Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W mojej okolicy nie ma gazu ziemnego. Sąsiedzi planują mieć gaz i w Zakładzie Gazowniczym powstaje projekt przeprowadzenia takiej instalacji - z dość daleka - w sumie ok. 500-600m. Problem w tym, że spośród sąsiadów [też tych oddalonych ode mnie o 100-200m] nie ma poza jednym zgody na przeprowadzenie rur gazowych po swoich działkach. I tak powstał projekt w którym rury gazowe idą wzdłuż całej mojej działki i oczywiście po niej [wzdłuż granicy]. Niby nie mam nic przeciw, ale:

1. wnerwiają mnie Ci sąsiedzi, co chcą mieć gaz, ale nic od siebie nie dają, a to na gaz po działce nie wyrażają zgody [a byłoby o 200m bliżej], a to do drogi nie dołożą i tak wkrótce zostanę wraz z 1 sąsiadem - tym jeleniem po którego kosztach oni uzbroili sobie działki i zapewnili do nich dojazd.

2. I TO JEST PROBLEM poważny - czy takie rury gazowe biegnące wzdłuż całej działki ograniczają mnie jako właściciela i jakie rodzą ograniczenia? np. co będę mógł sadzić wzdłuż ogrodzeniia, itd.

3. i czy będę się mógł domagać rekompensaty za prace i przebieg rur po moim terenie od Zakładu Gazowniczego?

Bardzo Was proszę o opinie i uwagi

Aishan

https://forum.murator.pl/topic/26327-gaz-przez-dzia%C5%82k%C4%99-jakie-ograniczenia/

Zagadnienie nr 1: Z reguły jest tak, że każdy, kto będzie korzystał z gazociągu, partycypuje w kosztach. Chyba, że umówiliście się inaczej.

Zagadnienie nr 2: Taka rura oczywiście ogranicza Cię, jako właściciela. Dla gazociągu średniego lub niskiego ciśnienia (a zakładam, że właśnie z takim mamy do czynienia) wyznacza się strefy kontrolowane o szerokości 1 m (po 0,5 m w obie strony od osi gazociągu), w których operator kontroluje wszystkie działania mogące mieć wpływ na gazociąg.

Zagadnienie nr 3: Domagać możesz się zawsze, aczkolwiek żadnej rekompensaty nie dostaniesz.

https://forum.murator.pl/topic/26327-gaz-przez-dzia%C5%82k%C4%99-jakie-ograniczenia/#findComment-481267