Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rura do wody pod ławą fundamentową

Matross

Recommended Posts

Różnica dla wodociągów by była jakbyś miał za duży pobór wody, chodzi o to aby nie było spadku ciśnienia za twoim przyłączem, ale przy użytkowaniu domowym raczej to nie grozi

Tym razem jest to dom jednorodzinny budowany dla nas, także nie powinno być problemu. To samo powiedziano nam w wodociągach. Gdyby odległość od zaworu głównego była np. 50 metrów, to może dałoby się coś zauważyć. Także przy domu jednorodzinnym fi32 czy fi40 nie ma większego znaczenia. W wodociągach mówili mi, że odchodzi się powoli od stosowania rur o średnicy fi32 na rzecz fi40.

• 2 weeks później...

W różnych wodociągach sa różne zwyczaje, np. w Warszawskich wszędzie rura PE 50x4,6mm.

Takiej przez przepust 110mm nie przełoży, przez 160mm jest ciężko nawet jak jest zrobiony na kolanach 45 stopni (i zależy jak głęboki).

Przepust z arota 110mm czasem się nadaje ale to zależy od tego jak jest poprowadzony i jaka rura przewodowa. Muszą to być baardzo łagodne łuki. Jak ktoś położy w kształcie i proporcjach litery "U" to może zapomnieć o przełożeniu.

Najczęstsza praktyka to nawleczenia peszla tylko na fragmencie przechodzącym bezposrednio pod fundamentem bez pionowych odcinków. W razie wpadki można odkopać na zewnątrz i wewnątrz fundamentu i nie trzebaa dłubać pod fundamentem.

• 4 weeks później...
Zasilanie domu w wodę mam rurą PE 32. Pod chudziaka który jest pod ławą dałem rurę PCV 75 mm (szarą). Nie było żadnego problemu z przeciągnięciem rury PE przed zasypywaniem fundamentów.

Wszystko zależy od rury- u mnie nie było opcji. Rura PE 40, grubość ścianki 3,7mm PN16. Przy tej grubości rury nie trzeba nic dawać, ani obawiać się, że coś się przetrze lub pęknie.