Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parowanie szyb

Recommended Posts

MAm bardzo duży problem ... w "pracy" mamy aluminiowe ramy i ogólnie "nie za nowe" okna (dodam może że to kwiaciarnia więc wilgoć od kwiatów też jest) w dzieńpalimy kominkiem co starcza by nagrzaćale szyby są okropnie zaparowane - woda po nich ścieka wręcz ... macie może jakieś rady by załagodzićcos takiego (dodam że anty pary w areozolu nie działają a szyby są podwójne) ...

musisz niestety sie z tym pogodzic

zasadom fizyki nie da sie przeciwstawic

Mozesz zrobic cos innego - widzialem kwiaciarnie gdzie woda specjalnie lala sie po szybach w obiegu zamknietym po to by cokolwiek w srodku mozna bylo przez nia ujrzec

Mozesz sprobowac z preparatami do szyb samochodowych (takie zabezpieczajace przed parowaniem szyb) Na pewno pomoze (choc czesciowo) do pierwszego ich mycia

rozwiązań może być kilka, zależy od kasy, warunków itp.

Para wodna wykrapla się w pierwszej kolejności w miejscach najchłodniejszych, a więc na Twoich szybach.

Należałoby wymienić te szyby ( okna ) na nowe ze współczynnikiem U=1,1 lub mniejszym.

Drugi sposób, lub jednoczesny to wentylacja np. grzejniki konwektorowe "dmuchające" powietrze na szybę,

trzeci sposób to promienniki, które ogrzeją tylko powierzchnie w ich zasięgu (widoku), czyli skierowane na szyby,

czytałem też o przeźroczystych matach elektrycznych do szyb samochodowych ( grzewczych ), ale tematem się nie interesowałem.

Cz.