć ilość napływającej wody w kierunku altany i tarasu.

Napiszcie co myślicie o tym. Jakie macie doświadczenia i jak fachowo powinno to wyglądać. jaki spadek najlepiej byłoby wykonać na 4,5m.

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

https://ibb.co/rF0hKp4

Nie mam możliwości dodania załącznika ani dodania zdjęcia, także wklejam zdjęcie dodane na serwerze, mam nadzieję, że jest to zgodne z polityką tego forum. :) W razie czego proszę nie banować xD

Edytowane przez _kaigreen_

Wystarczy Ci spadek 0,5cm na 1m ale dałbym 1cm bo łatwo się przy takich aptekarskich liczbach pomylić przy gruncie i ziemia też może Ci nierówno osiadać a mróz zrobi swoje i kałuże gotowe a jak mówią przez taka pochyłość kieliszek Ci się nie przewróci na stole.

Teoretycznie minimum to 0,3cm na 1m.

Czy zamiast suchego betonu -nie lepiej dać kamień kliniec? Możesz demontować, jest przesiąkalny. łatwo układać.

Tolo74, dziękuję za odpowiedź. Mi tam spadek w żaden sposób nie będzie przeszkadzał, kotwy kupiłem regulowane na śrubie, także cieśla będzie musiał się delikatnie pobawić. Ale wydaję mi się, że przy spadku od 0,5cm do 1,0cm na 1mb nie powinno być to w żaden sposób zauważalne, a będę spał spokojnie, że woda w zimę nie narobi szkód.

Dlaczego wybrałem suchy beton??

Początkowym zamysłem było również zastosowanie standardowej podbudowy. Ale zacząłem się zastanawiać nad odpowiednim zamocowaniem słupów altany do płyt chodnikowych. Płyta grubości 5cm jest za cienka na zakotwienie, także kołki dyble z podstaw słupa należałoby wpuścić głębiej. Zostało mi wylanie stóp pod słupy, a w pozostałe miejsce zastosowanie drobnego tłucznia, albo wykonanie podbudowy z suchego betonu i zakotwienie słupów przez płyty chodnikowe aż po suchy beton.

Rozważałem dwa warianty.

Pierwszy wariant to wylanie 4 stóp fundamentowych pod główne narożnikowe słupy, a w pozostałe miejsce wysypanie drobnego tłucznia,na to hazyt i płyty chodnikowe. Tak żeby mocowania słupa przechodziło przez płytę chodnikowa i łączyło się ze stopą.

Drugi wariant to wykonanie płyty z suchego betonu ok.20cm (zagęszczenie suchego betonu zagęszczarką). Bezpośrednio na suchy beton ułożenie płyt chodnikowych. Mocowanie słupów podobnie jak w pierwszym wariancie, przechodzące przez płytę chodnikową i zakotwione w suchym betonie.

W obu przypadkach użycie kotwy chemiczne do kotwienia słupów.