PatrykAgnieszka 09.07.2021 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 Witajcie, Trochę nas dziś przestraszyła Pani architekt, ale nie wiem czy jest to zasadne. Mianowicie, po zrobieniu badań geotechnicznych okazało się, że mamy wysoki poziom wód gruntowych (badanie po roztopach). Dodatkowo 40cm wierzchniej warstwy to torf. Generalnie przekrój wygląda tak: 0.40 - Torf, czarny0.80 - Piasek średni, szary z iłem ze żwirem1.40 - Ił, brązowo-szary z pyłem z piaskiem przew. piaskiem drobnym2.40 - Piasek drobny, szaro-brązowy z iłem3.00 - Pył, szary z iłem przewarstwiony piaskiem średnim Te 40 cm to według mnie humus, który i tak zostanie wybrany. Pani architekt martwi się, że gdy złożymy wniosek o pozwolenie na budowę to w starostwie zobaczą torf i będą chcieli mieć dołączoną jeszcze opinie inżyniersko-geologiczna. Ja rozumiem, gdyby w całym przekroju był torf ale nie w wierzchniej warstwie. Dodam jeszcze, że działka znajduje się na III stopniu szkód górniczych, a w opinii geotechnicznej mamy zdanie: "Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej zdnia 25 kwietnia 2012 r. w sprawie ustalania geotechnicznych warunków posadawianiaobiektów budowlanych (Dz. U. z 27 kwietnia 2012 r., poz.463) kategorię geotechnicznąokreśla się jako pierwszą. Decyzja odnośnie ostatecznej kategorii geotechnicznej zgodnie zwyżej wymienionym rozporządzeniem należy do projektanta obiektu". Co o tym wszystkim sądzicie? Nie uśmiecha mi się wydawać kilku tysięcy na takie badania. Pozdrawiam, Patryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 09.07.2021 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 Mam dom na III kat.(obok Gliwic) i po pierwsze,najprawdopobniej obowiązują Was dodatkowe zabezpieczenia na te szkody a robi je konstruktor na podstawie badań geologicznych i w takim stanie składa się wniosek o PnB,także Pani architekt panikuje niepotrzebnie. Przynajmniej ja miałem w mojej gminie "szkodowej" takie polecenie w MPZP.Po drugie,skoro są szkody i będą zabezpieczenia to warto rozważyć posadowienie domu na izolowanej płycie fundamentowej, która sama w sobie stanowi zabezpieczenie przeciw szkodom, tym bardziej, że z automatu składacie wniosek do kopalni, która tam oddziaływuje, o pokrycie dodatkowych zabezpieczeń, gdyż to ona(kopalnia) narazila Was na dodatkowe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatrykAgnieszka 11.07.2021 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 @Arturo1972 Jeśli chodzi o szkody górnicze, to o tym wszystkim wiem. Problem podobno stanowią torfy na działkach, czy jednak taka 40 cm, to jest problem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.07.2021 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 40cm wierzchniej warstwy torfu to nie jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts