mlk 06.12.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 Część! do dziąłki w "szczerym polu" musze dociągnąć prąd na budowę - elektryk popatrzył w terenie, w piapierach i elektrowni (warunki na przyłączen już mam) i zawyrokował: 2750zł materiały + 2500zł za robociznę obejmuje to: 180m linii, 10 słupów (drewnianych), wynajem na 2 lata RBtki zdaje mi się że to strasznie dużo!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 06.12.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 A nie masz w pobliżu sąsiada, od którego mozna by podciągnąć prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 06.12.2004 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 A nie masz w pobliżu sąsiada, od którego mozna by podciągnąć prąd tak ponad 150m :( waham się czy nie postawić u tego sąsiada licznika i samemu pociągnąć kabel ... co mi grozi od strony prawnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 06.12.2004 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 idź do sąsiada pogadaj z nim ładnie, dogadaj się i podłączaj, będzie prąd i co najważniejsze pieniądze zostaną w kieszeni, a co do konsekwencji to większość budujących ciągnie prąd od sąsiadów i nie słyszałem żeby ktoś dostał z tego tytułu jakąś karę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 06.12.2004 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 idź do sąsiada pogadaj z nim ładnie, dogadaj się i podłączaj, będzie prąd i co najważniejsze pieniądze zostaną w kieszeni, a co do konsekwencji to większość budujących ciągnie prąd od sąsiadów i nie słyszałem żeby ktoś dostał z tego tytułu jakąś karę problem w tym że pomiędzy moją działką a działką "z prądem" są 4 puste działki!! z tego dwie mają właściciela a pozostałych rolnik jeszcze nie sprzedał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 06.12.2004 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 tak ponad 150m :( waham się czy nie postawić u tego sąsiada licznika i samemu pociągnąć - porozmawiaj z innymi elektrykami, czasami rozbierzności cen sięgają 100% - możesz schować kabel (wkopać go w płytko ziemię) - możesz kupić agregat na allegro i potem go odsprzedać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 07.12.2004 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 tak ponad 150m :( waham się czy nie postawić u tego sąsiada licznika i samemu pociągnąć - porozmawiaj z innymi elektrykami, czasami rozbierzności cen sięgają 100% - możesz schować kabel (wkopać go w płytko ziemię) - możesz kupić agregat na allegro i potem go odsprzedać -rozmawiałem z drugim, czekam na wycenę, ale nie spodziewam sie mniej -w warunkach na przyłącze budowlane mam że ma być napowietrzne -pociągnąć budowę z agregatu??? musiałby być raczej sporawy!! podłączenie się "na dziko" - kto mi to zrobi? przecież nie żaden z tych elektryków, bo więcej zarobią gdyby zrobili mi całe przyłącze "po bożemu" (nie mam pojęcia czy donieśliby Stoenowi o przyłaczu na dziko) jak kiedyś zaczną się budować sąsiedzi to aby się podłączyć do mojej nitki będą musieli mi zapłacić część kosztów, ale to nie zapowiada się wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 07.12.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 przecież nie każe ci słupów stawiać na tych działkach, tylko zaopatrzeć się w bardzo długi przedłużacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 07.12.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 przecież nie każe ci słupów stawiać na tych działkach, tylko zaopatrzeć się w bardzo długi przedłużacz 150 m "przedłużacza" może poszukać sobie lepszego domu wraz z jakimś lokalnym miłośnikiem adopcji cudzych własności. Ciągnięcie kabla przez cudze działki wymaga jeszcze dotarcie do ich właścicieli, ale marne szanse. Np ja sam nie chciałbym, żeby cudzy kabel 2 lata walał się po mojej działce, bo chyba nie dla dopłat dla łąk i pastwisk ją kupiłem, lecz, żeby coś na niej postawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 08.12.2004 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Spróbuj zrobić przyłacze stałe, W cały rozrachunku może być taniej . Może trochę dłużej ale.warto przemyśleć temat Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
don 26.12.2004 01:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2004 a moze pomysl o pradzie docelowym ???? zlacze kablowe do granicy dzialki ? ja tak zrobilem ....zaklad docelowo postawil zlacze ...ja skrzynke licznikowa ...dalej ok 50 m kabla ziemnego do blaszaka koszt ok 2000 zl przydzial mocy skrzynka licznikowa i kabel ok 1200 zl ale to juz zostanie na stale skrzynka w blaszaku ok 200zl robocizna 0zl sam zrobilem elektrykowi z koncesja ....hmmmm kolega wiec starym budowlanym zwyczajem ..no opilem go a i ja co nieco wypilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
