meeisster 03.07.2021 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 Witam Jak w temacie, przed malowaniem chciałem przeszlifowac tynki cementowo wapienne maszynowe z piasku i cementu (nie z workow). Robię sobie to ręcznie, najlepiej szlifuje się siatka ścierna 40-60. Tylko zastanawiam się czy po takim szlifowaniu nie pojawia się rysy po malowaniu ścian? Na chwilę obecną jest bardzo dobrzez, ale może ktoś wypowie się jak to najlepiej zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 12.07.2021 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2021 Tynków cementowo wapiennych się nie szlifuje tylko filcuje - szlifierka wytrąci ziarenka piasku i możesz mieć rysy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 04.07.2022 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Tynków cementowo wapiennych się nie szlifuje tylko filcuje - szlifierka wytrąci ziarenka piasku i możesz mieć rysy . co to znaczy filcuje? Szlifowałem ręcznie siatką ścierną 80 i 100 to efekt jest taki że ściąga nadmiar ziaren i pyłu i robi się gładka "jak na te tynki" powierzchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianeekk 05.07.2022 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Nie szlifuj tynków możesz jedynie delikatnie zetrzeć z nich pozostały po gąbkowaniu piasek ale to zrobisz za pomocą np. szczotki.wykonywanie tynków polega na doprowadzeniu ściany do prostości następnie zlewa się ją odpowiednią ilością wody wytwarzając tzw. "'mleczko " (cienka warstwa którą się zaciera i gąbkuje). Jeśli przetrzesz tą warstwę wyjdą straszne głupoty uwierz mi nie raz jeździliśmy "poprawiać" tynki bo ktoś sobie pomyślał że weźmie szlifierkę do gipsu i zrobi z tynku gładź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts