barbibarbi 07.07.2021 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Mam przejście szerokości ok 2,5 m z przedpokoju do salonu, zakończone łukiem, jest to ściana nośna (bardzo gruba), długość ściany to jakieś 9 m, budynek jest z cegły, na górze jest tylko strych i nie ma żadnych ścian. Chciałabym ten łuk usunąć, czyli zrobić na kwadratowo. Mam wątpliwości, czy mogę ruszać tą ścianę nośną? Z drugiej strony nie będzie to nowy otwór, ten otwór już był na etapie budowy, ja chcę tylko skorygować górną część i (albo zastawić kawałek od sufitu, albo podkuć całkiem do sufitu i wyrównać). Pomysł mojego męża jest taki, aby wiertarką nawiercić otwory wzdłuż planowanego kształtu, wykuć, to co trzeba odpadnie, a potem wyrównać i na przykład obić drewnem. Czy to jest dobry pomysł? Czy jeśli zostawimy 30 cm od sufitu, to czy ten kawałek co zostanie, nie opadnie nam na głowy? Dziękuję z góry za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.07.2021 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Jeżeli łuk jest konstrukcyjny to nie można usunąć.Trzeba wstawić podciąg.Jeżeli łuk nie jest konstrukcyjny i powyżej ma już podciąg to raczej można usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbibarbi 08.07.2021 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 A jak można rozpoznać, czy jest konstrukcyjny, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.07.2021 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Archiwalnej dokumentacji nie masz?Na tej ścianie coś się opiera - stropy lub więźba dachu?Trzeba by odkuć tynk na tej ścianie pod stropem i w środku rozpiętości łuku by sprawdzić czy nie ma jakiegoś podciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbibarbi 09.07.2021 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 na tej ścianie chyba stropy się opierają, dokumentacji nie mam, ale nad nami jest strop i strych, na strychu nie ma żadnych ścian, tylko dwa słupy i dach. Ta ściana biegnie przez całą długość mieszkania, a ten otwór jest niezbyt jej dużym fragmentem (jakieś 20%) i ten otwór jest na pewno od początku od etapu budowy, bo inaczej nie dałoby się wejść do salonu. Myślę, że skoro na górze nie ma dużych obciążeń i otwór jest od początku, to przerobienie łuku w prostokąt to chyba nie wpłynie na stabilność budynku, no ale pewności nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.07.2021 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2021 Jeżeli jest podciąg nad łukiem to prawdopodobnie można usunąć ten łuk.Ale może też tak być że jednak jest to łuk konstrukcyjny czy przenoszący obciążenia i wtedy nie możesz go bezpośrednio usunąć.Ma też sporą szerokość - 2,50m.https://www.google.com/search?q=sklepienie+%C5%82ukowe+z+ceg%C5%82y&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk035uywe8oGFTZm4P7HvPCpFLfRvXQ:1625953889192&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjrrfGfvtnxAhVlhosKHb72BKoQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1476&bih=895 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts