mawei 04.07.2021 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Cześć. Miałem usuwane stalowe rury z pozostałości po instalacji gazowej. Rury zostały ucięte możliwie blisko ścian, jak się dało podejść szlifierką kątową, a tu wiadomo, że całkiem spora część wystawie ze ścian.Jak najlepiej pozbyć się tych części przechodzących przez ściany? Czy nawiercić wokół otwory i spróbować delikatnie wykuć ją ze ściany i uzupełnić braki?Czy może lepiej w jakiś sposób przyciąć na równo ze ścianą?To jeden problem. Drugi podobny - rura przez jedną ścianę przechodzi dalej i nie mogę (przynajmniej na razie) wyciąć jej z drugiej strony. Z jednej strony ściany chciałbym, aby nie wystawała część obcięta. Macie na to jakiś pomysł? Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.07.2021 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Bez problemu takie rury da się wybić młotkiem - kilka uderzeń z jednej kilka z drugiej i ładnie wychodzi. Potem takie otwory najlepiej wypełnić pianką a pozostałą część wypełnić gipsem i zaszpachlować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 04.07.2021 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 (edytowane) ... Drugi podobny - rura przez jedną ścianę przechodzi dalej i nie mogę (przynajmniej na razie) wyciąć jej z drugiej strony. Z jednej strony ściany chciałbym, aby nie wystawała część obcięta. Macie na to jakiś pomysł? Pozdro! Odkuć trochę tynku i ściany obok rury i wejść ze szlifierką zdecydowanie poniżej płaszczyzny zewnętrznej tynku. Po ucięciu rurę jeszcze zeszlifować grubą tarczą do szlifowania. Potem zakryć jakimś kawałkiem plastiku i zatynkować. Zakrycie pozwoli nie zamurować jej ponownie i w przyszłości wytargasz rurę z drugiej strony z dużym prawdopodobieństwem niezniszczenia tego nowego tynku. Opcja ekonomiczna: nie odkuwać, a tylko zeszlifować do poziomu sciany, zakleić kawałkiem papieru lub tapety i pomalować. Opcja super ekonomiczna: powiesić coś zakrywającego - maskującego. Edytowane 4 Lipca 2021 przez gondoljerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mawei 05.07.2021 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 Opcja super ekonomiczna: powiesić coś zakrywającego - maskującego. Nie ma ekonomicznie. Raz się zrobi prowizorkę, to się będzie ciągnęła i ujawniała. Dla siebie robi się dobrze Dzięki za rady. Nie pomyślałem, żeby to zwyczajnie rozwalić młotkiem. Faktycznie jedną część podkuję i spróbuję przyciąć poniżej tynku. Tu większego ryzyka nie ma, bo możliwe, że z drugiej strony nigdy nie będzie demontażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mawei 09.07.2021 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 Dłużej zakładałem ten wątek niż robiłem Zrobiłem miks rad. Tę rurę, którą usuwałem, nie wybijałem od razu, a spróbowałem wcześniej wywiercić wokół otwory. Potem jedno małe uderzenie i pozamiatane Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts