Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odzyskiwanie majątku

Majka

Recommended Posts

Moja mama od 10 lat walczy z wiatrakami. Kiedyś obiecałam sobie, że nawet palcem nie dotknę papierów związanych z powojenną reformą rolną. Ale jednak, widząc jak sama się z tym męczy, poszukam trochę informacji.

Liczę bardzo na Waszą pomoc, chośby za poddanie kolejnych pomysłów.

Stan na dzisiaj.

Majątek wydzielony - obejmujący 52 ha gruntów ornych i neuzytków /w tym pałac z parkiem 3 ha/ - na mojego tatę przed wojną, jako zabezpiecznie dla niego, z powodu smierci ojca. Ksiegi wieczyste zostały spalone podczas wojny. Jest informacja o wydzieleniu i o administratorze /stryj/. NSA stwierdził brak podstaw do nacjonalizacji /protokół odebrania bez daty, podpisów swiadków, pieczęci/, odpowiedniej ilości ha gruntów ornych /na tym terenie bylo to 50ha/.

Gmina jak zwykle w takich wypadkach od 10 lat /skomunalizowała cały teren jak tylko bylo to mozliwe/ rozprzedaje bez pardonu wszystko co sie da.

Pierwsze moje pytanie, jak znaleźć "doslowne" prawa własności sprzed wojny? Gdzieś płacilo sie wtedy podatki, tam może jest informacja o włascicielu.

Rany, znowu rozbolał mnie zołądek, nie powinnam tego ruszać :(

Nie wiem nie znam sięzarobiony jestem. Ale mając takie postanowienie NSA pisałbym każdorazowo po zmianie burmistrza/wójta, że grunty, które opisujesz obarczone są wadą prawną, czy jakoś tak. Iże musi mieć świadomość iż po uregulowaniu praw własności będzie musiał zwrócic i że pismo takie (za dowodem doręczenia) ślesz mu i Radzie Gminy w celu nabrania przez nich takowej świadomości. Co kwit to kwit i może być b. pomocny później.

Może coś na nowe księgi wieczyste rzucić, jakiś urok co by ludzi ostrzegał. :roll:

Mama pisała zastrzeżenia, ale oni sobie nic z tego nie robią.

W nowych księgach nie mozna chyba nic wpisać, bo jak byk stoi "własciciel Polska Ludowa :evil:

A NSA nie uchyla tylko stwierdza brak podstaw do nacjonalizacji.

Co jest podstawą do zmiany wpisu w ksiegach?

Moja mama od 10 lat walczy z wiatrakami. Kiedyś obiecałam sobie, że nawet palcem nie dotknę papierów związanych z powojenną reformą rolną. Ale jednak, widząc jak sama się z tym męczy, poszukam trochę informacji.

Liczę bardzo na Waszą pomoc, chośby za poddanie kolejnych pomysłów.

Stan na dzisiaj.

Majątek wydzielony - obejmujący 52 ha gruntów ornych i neuzytków /w tym pałac z parkiem 3 ha/ - na mojego tatę przed wojną, jako zabezpiecznie dla niego, z powodu smierci ojca. Ksiegi wieczyste zostały spalone podczas wojny. Jest informacja o wydzieleniu i o administratorze /stryj/. NSA stwierdził brak podstaw do nacjonalizacji /protokół odebrania bez daty, podpisów swiadków, pieczęci/, odpowiedniej ilości ha gruntów ornych /na tym terenie bylo to 50ha/.

Gmina jak zwykle w takich wypadkach od 10 lat /skomunalizowała cały teren jak tylko bylo to mozliwe/ rozprzedaje bez pardonu wszystko co sie da.

Pierwsze moje pytanie, jak znaleźć "doslowne" prawa własności sprzed wojny? Gdzieś płacilo sie wtedy podatki, tam może jest informacja o włascicielu.

Rany, znowu rozbolał mnie zołądek, nie powinnam tego ruszać :(

poszukaj namiarów na księgi hipoteczne, stare num,ery repertoriów aktów notarialnych, stare hipoteki, zastawy itp. poszukaj w nowej KW podtsawy wpisu w dziale II Polski Ludowej jako właściciela i idź do tyłu, dotrzeć należy do starych akt nacjonalizacji muszą być jakieś oznaczenia. Nie bez znaczenia jest lokalizacja nieruchomości: czy leży w dawny ma zaborze pruskim, austriackim czy rosyjskim (inne księgi i ewidencja gruntów), pozdrawiam, Master

Zabór austryjacki :D W czasie wojny niemcy spalili dość dokładnie miasteczko. Splonęły ksiegi wieczyste, więc tutaj nie da się znaleźć "wczesniej" :(

Ksiegi hipoteczne, hm gdzie bywały przechowywane?

Czy jest mozliwe, aby akta podworskie z rejonu Rzeszowskiego trafily np. do archiwum w Poznaniu, albo Gdańsku?

Czy jak wyślę maile z zapytaniem to w ogóle mi odpowiedzą :roll:

Dziekuję za naprowadzanie :D

Dzięki, zrobione.

Jaki powinien być teraz ruch? Gdzie złozyć rządanie zwrotu nielegalnie zabranego majątku. Do starosty czy do wojewody? Czy do sądu rejonowego? Czy od razu pogrozić odszkodowaniem za nielegalne używanie i rozprzedaż?

Rany, wyobraźcie sobie, że np. do waszego wybudowanego domu wmeldowuje się kupa luda i mówi wam, to już jest państwowe, poszukajcie sobie innego miejsca :roll: :evil:

Dzięki, zrobione.

Jaki powinien być teraz ruch? Gdzie złozyć rządanie zwrotu nielegalnie zabranego majątku. Do starosty czy do wojewody? Czy do sądu rejonowego? Czy od razu pogrozić odszkodowaniem za nielegalne używanie i rozprzedaż?

Rany, wyobraźcie sobie, że np. do waszego wybudowanego domu wmeldowuje się kupa luda i mówi wam, to już jest państwowe, poszukajcie sobie innego miejsca :roll: :evil:

:o wniosek o zwrot do Starosty z wiadomością do Wojewody i Gminy; wszędzie załączać kopie wyroku. Na żądanie odszkoodowania przyjdzie później pora.

:o