marcskier 16.07.2021 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Pod wpływem koparki powstała niecka, gdzie po opadach zbiera się woda. Struktura gleby to humus, czarnoziem ok.20 cm i glina. Mam odłożony czarnoziem i glinę z fundamentu (do zagęszczania kupiłem piach), ale zastanawiam się, czy nie podsypać tej niecki warstwą piachu i na to dać glinę z czarnoziemem. Czy ktoś miał podobny problem? Docelowo obok budowy ma być trawnik, teraz chcę zrobić w miarę płaskie miejsce na materiały budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.07.2021 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 szkoda pracy i zapewne dobrego podłoża - wyrównaj - byle jak by materiały nie stały w wodzie - najlepiej gdyby koparka zgarnęła ten humus na bok albo wyrównała łyżką tylko to wgłębienie by materiały nie stały w wodzie. Na tym etapie nie warto jest wykonywać prac ziemnych gdy trwa budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcskier 16.07.2021 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Nie chcę wydawać pieniędzy, czyli wystarczy, jak podsypię nieckę gliną. Boję się, że będzie tam stała woda, więc czy dodać piachu albo piach zmieszać z gliną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcskier 16.07.2021 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Chodzilo mi, że nie wezmę koparki, tylko sam to rozwiozę taczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.07.2021 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 To piach, dlatego, że glina wytworzy bardzo śliską nieprzepuszczalną warstwę, dodatkowo będzie się mazać i kleić. Nie zaszkodzi również samej ziemi na który go wysypiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts