Arwz 29.06.2021 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Czy jest możliwe umieszczenie wewnątrz stropu teriva kanałów do wentylacji mechanicznej?wzdłuż belek a wewnątrz pustaków? Czy da się to zrobić już po wybudowaniu takiego stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.06.2021 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Nie wiem czy przemyślałeś to co napisałeś - i czy wiesz jaką budowę ma taki strop - od spodu fakt ścianka jest cienka i mógłby być dostęp do kanału, ale tylko do żebra rozdzielającego, a bardzo często do ściany pomieszczenia tam gdzie kończy się belka takiego stropu.Po drugie dochodzi jeszcze sama budowa pustaka stropowego - ilości komór i ich pola przekroju - jeśli są dwie lub trzy jeszcze się zmieści , jeśli cztery i więcej -raczej niemożliwe. Nawet jeśli znasz rozmieszczenie pustaków to musiałbyś mieć wyjątkowe szczęście by tworzyły kanały w kierunku odpowiadającym (pomieszczenia bardzo często mają różny kierunek przebiegu kanałów pustaków.- wynikający z zastosowanych długości belek czyli rozpiętości ścian pomieszczeń)Przyznam się, że widziałem raz prowadzenie takich przewodów na etapie budowy - układania stropu. W przypadku już istniejącego tej średnicy wprowadzanych elementów bym się nie podjął bo nie byłoby to efektywne, a samo przedsięwzięcie bardzo skomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 30.06.2021 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Na forum ludzie wrzucali takie patenty ale nie bardzo wiem czemu to by miało służyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arwz 30.06.2021 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Cel jest taki by nie obniżać sztucznie stropu by poprowadzić kanały wentylacji. A skoro i tak w stropie jest przestrzeń to można by ją wykorzystać. Alternatywną jest nad stropem. Ale to jest ostatecznie stropodach więc to by przebijało warstwy izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 30.06.2021 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 U siebie mam zaprojektowane 10cm styro na stropie parteru. Kanały 75mm, cienkie styro na to i posadzka z miksokreta. Taka jest u mnie koncepcja. Są jakieś minusy takiego rozwiązania? nad skrzynkami posadzkę mocno zazbroję kratownicą i liczę na to, że to "zagra". Od początku tak projektowałem dom, aby uniknąć podwieszanych sufitów na parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts