Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zgłosić gotowość instalacji odbiorczej do sieci elektroenergetycznej?

Arwz

Recommended Posts

Dotarłem do momentu, gdzie wybudowano w granicy działki ZLK. W środku jest miejsce na licznik, którego nie ma jak na razie.

Teraz nie do końca wiem co dalej? Fakturę zapłaciłem jeszcze mam wypełnić: Zgłoszenie gotowości instalacji odbiorczej Klienta do przyłączenia do sieci elektroenergetycznej (dla grupy V i VI - do 40 kW)

https://innogystoenoperator.pl/files/2021-06/45zgloszenie-gotowosci-instalacji-odbiorczej-dla-grupy-vivi-do-40-kw-2021-05-28-2-v2-active.pdf

Trzeba najpierw wykonać i przyłączyć eRBetkę? tylko jak podpiąć skoro nie ma dostępu do ZLK. Można tylko wyłączyć S-ki, które są przed licznikiem.

Czy najpierw licznik a dopiero potem eRBetka?

prawdaż, tylko jak ją wykonać skoro do skrzynki nie można się dostać?

Tak piszą bo tak muszą a prawda jest taka że podpisujesz umowę z ZE na dostawę prądu i płacisz im od podpisania umowy co miesiąc za prąd i tak naprawdę nie musisz mieć instalacji odbiorczej.

Gotowość instalacji nie oznacza jednoznacznie jej podłączenia, oznacza to że jest ona gotowa do podłączenia. Jeżeli masz erbetke to masz już "instalację odbiorczą" gotową w każdej chwili do podłączenia i to wystarczy.

Nie rozumiem, jak nie można się dostać, skoro "eski" przedlicznikowe są dostępne? Skrzynka jest zaplombowana? Bo klucze energetyczne do jej otwarcia każdy w miarę ogarnięty elektryk mieć powinien

Już tłumaczę :)

W tym modelu skrzyni są zamontowane małe drzwiczki (klapka) na klucz energetyczny. Dzięki czemu mogę się dostać do samych S-ek. Licznik można zobaczyć przez małe okienko.

Natomiast sama skrzynka jest zamknięta na jakiś rodzaj klucza LOB.

Tak piszą bo tak muszą a prawda jest taka że podpisujesz umowę z ZE na dostawę prądu i płacisz im od podpisania umowy co miesiąc za prąd i tak naprawdę nie musisz mieć instalacji odbiorczej.

Gotowość instalacji nie oznacza jednoznacznie jej podłączenia, oznacza to że jest ona gotowa do podłączenia. Jeżeli masz erbetke to masz już "instalację odbiorczą" gotową w każdej chwili do podłączenia i to wystarczy.

no to jak wypełnić ww. dokument dla eRBedki?

Generalnie to są specjalne druki do zgłoszenia instalacji odbiorczej. Druk ten podpisuje uprawniony elektryk. Czasami do takiego oświadczenia chcą ksero uprawnień. Zabezpieczenia przedlicznikowe założą ci kiedy otrzymają od ciebie to oświadczenie (druk). Kluczyk jest po to by wprowadzić do szafki kabel i go podłączyć pod listwę zaciskową. Na dole szafki w ziemi (trzeba odkopać) powinna być rurka przez którą ten kabel trzeba wcisnąć tak by doszedł do listwy zaciskowej. Najlepiej weź elektryka, który to zrobi i na koniec podpisze oświadczenie (druk operatora). Edytowane przez Sebixx

• 1 month później...