Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja do mieszkania 50m2

Recommended Posts

Dzień dobry,

Z powodu aktualnych upałów i promocji na media expert spoglądam przychylnym okiem na klimatyzację.

Posiadam mieszkanie niecałe 50m2 na 3 piętrze i w temacie póki co jestem zielony - stąd wszelakie sugestie jak najbardziej wskazane :)

Czy któraś z tych 2 klimatyzacji o mocy 3.5kW wystarczy żeby objąć moje strefy otwarte - przedpokoj i po prawej kuchnia a także po lewej salon są otwarte - to jest około 35m2 ( sypialnia i łazienka są zamknięte ) :

https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-domu/klimatyzatory-scienne/klimatyzator-split-beko-behpi-120-behpi-121-3-52kw-wifi-z-montazem

https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-domu/klimatyzatory-scienne/klimatyzator-split-tcl-elite-tac-12chsd-xa71i-3-3kw-z-wifi-z-montazem

Czy nie ma co się łudzić i lepiej będzie wziąć silniejszego tygrysa o mocy 5kW z wirpoola? :

https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-domu/klimatyzatory-scienne/klimatyzator-split-whirlpool-spiw318l-5-kw-z-montazem

Jak wspomniałem wszelkie sugestie bardzo mile widziane jako, że dopiero zacząłem badać temat.

Jeśli nie jest to poddasze z oknami dachowymi niczym nie zasłoniętymi to 3,5kW w zupełności wystarczy i nie ma co się szarpać na tygrysa 5,3kW który będzie głośniej mruczał od takiego kota 3,5kW.Co do firm tzw. mniej popularnych i jedynych "słusznych" uznawanych przez niektórych w naszym kraju jak Daikin,Toschiba,Panasonic,Lg,Samsung.Nie ma się co bać kompresory pochodzą we wszystkich od markowych producentów.Nie ważne czy kupimy Haier,TCL,AUX,Beko,Rotenso,Sevra,Chigo,Sinclair,Whirpoll,Gorenje itd Także brać i instalować.Ps.Jeśli jest możliwość to nie instalować agregatu zewnętrznego od południa.Chyba ,że jest to miejsce zaciemnione. Edytowane przez Barliniak

Witam,

Dobór odpowiedniego urządzania najlepiej powierzyć specjaliście.

W ofercie firmy Bosch Termotechnika dostępne są klimatyzatory o szerokim zakresie mocy charakteryzujące się wysokimi parametrami wydajnościowymi, dzięki czemu z pewnością spełnią Pana oczekiwania.

Zachęcam do kontaktu z naszym autoryzowanym partnerem, który z pewnością rozwieje Pana wątpliwości i pomoże w dobraniu najlepszych możliwych urządzeń. Najbliższego autoryzowanego partnera znajdzie Pan na stronie: https://www.bosch-thermotechnology.com/pl/pl/autoryzowani-partnerzy/dealersearch/

Pozdrawiam

----------------------------------

Konsultant Bosch Termotechnika

To ja się może podepnę pod temat, mam podobną powierzchnię do schłodzenia. Mam możliwość instalacji klimatyzatora kasetonowego (sufit podwieszany). Czy sprawdzi się takie rozwiązanie w pomieszczeniach o normalnej wysokości (ok 270cm)? Chciałbym powietrze puścić po suficie ale trochę się boję czy jednak wysokość pomieszczeń nie jest trochę za mała i będzie wiało po czole.

• 2 weeks później...

Dzień dobry

Przyjmuje się, że minimalna wysokość pomieszczenia do klimatyzacji sufitowej powinna wynosić 2,5m, tak więc wysokość jest odpowiednia jednak kluczowe jest usytuowanie klimatyzatora aby w trakcie jego używania nie odczuwać dyskomfortu związanego z miejscowym spadkiem temperatury.

Zachęcam do kontaktu z naszym autoryzowanym partnerem, który z pewnością rozwieje Pana wątpliwości i pomoże w dobraniu najlepszych możliwych urządzeń. Najbliższego autoryzowanego partnera znajdzie Pan na stronie: https://www.bosch-thermotechnology.com/pl/pl/autoryzowani-partnerzy/dealersearch/

Pozdrawiam

----------------------------------

Konsultant Bosch Termotechnika

• 3 years później...

Hej! Aby wybrać odpowiedni klimatyzator do domu o powierzchni 100 m2, ważne jest, aby zwrócić uwagę na kilka kluczowych czynników. Przede wszystkim, klimatyzacja powinna być dostosowana do wielkości pomieszczeń – dla 100 m2 zalecane jest urządzenie o mocy około 5-6 kW. Ważna jest także klasa energetyczna klimatyzacji, która wpłynie na zużycie energii i koszty eksploatacji. Kolejnym aspektem jest typ klimatyzatora: split czy przenośny. Modele split są bardziej wydajne i cichsze, ale wymagają montażu, co może zwiększyć początkowe koszty. Pamiętaj także, aby sprawdzić funkcje dodatkowe, takie jak filtracja powietrza czy możliwość programowania.