Stropodach 11.07.2021 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 Witam ! Drodzy forumowicze, Mam dom z lat 70 z dachem żelbetonowym o spadzie 7*. Na konstrukcji nośnej wysypany jest haś ( kruszywo żużel ) na nim szlichta betonowa pokryta starą papą a na nią nałożona nowa (kilkuletnia). Problem polega na tym że: przez conajmniej kilka lat dach przeciekał mokry był żelbeton oraz ściany z cegły dach został uszczelniony nową papa 4 lata temu i od tego czasu nie przecieka, mimo to ściany są wciąż wilgotne.To co udało mi się zrobić na ten moment to skuć tynki ze ścian i sufitu i wszystkie ściany spryskać dużą ilością środka grzybobójczego. Suszę też sufit za pomocą wentylatorów i wilgoć powoli znika.Pytanie do was: czy nawiercenie dachu w kilku miejscach i zamontowanie kominków wentylacyjnych będzie sposobem na osuszenie dachu ? czy jedynie usunięcie wszystkich warstw nad warstwą nośną i ułożenie nowych ? Jeżeli tak to czy niesie to za sobą jakieś skutki w postaci pękania ścian lub dachu ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 11.07.2021 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 Słusznie prawisz , ale dodatkowo sprawdziłbym ta nową powłokę. U mnie dach ogacony papą już po roku był suchutki przynajmniej od strony sufitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stropodach 15.07.2021 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2021 Dzięki wielkie jak masz jakieś jeszcze rady to będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.07.2021 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2021 Jedynie słuszne jest usunięcie wszystkich starych warstw, wysuszenie i ułożenie nowych warstw z nowym ociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts