Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie dotyczące służebności przesyłu po podziale działek. Kilkanaście lat temu działki nr 1 i 2 należały do jednego właściciela i były całością, na której wybudował dom. Kilka lat temu zostały podzielone i obie są na sprzedaż - działka nr 1 z domem oraz działka nr 2 pod budowę kolejnego domu (w MPZP zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna).

Chciałbym kupić działkę nr 1 z domem, ale zauważyłem, że media (instalacja elektroenergetyczna oraz wodna) na odcinku od przyłączy do domu przechodzą przez działkę nr 2. W Księdze Wieczystej nie ma wpisanych żadnych służebności.

Mam następujące pytania:

1. Czy domagać się od sprzedającego wpisania służebności przesyłu przez działkę nr 2?

2. Czy przyszły właściciel działki nr 2 ma prawo do jakichkolwiek roszczeń (np. finansowych) dotyczących przechodzących przez jego działkę instalacji, skoro istniały one w momencie zakupu i o nich wiedział?

3. Czy w przypadku budowy domu przez przyszłego właściciela działki nr 2 i kolizji jego budynku z moimi instalacjami, ma prawo żądać ode mnie zmian lub usunięcia instalacji?

Poniżej szkic przedstawiający obecną sytuację:

sluzebnosc.png

Dziękuję za pomoc

Edytowane przez Bocian71
https://forum.murator.pl/topic/263390-podzia%C5%82-dzia%C5%82ki-a-s%C5%82u%C5%BCebno%C5%9B%C4%87-presy%C5%82u/