Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RBtka - elektryk mnie znokautował :(

mlk

Recommended Posts

U nas natomiast mielismy do pociągnięcia 130 m kabla. Kabel ze słupa schodzi do skrzynki i jest to ok 30 m kabla napowietrznego. Od skrzynki do domu idzie juz kabel ziemią ok 130 m. Obydwa kable kupowalismy sami, do tego doszla skrzynka - zmiescilismy sie w 1000PLN. Do tego jeszcze doszly wnioski w energetyce 1200... i gotowe. Docelowo położenie linii energetycznej elektrownia pokrywa ze swojej kieszeni. Czas realizacji 2006 r. Tymczasem jedziemy na prądzie budowlanym.

U nas natomiast mielismy do pociągnięcia 130 m kabla. Kabel ze słupa schodzi do skrzynki i jest to ok 30 m kabla napowietrznego. Od skrzynki do domu idzie juz kabel ziemią ok 130 m. Obydwa kable kupowalismy sami, do tego doszla skrzynka - zmiescilismy sie w 1000PLN. Do tego jeszcze doszly wnioski w energetyce 1200... i gotowe. Docelowo położenie linii energetycznej elektrownia pokrywa ze swojej kieszeni. Czas realizacji 2006 r. Tymczasem jedziemy na prądzie budowlanym.

Gdzie kupowałeś taki tani kabel?

U mnie jest ze 180 m i elektryk stwierdził, że wyjdzie ok 10 zł/m.

Czy te 130 m jest po Twojej działce, czy obcych?

U mnie w ZE wymagają, aby kabel zakopany w ziemii miał uzgodnione projekty w ZUD.

u mnie od stacji trafo do działki jest ponad 200 m. ciągnąć od sąsiada to ryzyko to on może być ukarany bo bez zgody elektrowni nie można tego robić, najlepiej jest mieć agregat ja postawiłem dom w ten sposób a teraz były promocje w makro-1400 zł. za 2.7kv firmy einhel a w selgrosie 1000zł. z groszem za podobny nie znanej firmy. Agregat puzniej sprzedasz bez problemu a kabel?

u mnie od stacji trafo do działki jest ponad 200 m. ciągnąć od sąsiada to ryzyko to on może być ukarany bo bez zgody elektrowni nie można tego robić, najlepiej jest mieć agregat ja postawiłem dom w ten sposób a teraz były promocje w makro-1400 zł. za 2.7kv firmy einhel a w selgrosie 1000zł. z groszem za podobny nie znanej firmy. Agregat puzniej sprzedasz bez problemu a kabel?

Niezłe ceny.

Czy te promocje są nadal?

Gdzie kupowałeś taki tani kabel?

U mnie jest ze 180 m i elektryk stwierdził, że wyjdzie ok 10 zł/m.

Czy te 130 m jest po Twojej działce, czy obcych?

U mnie w ZE wymagają, aby kabel zakopany w ziemii miał uzgodnione projekty w ZUD.

przepraszam mala korekta, za sam kabel zaplacilismy 1244PLN, do tego doszla jeszcze skrzynka i pozostale rzeczy w/w wymienione. Kabel zakopany jest w ziemi w drodze, ktora w tamtym momencie byla jeszcze moja wlasnosci, teraz to wlasnosc gminy. Ale i tak mamy zgode sasiadow na ciagniecie mediow przez ich dzialki - kwestia dogadania. Polozenie kabla odbylo sie za zgoda i w/g planow elektrowni

Widze ze nie tylko w moim zakladzie na przylacze 150m od najblizszego słupa do ogrodzenia gdzie bedzie licznik trzeba czekac ok 2 lat od momentu zlozenia i przydzielenia mocy. Nie jestem wielkim specem ale czytalem ze ktos na odcinku 180m codziennie zwijal i rozwijal kabelek do zasilania na budowe to chyba tezyzny troszke wyrobil :)

• 2 weeks później...