EDIpro 06.12.2004 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 MAm bardzo duży problem ... w "pracy" mamy aluminiowe ramy i ogólnie "nie za nowe" okna (dodam może że to kwiaciarnia więc wilgoć od kwiatów też jest) w dzieńpalimy kominkiem co starcza by nagrzaćale szyby są okropnie zaparowane - woda po nich ścieka wręcz ... macie może jakieś rady by załagodzićcos takiego (dodam że anty pary w areozolu nie działają a szyby są podwójne) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 07.12.2004 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Szyby są chłodniejsze od wnętrza a w kwiaciarni, jak to w kwiaciarni, jest wilgotno, więc para wodna wykrapla się na szybach. Rozwiąż to poprzez analogię z samochodem.Zorganizuj nawiew powietrza (najlepiej ciepłego) na szyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosc niedzielny 07.12.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 najprosciej zrob jakas rynnenic innego nie wymysliszchyba ze podniesiesz temperature w kwiaciarni do powiedzmy +40 °C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.12.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 musisz niestety sie z tym pogodziczasadom fizyki nie da sie przeciwstawicMozesz zrobic cos innego - widzialem kwiaciarnie gdzie woda specjalnie lala sie po szybach w obiegu zamknietym po to by cokolwiek w srodku mozna bylo przez nia ujrzecMozesz sprobowac z preparatami do szyb samochodowych (takie zabezpieczajace przed parowaniem szyb) Na pewno pomoze (choc czesciowo) do pierwszego ich mycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemcio13 07.12.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Witam Widziałem w kilku kwiaciarniach wentylatory ustawione na szybe i.. po kłopocie. Sprawdzone naocznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosc niedzielny 07.12.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 oczywiscie mozna i tak, ale efekt bedzie tez taki, ze wzrosna rachunki za ogrzewanie (wyzsza temperatura szyby) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDIpro 07.12.2004 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 co do temperatury to nie mogę grzać wysoką temp bo wiadomo im wyższa temperatura tym szybciej się kwiatki rozwijają ... a po drugie gdy z ciepła wyjdą na zimno (zbyt duża różnica temp) to je "zabije" ... pomoże zimny nawiew ? czy musi być ciepły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.12.2004 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 rozwiązań może być kilka, zależy od kasy, warunków itp. Para wodna wykrapla się w pierwszej kolejności w miejscach najchłodniejszych, a więc na Twoich szybach. Należałoby wymienić te szyby ( okna ) na nowe ze współczynnikiem U=1,1 lub mniejszym.Drugi sposób, lub jednoczesny to wentylacja np. grzejniki konwektorowe "dmuchające" powietrze na szybę,trzeci sposób to promienniki, które ogrzeją tylko powierzchnie w ich zasięgu (widoku), czyli skierowane na szyby,czytałem też o przeźroczystych matach elektrycznych do szyb samochodowych ( grzewczych ), ale tematem się nie interesowałem. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts