Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciana elewacyjna z silikatow

Recommended Posts

Zamierzam wykonać sciane trojwarstwową. Jako ściane elewacyjną rozważam cegłę silikatową, podoba mi się biała Silka łupana. Czy ktos z Was ma doswiadczenia z tymi materialami? Czy tez może lepiej dać ceramiczną warstwe elewacyjną a na nią dobry tynk?

Ja robilem ozdobna podmurowke z silki lupanej o gr 6 i 9 cm. Wyszlo mi, ze do tego trzeba bardzo dokladnego fachowca, poniewaz czesc lupana jest bardzo nierowna i trudno jest utrzymac pion sciany. Nawet jeden murarz od klinkieru sie poddal.

Jednak drugi zrobil mi podmurowke, slupy ozdobne i kominy z silki i wyszly slicznie.

Ja mam taka elewację z planach i w projekcie. Chcę wykorzystać cegłę białą i coś tam trochę innego koloru (ciemna zieleń)- aby trochę rozweselić.

Nie mogę wieć nic powiedzieć o tym jakie mam w tej kwestii doświaczenia - ewent. za rok:smile:

Wiem, ze efekt będzie korzystny - widze to jak zamknę oczy :smile:

Ja mam kominy z cegły silikatowej.Pasują mi do grafitowego dachu.

Miałam podobne obawy.

Wiem, że są preparaty do elewacji, które zabezpieczają przed wodą plamami olejowymi ....itp oraz zmniejszają nasiąkliwość.

Teraz szukam w miarę taniego i dobrego.

Może ktoś już stosował taki preparat???

Engi

• 1 month później...
Elewacja naszego domu jest z takiej cegły w kolorze białym. Fugi w kolorze piasku -z jasnego piasku i o ile pamietam , cementu. Cokół z cegly klinkierowej też w kolorze piasku. Wygląda naprawdę dobrze. Inaczej niż wszystkie korniki na styropianie. Ma już dwa lata. Bezpośrednio po fugowaniu elewacja została zaimpregnowana i nie brudzi się. Polecam z czystym sumieniem.