Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa KG - ocieplenie - posadzka - jaka kolejność

Recommended Posts

Zgłupiałem po rozmowie z fachowcem co miał porobić ścianki z karton-gipsu. Poddasze użytkowe do ocieplenia. Założyłem, że ścianki są mocowane do betonu na stropie a nie do wylewki (też takie pomysły od wykonawcy słyszałem). Na pytanie czy nie będzie pękać jak na całości podłogówka i gdzie dylatacja posadzki porobić nie odpowiedział. Ogólnie znalazłem się w błędnym kole:

1) gość od ścianek nie chce robić bo nie ma posadzek (płyty zawilgną od posadzki po wylaniu) i nie ma ocieplenia ergo nie ma jak przykręcić ścianek u góry (chyba że lać mostki i kręcić do więźby?)

2) posadzkarz musi mieć na czym oprzeć wylewkę więc jak pisałem u góry najpierw ścianki muszą być porobione

3) ocieplić nie chciałem żeby nie chlało wody z posadzki

Stwierdziłem, że pocieplam pasy gdzie mają być ścianki płytami PIR między i podkrokwiowo. na to już można przykręcić profile (dalsze ocieplenia skosów też pir).

Ale w między czasie muszę położyć rekuperację - rury leżą na betonie schowane w 80 mm styropianie. Rury przełażą przez ściany - wycinać pionowe ścianki profili czy zrobić profil nad rurami ?

BTW. Czy ktoś zrobił zabudowę płytami PIR z okładziną z płyt KG?