don 26.12.2004 02:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2004 a moze pomysl o pradzie docelowym ???? zlacze kablowe do granicy dzialki ? ja tak zrobilem ....zaklad docelowo postawil zlacze ...ja skrzynke licznikowa ...dalej ok 50 m kabla ziemnego do blaszaka koszt ok 2000 zl przydzial mocy skrzynka licznikowa i kabel ok 1200 zl ale to juz zostanie na stale skrzynka w blaszaku ok 200zl robocizna 0zl sam zrobilem elektrykowi z koncesja ....hmmmm kolega wiec starym budowlanym zwyczajem ..no opilem go a i ja co nieco wypilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 26.12.2004 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2004 a moze pomysl o pradzie docelowym ???? zlacze kablowe do granicy dzialki ? ja tak zrobilem ....zaklad docelowo postawil zlacze ...ja skrzynke licznikowa ...dalej ok 50 m kabla ziemnego do blaszaka koszt ok 2000 zl przydzial mocy skrzynka licznikowa i kabel ok 1200 zl ale to juz zostanie na stale skrzynka w blaszaku ok 200zl robocizna 0zl sam zrobilem elektrykowi z koncesja ....hmmmm kolega wiec starym budowlanym zwyczajem ..no opilem go a i ja co nieco wypilem wyglada że uda się "pożyczyć" od sąsiada, rozmawiałem już z ludzki przez których działki przechodziłby kabel prąd docelowy - b. fajny pomysł ale zdaje mi się że jak nie ma odebranej przez nadzór chałupy, to nie ma na niego szans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
don 26.12.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2004 prąd docelowy - b. fajny pomysł ale zdaje mi się że jak nie ma odebranej przez nadzór chałupy, to nie ma na niego szans niewiem jak to wyglada w twoich okolicach ......umnie na dzialce niebylo nic ....poza blaszakiem tydzien wczesnies postawionym jedz do swojego zakladu energetycznego ...pogadaj moze sie cos da zalatwic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 06.01.2005 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 prąd docelowy - b. fajny pomysł ale zdaje mi się że jak nie ma odebranej przez nadzór chałupy, to nie ma na niego szans niewiem jak to wyglada w twoich okolicach ......umnie na dzialce niebylo nic ....poza blaszakiem tydzien wczesnies postawionym jedz do swojego zakladu energetycznego ...pogadaj moze sie cos da zalatwic ostatecznie będzie od sąsiada kabel pociągnięty przez grunt innego miłego sąsiada (oczywiście zgodził się na to), więc wygląda że uda się nie "wyrzucić tyle w błoto" na przyłącze tymczasowe może ktoś wie jakiego rodzaju powinien być kabel, aby zakopać go w ziemi na 2lata? i drugie, to ile może kosztować RB-tka (tzn. sama skrzynka)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 16.01.2005 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 Kabel musi być ziemny i to w zależności od przyłącza ale w twojej okolicy to będzie coś kolo 10kW więc możesz zakupić sobie przewód ziemny 5x6mm lub ew 5x10mm, jak chcesz taniej to wal na priv to ci załawie po cenie hurtowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 17.01.2005 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Kabel musi być ziemny i to w zależności od przyłącza ale w twojej okolicy to będzie coś kolo 10kW więc możesz zakupić sobie przewód ziemny 5x6mm lub ew 5x10mm, jak chcesz taniej to wal na priv to ci załawie po cenie hurtowej cześć! co to oznacza przewód ziemny? jak się kładzie w ziemi to trzeba w jakimś peszlu? na budowę wystarczy mniej niz 10kW, będę potrzebował koło 50m kabla, więc poproszę o cenę na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 17.01.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Przewód ziemny to taki który ma specjalną izolacje i nie trzeba go kłaść w peszlu, tylko pod przejazdami w poprzek drogi i np od furtką układasz przepusty aby w razie czego nie trzeba było zrywać nawierzchni. Wybierająć teraz przewód weź pod uwage późniejsze jego wykożystanie kupując teraz przewód 5x10 masz z głowy późniejsze zakupy bo taki przewód może już być przewodem docelowym do WZL'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 23.03.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 może ktoś wie jakiego rodzaju powinien być kabel, aby zakopać go w ziemi na 2lata? i drugie, to ile może kosztować RB-tka (tzn. sama skrzynka)? mi na czas budowy elektryk zrobił przenośną skrzynke z licznikiem różnicówka + 120 mb kabla siłowego (nie wiem jak on siędokładnie nazywa bo nie jest to taki typowy kabel siłowy w gumie tylko taki biały) ale bez problemu przetrwał dwa lata budowy i był rozwijany codziennie - więc radzę Ci abys nie inwestował dużych pieniędzy w zakup drogiego kabla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakowiak 05.04.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 U mnie prąd budowlany: 6 słupów drewnianych, odcinek jakieś 140 m kosztował 6000 PLN. Tylko że koszt się rozłożył na 4 domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts