dawiddur 04.07.2021 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Cześć,poszukuję centrali o wydajności 550-650m3 dla mojego nowobudowanego domu. Mogę mieć Zehnder ComfoAir Q600 PL L VV ST (https://allegro.pl/oferta/zehnder-comfoair-q600-pl-l-vv-st-lewa-471502080-8203601316) za 8900 netto. Szukam czegoś tańszego - a jakże. Nie potrzebuję "Mercedesa", wystarczy Skoda:lol2: Całość będę montował sam więc potrzebuję czegoś sprawdzonego, o przyzwoitej sprawności, niekoniecznie z dużą ilością czujników, bajerów itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 04.07.2021 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Dobra cena. Ja bym go brał z montażem na 8% VAT i nie kombinował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 04.07.2021 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Z całym osprzętem mam wycenę na 15.300 netto. Liczyłem, że uda się zamknąć w 10.000, ale to moja nieświadomość aktualnych cen robi swoje niestety.... Ile mogę z tej kwoty urwać decydując się na mniej cudowny ręku i nieco gorszy cały pozostały szpej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 04.07.2021 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Masz w tym reku odzysk wilgoci, bardzo ważne zimą. Nie oszczędzaj. Ja wprowadziłem się w majówkę i jak pogłaskałem kota, słychać było wyładowania elektrostatyczne. Reku jak w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 05.07.2021 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 Masz w tym reku odzysk wilgoci, bardzo ważne zimą. Nie oszczędzaj. Ja wprowadziłem się w majówkę i jak pogłaskałem kota, słychać było wyładowania elektrostatyczne. Reku jak w stopce. Kolego, jaki model Ozona posiadasz? Myślę, żeby go zakupić - rozważałem także Izzy jednak mam wątpliwości czytając wątek o tej centrali. Jak ten ozon się sprawuje? Chcę zakupić ten model https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-abp-450200-jon16-przeciwpradowa-p-163.html do tego kanały 90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 05.07.2021 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 Masz w tym reku odzysk wilgoci, bardzo ważne zimą. Nie oszczędzaj. Ja wprowadziłem się w majówkę i jak pogłaskałem kota, słychać było wyładowania elektrostatyczne. Reku jak w stopce. Dziś otrzymałem wyceny na rekuperacje dla mojego domu. Najtańsza oferta to 26.500, a najwyższa to 45.600... SZOK:jawdrop: Zaklepuje u kuzyna Zehnder ComfoAir Q600 ST i nie wybrzydzam. 16200 całość materiału i weekend z kuzynem na budowie. Wyceny na REKU AERISnext 600 wyszły na kwotę od 35.000 brutto do 45.600 brutto.... Kolejna wycena to sprzęt na MISTRAL 550 PRO EC za kwotę 26500 netto... Wiecie co? Mam sporo wolnego czasu, chętnie przyjdę na praktyki do ekipy montującej centrale wentylacyjne... Zupełnie serio. Widzieliście gdzieś szkolenia, takie od "zera" w tym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.07.2021 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 Ten weekend na budowie, to bardzo ambitnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 05.07.2021 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 Być może masz racje. Zbyt optymistyczne założenie, choć to nie ja rzuciłem taki termin, a kuzyn który jest inżynierem, projektuje instalacje, dostarcza towar na duże budowy i inwestycje i na bieżąco nadzoruje realizację. Od czasu do czasu "brudzi" sobie też ręcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.07.2021 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 Kolego, jaki model Ozona posiadasz? Myślę, żeby go zakupić - rozważałem także Izzy jednak mam wątpliwości czytając wątek o tej centrali. Jak ten ozon się sprawuje? Chcę zakupić ten model https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-abp-450200-jon16-przeciwpradowa-p-163.html do tego kanały 90 Moja ma wydajność 400m3/h i posiada dwa wymienniki krzyżowe. Model już nie produkowany. Przy malowaniu ścian w zimie (wykończeniówka) lała wodę niemiłosiernie, również bokami. Muszę ją uszczelnić. Silniki wentylatorów EBM Papst na prąd zmienny. Zastosowałem transformatorowy regulator obrotów 5 biegów. Obudowa pancerna. Ramkowe filtry do samodzielnej wymiany tkaniny filtracyjnej. Pomijalne koszty. Kupiłem tę centralę jako nową, ale w bardzo atrakcyjnej cenie, poniżej 2000,- zł. Koszty całej wentylacji poniżej 6000,- zł. Robocizna własna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 06.07.2021 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Moja ma wydajność 400m3/h i posiada dwa wymienniki krzyżowe. Model już nie produkowany. Przy malowaniu ścian w zimie (wykończeniówka) lała wodę niemiłosiernie, również bokami. Muszę ją uszczelnić. Silniki wentylatorów EBM Papst na prąd zmienny. Zastosowałem transformatorowy regulator obrotów 5 biegów. Obudowa pancerna. Ramkowe filtry do samodzielnej wymiany tkaniny filtracyjnej. Pomijalne koszty. Kupiłem tę centralę jako nową, ale w bardzo atrakcyjnej cenie, poniżej 2000,- zł. Koszty całej wentylacji poniżej 6000,- zł. Robocizna własna. Dziękuję ci za odpowiedź. Ja również we własnym zakresie wykonam instalację. Dom już zamieszkany od kilku lat także będzie troszke trudniej ale bez przesady. Czy mona gdzieś zobaczyć zdjęcia z twojej realizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 06.07.2021 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Cześć, poszukuję centrali o wydajności 550-650m3 dla mojego nowobudowanego domu. Mogę mieć Zehnder ComfoAir Q600 PL L VV ST (https://allegro.pl/oferta/zehnder-comfoair-q600-pl-l-vv-st-lewa-471502080-8203601316) za 8900 netto. Szukam czegoś tańszego - a jakże. Nie potrzebuję "Mercedesa", wystarczy Skoda:lol2: Całość będę montował sam więc potrzebuję czegoś sprawdzonego, o przyzwoitej sprawności, niekoniecznie z dużą ilością czujników, bajerów itd.... Na Zehndera to jest mega cena, nawet bym powiedział czarodziejska bo 10 lat temu on był już w cenie ponad 10 klocków. Nie sądzę, że dorwiesz coś taniej. Nawet zwykły Oplimal myślę, że dzisiaj byłby droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 06.07.2021 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Masz w tym reku odzysk wilgoci, bardzo ważne zimą.. Nie pierd... cie Hipolicie. Od 9 lat śmiga u mnie reku bez odzysku wilgoci i jakoś,raz, że basenu w domu nie mam a dwa, na suchoty nikt z rodziny nie umiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.07.2021 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Zdjęć nie robiłem, ale to żaden problem. Mam doskonały dostęp do całej instalacji, t/z mogę bez problemu wymienić wszystkie jej elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 06.07.2021 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 (edytowane) Wiecie co? Mam sporo wolnego czasu, chętnie przyjdę na praktyki do ekipy montującej centrale wentylacyjne... Zupełnie serio. Widzieliście gdzieś szkolenia, takie od "zera" w tym zakresie? Ale w czym widzisz problem ? Wystarcza chęci i nic więcej. Mi rozłożenie kanałów wentylacyjnych zajęło dwie wolne soboty, tak po ok.5h,na luzie. Podłączenie reku pod kanały i podłączenie reku do wtyczki zajęło mi kolejną wolną sobotę. Projekt wentylacji ? Mój autorski. Gdzie się tego uczyłem ? Tutaj, na forum... Ale na pewno nie od gostkow, którzy mówią, że reku to tylko z odzyskiem wilgoci bo to sprzedawczyki a nie normalne gostki Edytowane 6 Lipca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.07.2021 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Nie pierd... cie Hipolicie. Od 9 lat śmiga u mnie reku bez odzysku wilgoci i jakoś,raz, że basenu w domu nie mam a dwa, na suchoty nikt z rodziny nie umiera Zazdraszczam wymienników z odzyskiem wilgoci, ale tylko zimą. Na lato musiałbym mieć bypass, albo wymiennik bez odzysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 06.07.2021 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 (edytowane) Zazdraszczam wymienników z odzyskiem wilgoci, ale tylko zimą. Na lato musiałbym mieć bypass, albo wymiennik bez odzysku. Przez te 8 przeżytych zim z WM z reku bez odzysku wilgoci, ani razu nie poczułem w zimie dyskomfortu "suchotow". Ale może dlatego, że mam szczelny dom i suche powietrze nie wali mi przez inne szczeliny niż tylko przez czerpnie ? Ale napędza mi to DZIK, który ma aż 7 stopni regulacji pociskania powietrza Edytowane 6 Lipca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 06.07.2021 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Zazdraszczam wymienników z odzyskiem wilgoci, ale tylko zimą. Na lato musiałbym mieć bypass, albo wymiennik bez odzysku. Całe szczęście jest jeszcze coś takiego jak centrale z rotorami. Te, o ile dobrze skonstruowane działają prawidłowo cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 07.07.2021 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Nie pierd... cie Hipolicie. Od 9 lat śmiga u mnie reku bez odzysku wilgoci i jakoś,raz, że basenu w domu nie mam a dwa, na suchoty nikt z rodziny nie umiera Kąpiele parowe i te akwaria może ci nawilżają. Ale może dlatego, że mam szczelny dom i suche powietrze nie wali mi przez inne szczeliny niż tylko przez czerpnie ? Kiszenie? W zimie na jedynce? Całe szczęście jest jeszcze coś takiego jak centrale z rotorami. Te, o ile dobrze skonstruowane działają prawidłowo cały rok. Latem nie osuszą cudownie powietrza. Zimą spełnią swą rolę rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.07.2021 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Rotor ma ten plus że latem nie odzyskuje wilgoci - przy braku klimy to cecha na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 08.07.2021 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Latem nie osuszą cudownie powietrza. Zimą spełnią swą rolę rewelacyjnie. Dlaczego? Rotory z powłoką sorpcyjną robią to bardzo dobrze. Nie bez powodu z powodzeniem używane są one właśnie w osuszaczach. Niestety występują wyłącznie w centralach z górnej półki. Rotor ma ten plus że latem nie odzyskuje wilgoci - przy braku klimy to cecha na plus. Odzyskuje, (a właściwie osusza - bo na tym nam zależy latem) jak tylko ma powłokę zeolitową. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts