Darek Rz 28.06.2021 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Witam. Wrzucałem ten wątek w dziale "Izolacje" , ale tam chyba nikt nie zagląda, a czas mnie goni i poprosze o porade tutaj. Może się uda . Mam do wykonania taki oto murek z cegły betonowej Vario. W związku z tym że nikt nie chce się podjąć takiej g... roboty muszę to zrobic sam. Był murek ze zwykłej cegły otynkowany i pomalowany. Miałem dość co roku tynkowac od nowa i malować ten nieszczęsny murek bo mróz rozwalał to cały czas. Postanowiłem go zburzyć i postawić z cegly postarzanej juz bez tynkowania. Prosze o poradę jak to zrobić zgodnie ze sztuką gdzie dawać izolacje itp. Murek będzie się składał z dwóch rzedów cegieł . Jeden rząd będzie na płycie tarasu a drugi z poziomu gruntu na bocznej ścianie tarasu i będzie się zrównywał z tym na płycie tarasu. Tak to mniej więcej planuje: Tą cegłę która jest jako pierwsza warstwa chcę chyba zostawić . Leży ona na betonowym fundamencie jednak z tego co pamiętam nie ma tam zadnej izolacji poziomej. Chce tak wyjść z poziomami żeby te dwie warstwy cegieł wyszły równo na poziomie tarasu . Mam te dwa rzędy ze sobą łączyć jak wyjdę już na poziom tarasu ? Na tym poziomie będą chyba 2 albo 3 cegły na wysokość , nie więcej . Czy dawać izolacje poziomą na tych cegłach co chce zostawić czy je lepiej skuć i zaczynac od fundamentu ceglami betonowymi. Jeśli tak to czy dawać izolację ? Fundament jest poniżej poziomu kostki więc nie wiem czy to ma sens. Czy na płycie tarasu tez dawać izolację pod cegły ? Czy ten sposób murowania pokazany na filmie wystarczy ( cegły nie sa lączone od czoła ? https://www.novum.info.pl/produkt/vario/ pozdrawiam i proszę o pomoc jak to zrobic zgodnie ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 30.06.2021 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Nikt nic nie poradzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.06.2021 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Witam Wydaje się , że to proste przedsięwzięcie - zdejmij dwa rzędy kostki i pod nią daj papę, to samo na stopę z zaprawy i poza murek na istniejący beton. Na to możesz spokojnie murować "swój murek" Jeśli zbierze się tam niewielka ilość wody- opadowej to odparuje, a zapobiegnie to podciąganiu kapilarnemu i nie będzie powodować namakania wymurowanych bloczków. Izolację z papy wykonaj z zakładem, aby nie była widoczna. Z jednej strony będzie łatwo ją zamaskować bo jest kostka z drugi możesz wysypać żwirek, kamyki, gruboziarnisty piasek czy wykonać szlichtę betonową ze spadkiem "od murka" ps. Oczywiście ten poprzedni murek czyli cegła ceramiczna nie jest najlepszą podbudową , ale jeśli już jest to pokrusz ją i zalej betonem tworząc taką stopę wyrównującą - będzie i lepiej leżała izolacja i stworzy stabilną podstawę dla murka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 01.07.2021 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 Witam.Dziekuje za odpowiedź. Chyba jednak nie do końca wyraziłem się jasno bo w twojej wypowiedzi widze jakby niezrozumienie mojego pytania. Chce wymurowac jeden rząd cegły pomiędzy kostką a ścianą boczną tarasu a drugą juz na płycie tarasu tak żeby te dwie warstwy zgrały się na górze i tworzyły dwurzędowy murek. W jaki sposób połączyć murek ze ścianą tarasu ( a może go nie łączyć ? ) i jak wtedy dać izolację na fundamencie a jak na płycie tarasu ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.07.2021 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 To wyrównaj poziomy, a izolację daj tak jak narysowałem, zacznij murować tak aby nowe cegły murka były odizolowane i od tarasu i od kostki - możesz je połączyć dając np: drut w fugę i połączyć murki ze sobą - będzie sztywniejszy i trwalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 01.07.2021 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 Bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts