Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wyk?adzina dywanowa?

swbeata

Recommended Posts

Obecnie jestem na etapie wykańczania domu (i oczywiście "siebie i pieniędzy" - to tak na marginesie) i zamierzam na poddaszu użytkowym (na którym znajdują się sypialnia małżeńska, dwa pokoje w tym jeden dziecka, korytarz oraz łazienka) położyć wszędzie oczywiście za wyjątkiem łazienki wykładziny dywanowe. Dlatego też chciałabym zapytać o radę:

Jaką (jakiej firmy)wykładzinę polecacie?

Gotowa jestem zpłacić wyższą cenę za lepszą wykładzinę o ile jest tego warta. Jeśli zaś chodzi o panele podłogowe to stanowczo mówię nie. Wykładzina będzie umieszczona na poddaszu użytkowym-tam będą tylko pokoje dla domowników, nikt obcy raczej tam nie będzie wchodził, wykładzina jest cieplutka, miła, itp. - można chodzić bez kapci, itp.

Witaj :p

Przy kupnie wykładziny radzę , byś zwróciła uwagę nie tylko na jakość – wiadoma sprawa ( wszystko też zależy od zasobności portfela ; co jednak niekoniecznie oznacza , że drogie : dobre i na odwrót ) .

Proponuję do sypialni rodziców pokrycie z dłuższym włosem – rzadko się tam chodzi , więc można sobie pozwolić na luksus dla bosych stóp i mile rozpocząć poranek przyjemnym dotykiem .

Natomiast co się dotyczy dzieci – w tych pokojach zdecydowanie wykładzina z krótkim runem , łatwiejsza w utrzymaniu czystości , poza tym nie widać na niej śladów zabaw ( długi włos z czasem ulega „zbiciu” ).

Pozdrawiam słonecznie

Gotowa jestem zpłacić wyższą cenę za lepszą wykładzinę o ile jest tego warta. Jeśli zaś chodzi o panele podłogowe to stanowczo mówię nie. Wykładzina będzie umieszczona na poddaszu użytkowym-tam będą tylko pokoje dla domowników, nikt obcy raczej tam nie będzie wchodził, wykładzina jest cieplutka, miła, itp. - można chodzić bez kapci, itp.

swbeata - masz zupełną rację i popieram Cię w 100% Ja raczej nie polecam wykładzin z długim włosem (chociaż mi się bardzo podobają) bo potem ciężko je odkurzać.

Mam kilka pokojów sypialnych z wykładzinami (bardzo udanymi) i mam kilka rad:

1. Kupuj wykładzinę jak najgrubszą i złożoną z kilku warstw - najlepiej na grubym podłożu filcowym, z wewnetrzną warstwą z elastycznego tworzywa i wykończeniem z grubymi (wysokimi) zbitymi węzłami - takie wykladziny są trwałe, ciepłe i nie "tupią" - to znaczy nie przenoszą dźwięków na strop.

2. Zapomnij o czystej wełnie - tego typu materia wyglada naturalnie i lepiej pachnie, ale mechaci się i faktycznie jest siedliskiem roztoczy (to ważne dla alergików). Jeśli podobają ci się klimaty rustykalne - weż mieszankę z poliestrem.

3. Omiń "salony" typu Komfort i inne sklepy specjalistyczne i idź do marketu lub hurtowni. Po kilkutygodniowych oględzinach "salonów" okazało się, że mają identyczne modele wykładzin i od tych samych producentów, co markety budowlane tylko, że markety maja mniejszy wybór kolorów i rozmiarów. W pewnym "salonie" na wybraną przeze mnie wykladzinę nie bylo mnie stać - a w pobliskim markecie budowlanym ta sama wykładzina była ok. 40% tańsza.

4. Decydując się na wykładzinę zapytaj najpierw o koszt transportu do domu - to też nalezy wliczyć w koszty. Nikt o tym jakoś nie myśli, a potem widać na parkingu, jak nieszczęśnicy próbują złozyć i wpakować zwoje wykładzin do samochodu osobowego - już próbowałam i mówię, źe to się nie udaje.

Czy lepiej jest, gdy kurz osiądzie w dywanie i tam siedzi do czasu odkurzania nie wznosząc się w powietrze po każdym przejściu człowieka, co ma miejsce na podłogach gładkich?

Wydaje mi się, że w trakcie chodzenia po wykładzinach dywanowych kurz również się "roznosi". Wykładzinę "gładką" można często wycierać na mokro i kurzu jest mniej. Pamiętam, jak po kilku latach używania wykładziny dywanowej przy chodzeniu po niej bez pantofli domowych nasze skarpetki były ( a tymbardziej śpioszki mojego syna ) po prostu "czarne". Jeśli wykładzina dywanowa - to tylko na okres przejściowy.

• 13 years później...
Jeśli decydujesz się na wykładzinę, musisz pamiętać o tym, że trzymanie jej w odpowiedniej czystości nie będzie łatwym ani przyjemnym zadaniem. Ja na Twoim miejscu raz na jakiś czas zleciłabym wyczyszczenie tej wykładziny firmie :spam:, którą sama wynajmuję jak muszę wyczyścić swoją posadzkę - ja jestem bardzo zadowolona z ich pracy. Edytowane przez Tomaszs131
Reklama na Forum jest płatna.